Криза! При заплата от 1800 лева – няма шофьори за автобуса

В София липсват 150, наемат 400 души за метрото
Обновена: 31 дек 2018 10:07 | 31 дек 2018 08:52, Камелия Цветанова
439
Криза! При заплата от 1800 лева – няма шофьори за автобуса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Столичният автотранспорт търси 150 шофьори, които да обслужват линиите на градския транспорт. Толкова не достигат в момента в общинския автобусен превозвач.

Криза за шофьори има и за тролейбусните линии, които се обслужват от другото общинско транспортно дружество "Столичен електротранспорт" ЕАД, съобщи "24 часа".

Причината за липсата на кадри е, че за шофьорите в градския транспорт по европейски регламент се изисква категория D.

Тя обаче дава право на управление на тежкотоварни камиони и повечето шофьори предпочитали да станат тираджии заради по-високото заплащане, обясниха експерти.

Засега проблем с намирането на ватмани няма, тъй като те могат да работят само с B категория, освен специалното свидетелство за управление на мотриси, което се изисква.

По-трудно успява да събере нужните кадри и третото общинско транспортно дружество "Метрополитен" ЕАД. Там криза за машинисти няма, но се търсят общо 400 различни специалисти, които ще обслужват новата трета линия на метрото.

"По-трудно намираме кадри. Сега ни отнема повече време, отколкото при пускането на втората линия, но се справяме", каза шефът на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев.

За 12-те станции на третата линия, първите осем, от които ще бъдат пуснати през есента и зимата на 2019 г.,
се търсят 60 машинисти, ръководители на движението, диспечери, ремонтен персонал и други специалисти.
В опит да задържи шофьорите и да направи работата в градския транспорт по-атрактивна Столичната община и транспортните синдикати са започнали преговори за увеличение на заплатите.

За разговорите съобщи в петък столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на пускането на поредните 30 нови автобуса, които ще обслужват най-дългата линия в града - 111, която свързва кварталите "Люлин" и "Младост".

"Коментираме транспортната рамка за 2019 г. с партньорите ни от синдикатите. Преговаряме за условията за работа на шофьорите. Много е важно да можем да ги задържим, защото работата е много тежка. Планираме и покачване на заплащането", каза Фандъкова.

Вече е имало една среща между общината и синдикатите, които са поискали 20% увеличение на заплатите, разказаха присъствали на разговорите.

Дали искането им ще бъде удовлетворено, или повишението ще е например с 10%, колкото ще е увеличението на заплатите на работещите в бюджетния сектор, ще стане ясно по време на преговорите, които ще продължат след Нова година.

Липса на кадри има и в "Столичен електротранспорт", който обслужва тролейбусните линии в столицата.

Увеличението на заплатите обаче няма да е само за шофьорите, а за всички работещи в сферата на столичния градски транспорт. Става дума за около 7000-8000 служители на общинските дружества "Столичен електротранспорт", "Столичен автотранспорт", "Метрополитен" и Центъра за градска мобилност.

В момента средната брутна заплата на шофьорите в "Столичен автотранспорт" е около 1800 лв.

В нея обаче влизат нощен труд, социални придобивки и други.

Шофьорите в общинското дружество са 1200, а недостиг от около 150 души има общо за трите поделения.

Над 1700 лв. пък е средната брутна заплата на ватманите и шофьорите на тролейбуси в "Столичен електротранспорт".

Около 1800 лв. средна брутна заплата получават машинистите в "Метрополитен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 44 Бе нека си взимам 1300- та лева, пък нека съм проост склададжия.
36
7
 
39
 
! Отговори
X преди 5 години
2000 чиста заплата, а не брутна! Тогава може и да намерите някой да ви кара автобусите!А за времето на социализма може само да мечтаете! Нека тези които не са били родени и живели тогава-да не пишат,просто дрънкат глупости и стават смешни!
35
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекар почва с наполовина... пак объркахме нещата. Кой учил, кой не учил- тежко било и айде келнера и шофьора над лекаря и учителя! Пеша ще ходя ама дадкала да взима 2000 лева
34
4
 
4
 
! Отговори
ПРОСТ СКЛАДАДЖИЯ преди 5 години
До Анонимен 31Някой ти дава пример с ПРОЦЕСОРИ/ако знаеш какво е това/, ти се хвалиш че си платил 1 буркан царска туршия!
33
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 36 Нали затова си и9ма приемчици, бе смешен? Аз съм обикновен склададжия който товари и разтоварва. Приемчикът носи отговорността ако не му излиза стоката по документи. Той и затова взима 1600 лева защото там наистина отговорността е голяма.
32
0
 
14
 
! Отговори
д- швейка преди 5 години
Назначете тези дето преговарят колко да получават бачкаторите
31
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За скъп град като София нормален доход е от 3 бона нагоре.Доходите се нещото, което тотално погубва България.Тази година са се родили 11 500 деца по-малко от предходната. Нацията не изчезва, а просто не е в България. Просна се по света заради ниските доходи, а те са ниски заради крадливите ни политици!
30
0
 
32
 
! Отговори
Tim преди 5 години
И други сектори ще закъсат за кадри това е защото разбихме професионалното образование после и бизнеса не знае какво иска и какво да прави с кадрите си който има и трето от бизнеса само мрънкат и се оплакват това е от липса на визия и развитие на фирмите си
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
36, дадох ти пример в 31-ви коментар, ***.
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 34 Бе те във всичките складове процесори ли продават, бре смешен? Нали това казвам- че 1300 лева може да взимаш и в склад за хранителни стоки, вместо да си късаш нервите като шофьор на градски транспорт в София. Кое не разбра?
27
9
 
15
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
Какво е това разхищение на пари,510лв им стига
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен склададжия преди 5 години
До Анонимен 24Ти семки и бонбонки с процесори ли сравняваш?
25
2
 
44
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 5 години
В цигaнската държава на ГЕРБ скоро няма да стигат работници във всички сфери. То държава само от полицаи и рови няма никъде по света. Някой трябва да храни и едните, и другите. Като прибавим към тях и чиновниците-калинки излиза, че в кошера пълно с търтеи, а пчеличките малко.
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от 24 Плащал съм някой път заедно с колегите ми за стока която е повредена от нас и никой не ни е виновен. Последния път беше с едни буркани с туршия, не увили добре палета колегите със стреч и 20 буркана се начупиха при превозването до тира. След това платихме по 5 лева всеки за тях.
23
0
 
42
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
Как са го написали заглавието, като че ли 1 800 лева е нормална заплата при цените, които имаме в България. От тях чисти се взимат около 1 400 лева, с тях може ли да се издържа четиричленно семейство?
22
0
 
20
 
! Отговори
и пари не дават... преди 5 години
Който иска да полудее за отрицателно време да стане шофьор на градския в Пловдив--Тотев се е погрижил-- ако началниците им не ги оправят и без книжки ще останат за отрицателно време.После и велосипед няма да могат да карат, щото стар шофьор няма как да издържи проверовъчния .
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1800 лв бруто са една 1300 лв нето да караш каруца са мрънкащи по-цял ден.
20
2
 
15
 
! Отговори
1800 лв преди 5 години
1800 лв, но това е за 2 месеца
19
4
 
4
 
! Отговори
1800 лв преди 5 години
1800 лв, но това е за 2 дена
18
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 20 Брах да му се невиди, аз като вече 10 години съм склададжия в склад за хранителни стоки, що взимам 1300 лева и нямам липси на стока, бе? То ако е така както ти го описваш, нямаше да има нито един склададжия, ако ще и 10 бона заплата да му дават.Бе не ставай смешен , че много хора има тук, ще те помислят за малoумник меко казано.