Архитектът на София: Столицата може да побере до 2 млн. души

София има потенциал за развитие в рамките на съществуващия град
31 май 2019 09:14, Александър Попов
170
Архитектът на София: Столицата може да побере до 2 млн. души
Снимка: Булфото, архив

Само преди 10 дни мнението, че още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди, предизвика доста коментари и дискусии. То бе изказано от арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" и директор на "Софтпроект".

Анализът показва, че София няма необходимост от разширяване, защото според параметрите, които е дал Общият устройствен план, в рамките на компактния град могат да се съберат до 2 милиона обитатели. Това заяви архитектът на София Здравко Здравков пред "Труд". Така според думите му София може да нарастне с половин милион души. Поне според официалната статистика. Тъй като мнозина експерти смятат, че в столицата отдвана живеят над 2 млн. души.

Още по темата

Кои райони могат да се разрастват?

"Има доста територии, които не са използвани и не са достатъчно добре развити. Това са териториите на бившите индустриални зони. Дори в територията на компактния град. Най-голям инвестиционен интерес има за зоната НПЗ "Хладилника" – територията, заключена между ул. "Люба Величкова", продължението на ул. "Филип Кутев", Борисова градина, Зоопарка. Тази територия според анализите, които направиха колегите архитекти, би могла да събере между 12 000 и 15 000 души. София има огромни потенциали за развитие в рамките на съществуващия град. Инвеститорите трябва да погледнат терените в рамките на самия град. Преди да започнем да развиваме града си по периферията, трябва да използваме съществуващите пространства. Преди 30 години в Париж стартираха проекта Paris Rive Gauche за обновяване и превръщане на железопътната промишлена зона в изцяло жилищно и социално ориентиран квартал. Този проект в момента е завършен. Представете си, например, как би могло над гара Разпределителна да се слее един квартал като "Сухата река", който е изключително подценяван, с кв. "Гео Милев" – чрез свързване над пространството на ж.п. гарата. Градоустройството в съвременния 21 век търси да използва всички възможности на града като изоставени територии, жп гари, военни поделения, бивши индустриални зони. То ги използва за развитие на града, преди той да тръгне към периферията. Едно нарастване на града по периферията обикновено ангажира пътувания с личен автомобил. Как ще се отрази на животът ви, ако всеки ден пътувате по един час в едната посока и един в другата? Как ще си отглеждате детето, как ще го пращате на училище, как ще отиде на танци или спорт, когато трябва да му ангажирате персонален шофьор или ще му се налага да пътува с градския транспорт с часове. Трябва да бъдат изследвани всички зони в рамките на компактния град преди развитието на града да тръгне към периферията. Освен това трябва да си дадем ясна представа, че населението на България в един дългосрочен период трайно ще продължи да намалява. Статистиките говорят точно в тази посока. За съжаление, при условие, че раждаемостта у нас непрекъснато намалява, въпреки фактора, че София привлича млади хора от страната и се наблюдава трудова миграция, при намаляващия брой на населението в България, увеличаването на София няма да стане с такива големи темпове. Затова трябва внимателно да се анализират всички тези територии", заяви арх. Здравков.

Той сподели повече и за Наредбата за градската среда, с която центъра на София може да се лиши от висящите кабели, кичозни табели, климатици.

"Взехме редица примери от цяла Европа за начина, по който да се изработват подобен тип наредби и възприехме един модел, в който се създава определен стандарт за определен тип градски дизайн. Идеята е да създадем стандарти за градското обзавеждане т.е. като градска мебел, за настилките, за определени фасади. Това е огромна по обем работа и не може да бъде обхваната в рамките на 2019 г. или 2020 г. Пилотно стартирахме със стандарти за четири улици – това са ул. "Шишман", ул. "Граф Игнатиев", ул. "Шести септември", "Солунска". Извърши се цялостно 3D лазерно сканиране на тези сгради – изключително модерно, с висококачествена техника. То даде възможност да проследим всички тези наслоявания във времето до най-дребните детайли с балконски парапети, растери на дограми, фасадни решения, наслагване на кабели, климатици, реклама. Цялата тази информация е дигитализирана. Паметниците на културата да получат съответните препоръки за преместване на местата за реклама, т.е. местата за реклама да бъдат ясно дефинирани в рамките на определена зона от фасадата т.е. те не могат да бъдат разположени по цялата фасада. Всяка една от сградите ще получи своето досие. Ще знаете цветовото решение, вида на дограмата, на балконските парапети, местата за фасадно осветление и реклама. Ще установим местата за фирмените надписи, така че когато наемете дадено помещение да знаете къде да разположите фирмените надписи, цветовите решения, ще знаете изискванията за начина на монтаж на климатиците и др. Тази наредба според мен е една бяла лястовица, която ще покаже как трябва да си подредим града".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
9
 
! Отговори
КуКу Заглавие преди 5 години
Ан 116, ще работят Озеленяванв на Покриви?, не е ли това поредната държавна поръчка или ще правят къщички за Врабци, наместо подземни паркинги? За съм за второтоИ ако бихте били така любезни, си изхвърляйте отпадъците на предозназначените за това места:)
114
2
 
27
 
! Отговори
ПРОСТА ИСТИНА преди 5 години
Общината получва данъци, а общинските чиновници подаръци и на ръка за всяко отпуснато място за строеж. Няма причина някой от общината да си разваля келепира и да говори как е презастроено, мръсно, липсва инфраструктура. Архитектът на София и той е един комсомолец първенец от стар комунистически род. На 28 години започва първата си работа като шеф на градоустройството в Плевен... Няма какво да преразказвам още. Разгледайте го хубаво. Интернет все още е свободен.
113
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, архитектите, тия още 500 000 какво ще работят?Вие превръщате София в спалнята на България бе!Политиците - вместо да развивате провинцията, вие стимулирате обезлюдяването по места.София просто плаче за драстично повишаване на данък сгради, за да се изнесат тези, които я превръщат в ***.
112
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре пък да видим че ще събере и 3 млн
111
1
 
30
 
! Отговори
От Варна преди 5 години
Не е въпроса дали "може", а дали трябва.За какво говорим:1. Концентрацията на населението в 3-4 големи града2. Обезлюдява страна (България) по-голяма териториално от Австрия и даже по-голяма от Швейцария и Холандия взети заедно.Това е сериозен проблем на национална сигурност най-малко.
110
6
 
16
 
! Отговори
пена преди 5 години
Има място за още много народ, но няма място за таратайките им. Крайно време е за високи данъци за автомобилите и за платено паркиране в целия град!
109
1
 
5
 
! Отговори
До 99 Вуте преди 5 години
Вуте, тогава през 2008 година, метрото стигаше до пазара на Младост 1. Тичай до там за 40-50 минути и взимай метрото!
108
1
 
28
 
! Отговори
До Лозенец преди 5 години
Ще подредели!?!?Те така го,,подредиха" Лозенец,че от един прекрасен квартал направиха едно нагъчкано,задръстено и абсолютно неприветливо,,полулуксозно гето" И крановете продължават да стърчат и да се строи безнаказано и върху най малките парченца зеленин ка.Лозенец -зеленият квартал ???? Как ли не!?!? .....Бетонирайте безумци ,все някога господ и природата ще ви го върнат и ще се чудите от къде ви е дошло. ОСТАВЕТЕ НИ МАЛКО ВЪЗДУХ БРЕ!!!
107
8
 
19
 
! Отговори
Край преди 5 години
България ще направи много добре ако си построи ново малко китно градче за столица някъде около Велико Търново. По средата на България да се изнесат всички министерства и агенции - цялото централно управление на страната.Корупцията ще намалее доста и мераклиите за министри ще са по-малко.Това хич не е невъзможно и не е толкова скъпо.
106
6
 
15
 
! Отговори
С един замах преди 5 години
Столицата лесно се разтоварва. Първият начин е да определиш друг град за столица, а вторият, да разпределиш министерствата и държавните агенции в цялата страна. Така се удушват, поне временно, връзките раждащи корупция и се дава шанс на страната да се развива равномерно. Има ощетени, но и като закриваха армейските поделения имаше, но никой не плака за тях.
105
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идвам и аз! Скоро цяла България ще се събере в София.
104
1
 
26
 
! Отговори
Лозенец преди 5 години
Начина по който се ,,уплътнява " е кошмарен и безконтролен.Да го докарам този архитект на малката и тясна уличка,дълга петдесетина метра,,Болград" /срещу басейна ,,Спартак/ да види какви злокобно високи сгради са надвиснали над нея без да се спазват отстояния и височина и ,,смачкващи всичко,няма въздух,няма изглед.Крият планове,лъжат и ,,уплътняват".Както каза един преминаващ гражданин,,Тези сгради са на законно разстояние само към....небето.Ама за кмета Дреков явно е ,,добре"и не му пука.
103
1
 
29
 
! Отговори
Мен преди 5 години
КОгато първо направиш инфраструктурата, планираш квартала така, че да има място за магазини, паркове, училища, направиш метро и чак тогава разпределиш парцелите съобразено с натоварването на транспорта можеш да очакваш да стане нещо добро. Да буташ 2млн, 3млн и тн хора в сегашния план на града трябва да си ***.
102
2
 
25
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Този влизал ли е в каренцето зад зоологическата преди да говори тия глупости. Онова кварталче е нагъчкано и там няма и тротоари дори. Без кола никъде не може да излезеш, няма детски градини няма училища няма парк, няма градски транспорт. Ако иска може и 200к човека още да набута там...
101
1
 
6
 
! Отговори
обеликс преди 5 години
До АнонименДа добавя, и без гаражи в сградите!
100
1
 
17
 
! Отговори
mazen преди 5 години
И какво? Защо триете и налагате цензура?Да не би да не е вярно, че всеки провинциалист, докопал се до СФ не го избива на алчност?Тоя не прави изключение! Иска си комисион и за това ги говори такива.
99
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравко да си пренаселва Червен бряг. Столицата стана на гето откакто той отиде в общината. Ако дойде в Младост ще почувства отношението на хората по гърба си.
98
7
 
36
 
! Отговори
Ивана преди 5 години
София е така пренаселена, че блъсканицата в пик тайма е чудовищна!!! След падането на желяэната софийска эавеса проектирана от Ж. Ж. , столицата няма автентичност!!! Напълни се с повинциалисти купаж говорещи на меко!!! Эа мавританците, които са по направление от Брюксел не говоря или говоря.......!!! .........
97
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 96Ами вземи Метрото бе Нане !
96
1
 
22
 
! Отговори
. преди 5 години
То за моженето - може, но дали трябва?!