Архитектът на София: Столицата може да побере до 2 млн. души

София има потенциал за развитие в рамките на съществуващия град
31 май 2019 09:14, Александър Попов
170
Архитектът на София: Столицата може да побере до 2 млн. души
Снимка: Булфото, архив

Само преди 10 дни мнението, че още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди, предизвика доста коментари и дискусии. То бе изказано от арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" и директор на "Софтпроект".

Анализът показва, че София няма необходимост от разширяване, защото според параметрите, които е дал Общият устройствен план, в рамките на компактния град могат да се съберат до 2 милиона обитатели. Това заяви архитектът на София Здравко Здравков пред "Труд". Така според думите му София може да нарастне с половин милион души. Поне според официалната статистика. Тъй като мнозина експерти смятат, че в столицата отдвана живеят над 2 млн. души.

Още по темата

Кои райони могат да се разрастват?

"Има доста територии, които не са използвани и не са достатъчно добре развити. Това са териториите на бившите индустриални зони. Дори в територията на компактния град. Най-голям инвестиционен интерес има за зоната НПЗ "Хладилника" – територията, заключена между ул. "Люба Величкова", продължението на ул. "Филип Кутев", Борисова градина, Зоопарка. Тази територия според анализите, които направиха колегите архитекти, би могла да събере между 12 000 и 15 000 души. София има огромни потенциали за развитие в рамките на съществуващия град. Инвеститорите трябва да погледнат терените в рамките на самия град. Преди да започнем да развиваме града си по периферията, трябва да използваме съществуващите пространства. Преди 30 години в Париж стартираха проекта Paris Rive Gauche за обновяване и превръщане на железопътната промишлена зона в изцяло жилищно и социално ориентиран квартал. Този проект в момента е завършен. Представете си, например, как би могло над гара Разпределителна да се слее един квартал като "Сухата река", който е изключително подценяван, с кв. "Гео Милев" – чрез свързване над пространството на ж.п. гарата. Градоустройството в съвременния 21 век търси да използва всички възможности на града като изоставени територии, жп гари, военни поделения, бивши индустриални зони. То ги използва за развитие на града, преди той да тръгне към периферията. Едно нарастване на града по периферията обикновено ангажира пътувания с личен автомобил. Как ще се отрази на животът ви, ако всеки ден пътувате по един час в едната посока и един в другата? Как ще си отглеждате детето, как ще го пращате на училище, как ще отиде на танци или спорт, когато трябва да му ангажирате персонален шофьор или ще му се налага да пътува с градския транспорт с часове. Трябва да бъдат изследвани всички зони в рамките на компактния град преди развитието на града да тръгне към периферията. Освен това трябва да си дадем ясна представа, че населението на България в един дългосрочен период трайно ще продължи да намалява. Статистиките говорят точно в тази посока. За съжаление, при условие, че раждаемостта у нас непрекъснато намалява, въпреки фактора, че София привлича млади хора от страната и се наблюдава трудова миграция, при намаляващия брой на населението в България, увеличаването на София няма да стане с такива големи темпове. Затова трябва внимателно да се анализират всички тези територии", заяви арх. Здравков.

Той сподели повече и за Наредбата за градската среда, с която центъра на София може да се лиши от висящите кабели, кичозни табели, климатици.

"Взехме редица примери от цяла Европа за начина, по който да се изработват подобен тип наредби и възприехме един модел, в който се създава определен стандарт за определен тип градски дизайн. Идеята е да създадем стандарти за градското обзавеждане т.е. като градска мебел, за настилките, за определени фасади. Това е огромна по обем работа и не може да бъде обхваната в рамките на 2019 г. или 2020 г. Пилотно стартирахме със стандарти за четири улици – това са ул. "Шишман", ул. "Граф Игнатиев", ул. "Шести септември", "Солунска". Извърши се цялостно 3D лазерно сканиране на тези сгради – изключително модерно, с висококачествена техника. То даде възможност да проследим всички тези наслоявания във времето до най-дребните детайли с балконски парапети, растери на дограми, фасадни решения, наслагване на кабели, климатици, реклама. Цялата тази информация е дигитализирана. Паметниците на културата да получат съответните препоръки за преместване на местата за реклама, т.е. местата за реклама да бъдат ясно дефинирани в рамките на определена зона от фасадата т.е. те не могат да бъдат разположени по цялата фасада. Всяка една от сградите ще получи своето досие. Ще знаете цветовото решение, вида на дограмата, на балконските парапети, местата за фасадно осветление и реклама. Ще установим местата за фирмените надписи, така че когато наемете дадено помещение да знаете къде да разположите фирмените надписи, цветовите решения, ще знаете изискванията за начина на монтаж на климатиците и др. Тази наредба според мен е една бяла лястовица, която ще покаже как трябва да си подредим града".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
30
 
! Отговори
65 преди 5 години
Да ,направо цяла България да дойде.Всички селяни с по две коли, четири бохчи дрехи,Не синя и зелена зона ,ами и въздушна да слижат ,пак няма да стигне
134
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, те сигурно и училищата и детските градини могат да поберат още деца. Просто ще увеличат групите/класовете до към деца и супер. Вместо глупости, привлечете инвестиции в провинцията. Няма нищо по-хубаво от това да живееш спокойно, вместо да се тъпчеш в мръсния, пренаселен град- държава София.
133
2
 
26
 
! Отговори
Nesa преди 5 години
То трябва и вода и въздух , да не реди павета ,и като говори за южната част,не знае ли ,че това са северните склонове на планините Витоша и Люлин, с един проход между тях? Май къщите отиват на Копитото.Отделно да пита От Княжево и Владая как се прибират.
132
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро бях във Видин. Прекрасен град, който просто има нужда от една магистрала или скоростен път до него и от няколко фабрики, за да се превърне в притегатрлен център за живот.А, защо не и да приюти министерството на регионалното развитие в себе си...току виж Дивия северозапад стане Калифорния!
131
2
 
33
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Главния архитект първо да се замисли за инфраструктурата и тогава да говори за броя на населението в София. В момента е 1.3 милиона, ама само по адресна регистрация. Като се сметне, че има поне 500 000 без такава......... та го докарахме до близо 2 - та милиона.
130
1
 
37
 
! Отговори
Живите мъртви в БГ преди 5 години
Софийското поле може да побере и 10 милиона души, но защо? Кому е нужно това? Вместо да строят апартаменти с лични асансиори, да управляват държавата в посока инвестиции извън големите градове и намаляване на хората в тях.
129
1
 
37
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
П.рос.таци не бива да управляват нищо друго,освен себе си.
128
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко пъти ще пускате този материал?Арх. Любо Георгиев да върви да застроява пустеещите села.
127
2
 
11
 
! Отговори
ж преди 5 години
пий си хапчетата момченце, много си се взел на сериозно, като какъв се изявяваш да говориш щуротии че нещо зависи от теб, айде малко скромност.
126
9
 
25
 
! Отговори
haha преди 5 години
Еми така е, айде сега 1 милион от провинциалната *** обратно по вмирисаните си дупки, че вече не се търпи. То е мекане, то е бекане, то си е емало байката. Със сигурност по време на работния ден има 3 милиона, в иначе доскоро хубавия ни град.
125
2
 
20
 
! Отговори
Ужассс! преди 5 години
Ако още един милион дойдат с колите сии ...Инфаркт на София!Новите улици ги правят "широки" като по нормите от миналото каруцарско време през миналия век - ха си паркирал, ха си запушил движението. И ОБЩИНАТА не ги довършва - тротоари, платна ... А те са общински имоти. Но ОБЩИНАТА прибира пара за разноцветни зони ...Елате, елате, милиони!Още може!
124
5
 
20
 
! Отговори
И повече може преди 5 години
Софийското поле е по-голямо, а в Атина например отдавна живеят над 5 млн., а в Истанбул наближават 20 млн.Така или иначе повечето софиянци са емигранти от селата, дошли за "столично" самочувствие.
123
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
обезлудяването на земята ни е планирано отдавна. ще нагърчкат всички бели хора в софия и ще ни направят като сърбия - белградския санджак, ние ще сме софийския санджак.
122
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
айде софиенците, като щастливи кокошки, кудкудяк кудкудяк и не забравяте да снасяте златни ичица на гусжа компирка.
121
4
 
18
 
! Отговори
Бах мааму преди 5 години
До ГелеБратчед ако знайш колко си прав,ама малко си в грешка, щи обесня..Ся, у Софето могат да се нагъчкат всички от провинцията,само тряя да се надстроят още по 10 етажа на блоковете, ся кофти ще е за каручките,ама..Прованса отдавна е продаден на някого, ся кой е..Ако живеехме в нормална държава, всичко това нямаше да се случва, щеше да има работа навсякъде,а не да се тъпче половин държава в градче с възможности на средно голям град..После ще ревете,че не се дишало,че няма места за децат
120
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 120Ти лично колко небостъргача и подземни паркинга си проектирал и построил, за да съветваш така лежерн другите?И докато сме още на темата, нещо да рекнеш за отпечатъка и отражението които оставят върху околното пространство, транспорта, достъпа, че дори гледката на другите наоколо? Или те са проблем на останалия свят...
119
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незнам колко е учил този гл.архотелт, но от СТОЛИЧАНИ В ПОВЕЧЕ НЯМАМЕ НЕОБХОДИМОСТ. СОФИЯ И ТАКА Е ПРЕЗАСТРОЕНА!!! ИМА НЕОБХОДИМОСТ ОТ ЗЕЛЕНИНА, ПАРКОВЕ И ГРАДИНКИ, ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ, ПАРКИНГИ.НЕ МОЖЕТЕ ДА РЕШИТЕ ПРОБЛЕМА НА АВТОГАРАТА - ОТ КЪДЕТО ЗАМИНАВАТ И ПРИСТИГАТ СТОТИЦИ ХОРА ДНЕВНО, ПРИНУДЕНИ ДА ПОЛЗВАТ САМО СТЪЛБИЩА ИЗЛИЗАЙКИ ОТ ПОДЛЕЗА ПРЕД АВТОГАРАТА С КУФАРИ, ЧАНТИ, БЕЗ ЕСКАЛАТОР ИЛИ АСАНСЬОР, ТА ЩЕ РЕШИТЕ ПРАКТИЧНО РАЗШИРЯВАНЕТО НА СТОЛИЦАТА. ЛИПСВА ВИ МИСЪЛ И ТО ГРАДИВНА И ПОЗИТИВНА
118
1
 
17
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименТака е! Дано по-скоро започнат на мястото на 4-5 етажните блокове да правят небостъргачи. Разбира се няма нужда от отстояние и зеленина, директно през 2 метра да можем да сме по-добре от китайците. Няма някаква комунистическа държвава да е по-напред от нас я!
117
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости! Тоя архитект явно не излизаот България.София без проблем може да побере и и 10-15 милиона.В Китай град под 5 милиона се счита за среден провинциален град. И самите градове там не заемат много голяма територия защото хората строят високи сгради.Затова и в София трябва да се строят небостъргачи и много подземни паркинги. Така населението ще може да се увеличава без града да се разширява настрани.
116
1
 
28
 
! Отговори
Геле преди 5 години
Да , даа - направо цяла България да се преселва у Софето, останалата част да я даваме под аренда и да си гледаме кефа...