Климатици срещу смога в София идат... Ще сгряват не само ромските души

20 000 семейства ще заменят печките на твърдо гориво до 2022 г.
Обновена: 18 дек 2018 07:19 | 18 дек 2018 07:00, Александър Попов
187
Климатици срещу смога в София идат... Ще сгряват не само ромските души
Снимка: Булфото, архив

Столична община предвижда да купи климатици и печки на пелети на 20 000 семейства, които сега се топлят на дърва. Идеята трябва да се реализира до началото на 2022 г. по няколко проекта, съобщи зам.-кметът на София по екология Йоана Христова на семинар в Правец.

В момента 55 000 домакинства в София се топлят с твърдо гориво, целта е за три години да бъдат подменени инсталациите.

По Оперативна програма "Околна среда" София ще кандидатства за 44 млн. лв.

"Проектът е на два етапа - първо трябва да подготвим поредица от анализи, за да определим кои са най-подходящите уреди - климатици, печки на пелети, включване към топлофикация или газификация. С приоритет ще се подменят инсталациите за отопление в санирани сгради. Предвиждаме максимално кратки срокове за изпълнение", обясни Христова, цитирана от "24 часа".

Подмяната на инсталациите на домакинства, които се топлят на твърдо битово гориво, се предвижда и по проект по програма Life+. Освен това общината подготвя пилотна програма, с която ще финансира покупката на филтри за комините на частни сгради. По европейски проект предстои да се поставят първите 25 филтъра на частни сгради.

Още по темата
Само преди дни, заради силно отровния въздух в столичните квартали около "Факултета", от махалата си поискаха от държавата или Столичната община климатици. Според местни жители, ако на всички роми бъдат купени безплатно климатици, те нямало да замърсяват въздуха с горенето на отпадъци, които събират от улицата и кофите за боклук.

Един от тях - Асен Юлчев, дори определели ценовия диапазон на климатиците - 300-400 лв. По-мощни трябвало да бъдат за многодетните семейства, като Юлчев допълни, че всички щели да си плащат тока. Според него парите можели да дойдат вместо да се увеличават депутатските заплати.

Жителите на "Красна поляна", който е един от най-замърсените в столицата, пък искат криминализиране на горенето на опасни отпадъци. Кметът на района Иван Чакъров обясни, че и сега се наказва това деяние, проблемът е, че в повечето случаи извършители на тези деяния са непълнолетни и няма как да бъдат задържани.

Друга мярка срещу мръсния въздух в столицата ще бъде и по-честото миене на улиците в града през следващата година.

От сегашните 12 пъти годишно миене за догодина се предвижда улиците да се мият 24 пъти. С 24% се увеличава машинното метене за сметка на ръчното. Улиците с градски транспорт вече ще се мият само от машини. С цел превенция срещу нерегламентирано горене ще се увеличи и събирането на едрогабаритни отпадъци. Над 50 контейнера за стари дрехи и текстил ще бъдат поставени из града в следващите месеци, добави Йоана Христова.

Общината ще търси финансиране и на идеята за отопление с фотоволтаични инсталации за част от животните в зоопарка, както и приюта за кучета в Горни Богров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
5
 
! Отговори
Гошо тъпото преди 5 години
Майсторите на покриви които ме прекараха да им дам 10 пъти повече пушеха Собрание и пиеха Хайнекен защото са майстори на лъжата а вие балъчета плащайте данъци .
82
0
 
14
 
! Отговори
Крум преди 5 години
С климатик за 400 лв ще стоплиш дедовия!Няма как да стане при минусови температури в този ценови диапазон.И един климатик примерно дванайска харчи следно около 80-100 лв ток месечно,кой ще го плаща... *** н а ли?Че той за 20 лв сметка краде тока,камо ли да плаща нещо отгоре.Ако БХК се ангажира да им плаща тока бих повярвал в реализация на идеята всичко друго са блянове и мечти!
81
0
 
16
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Най-лесно е да им дадат климатици, но как тези хора ще плащат тока за тези климатици, като за един отоплителен сезон, сметката за тока ще надвишава стойността на самият климатик в пъти?
80
0
 
9
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Най-лесно е да им дадат климатици, но как тези хора ще плащат тока за тези климатици, като за един отоплителен сезон, сметката за тока ще надвишава стойността на самият климатик в пъти?
79
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да им купят и расови коне за каруците за да не пардят и *** по улиците!
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помня едно време на Избори казваха по райони за кого са гласували а днес вече не го правят сещате се защо!
77
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Баба ми с пенсия 237 лв. се топли с духалка с термостат за 15 лв.!Защо и на тях не купят по една духалка за 15 лв. !?
76
0
 
13
 
! Отговори
Асен преди 5 години
Тате тате какво е Демокрация!? - пита малкия - Белите работят а ние не само лежим лъжем и крадемТате тате няма ли да се сърдят!?- Не може защото това е Дискриминация
75
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не виждам какво допринасят за обществото та то да се грижи за тях,повечето от тях са тежест,която влачим и която става все по-голяма.Размножаването и оцеляването са единствените им грижи,защо аз трябва да плащам за тях,някой питал ли ме е.НПО-тата да поемат грижата за тях и без това ги защитават,нека поемат отговорността.Всички знаем,че те няма да донесат развитие и просперитет за страната ни,само ще я опоскат като ято скакалци,това е тяхната функция и смисъла на съществуването им
74
0
 
23
 
! Отговори
Ако преди 5 години
Ако докажа, че се отоплявам да дърва но не съм от маалата, ще получа ли климатик и аз?
73
0
 
26
 
! Отговори
Аз също, преди 5 години
искам климатик и най-вече някой друг да ми плаща тока дето ще изхарча с него. Какво трабва да направя за да го получа ? Ако запаля няколко гуми ще стане ли работата ?
72
0
 
39
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Държавата мащеха за работещият плащащ данъци човек. Това е отвратително ще купят климатици за незаконни постройки с нашите пари. И ще им заплатим и тока...повярвайте. Не се търпи вече, къде са псевдо патриотите?Иде ми да взема сопата
71
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не купят нови коли на тия които карат коли над 20 г. !?
70
0
 
33
 
! Отговори
Бръм преди 5 години
Те и в пловдив им строиха блок, ама ходете вижте блока...И климатиците и печките и всичко ще продадат и почупат....А иначе им давайте... още им давайте......Не разбрахте ли, че единственият правилен начин е да им спрете детските..... Пълно безплатно образование и здравна осигуровки до 8 клас за всички....И ще ги питам дали ще раждат по 10 деца... и ще искат още пари, нищо ще ходят гладни и боси... ама социалните бате....
69
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напролет пак ще тръгнат от врата на врата да предлагат ремонт на покриви, улуци и саниране за без пари защото са им останали материали от предишен обект и после даи 4000 лв. вместо обявените в началото 40-50 лв.
68
4
 
9
 
! Отговори
h преди 5 години
Да унищожим банките ,да се забрани паричната система и търговията ! Искаме заводи и ткзс ,искаме всичко да е държавно !
67
0
 
5
 
! Отговори
Танкист преди 5 години
До hА ние не искаме
66
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са такива тарикати! Мислим ги за глупави ама не са щом им плащаме. Не е луд които яде баницата а които му я дава ние ще им купим климатици и тока ще им платим.През май ме ограбиха представяйки се за майстори на покриви. Почнаха работа и ми казват ако някои пита колко сме ти взели кажи 60/40, носят договор да сме подпишели защото не можело без договор гледам аз в договора не пише цена ами не можело преди да свършат работа напиши отдолу Ще платя накрая щом подпишеш дай капаро после дай ощи .
65
5
 
11
 
! Отговори
h преди 5 години
Забрана за парите и частната собственост !! Забрана за големите магазини и моловете ! Трябва да има заводи и само заводи ,искаме и ткзс и всичко да е държавно !
64
0
 
46
 
! Отговори
Гост преди 5 години
ХАхаахах искам да видя как на ромовете ще им сложат климатик и как ще ги накарат да си плащат тока/парното/газта при положение, че си берат дърва за без пари :D