32 хил. нови столичани на година – и жилищата не ни достигат!

Бумът на строителството от 2007 г. е наполовина строителството през социализма
18 юни 2019 07:00,
162
32 хил. нови столичани на година – и жилищата не ни достигат!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нови 320 хил. души са се заселили в София за последните 10 години по неофициални данни, каза  Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

„Това прави 32 хил. души на година. Ако приемем, че това са млади семейства, които имат нужда от дом и все още нямат деца, разделяме ги на две и се оказва, че реалната потребност от нови жилища в момента е 16 хил. на година. По времето на социализма нормата на жилищно строителство беше 30 хил. апартамента на година. Говорим за бум през 2007 г., а той е наполовина на жилищното строителство, което е било извършвано планово през социализма”, отбелязва Шопов пред "Труд".

Според него увеличаването на предлагането ще доведе до по-високо качество и нормализиране на цените. „Заради усложнените административни процедури издаването на едно строително разрешително се бави повече от три години, търсенето става по-голямо от предлагането, а цените растат. Отиваме към модела в Лондон и Париж, където населението няма шанс да се сдобие със собствено жилище, тъй като те се изкупуват спекулативно и се предлагат под наем на гражданите”, казва Шопов.

Той подкрепя френския модел на задължително застраховане, когато се продава „на зелено”. „Това означава, че ако предприемачът иска да строи сграда за 3 млн. лв., трябва да има застраховка за 3,5 млн. лв., така че ако се провали, гражданинът да бъде защитен и да си получи парите обратно. Това ще помогне за изчистването на бизнеса от недобросъвестни участници и спекулативен капитал”, смята Шопов. Той настоява и за вписване на предварителните договори, така че да се предотврати възможността за сключване на няколко предварителни договора за един имот.

Едва 14,5% от жилищата в България са застраховани, като този процент до голяма степен се дължи на задължителната застраховка, която банките налагат при отпускане на ипотечни кредити, коментира Маню Моравенов, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Застраховките на жилища са на второ място по дял у нас след автомобилните застраховки. Според експерти в сектора застраховките на жилища не трябва да бъдат задължителни, а делът им следва да расте вследствие на повишаването на информираността на хората. За много българи е по-важно да нямат драскотини по автомобила, отколкото да застраховат дома си, въпреки че застраховките „каско” са по-скъпи от тези за жилищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Разбира се, имайки предвид интересите на собствениците на тази медия, е нормално да се пише в този дух.Колкото и да се мъчите, няма да покачите цените, сблъсъкът с дъното ще е шумен и болезнен.
149
3
 
1
 
! Отговори
до 150 преди 4 години
Хе-хе, Морски, я по-добре разкажи как ви бръсне ледения морски вятър през 9 месеца от годината. 3 месеца лято + курортисти, а през останалото време - дърво.
148
4
 
4
 
! Отговори
Морски преди 4 години
Климата в София е отвратително студен, като прибавим и смога през зимата, направо ви се чудя как живеете там.
147
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 147Най-хувавото на Сф е Терминал-2, е и Терминал-1 става...
146
0
 
5
 
! Отговори
До 64 сф преди 4 години
...и не се пише "пенсиЙте", а " пенсиИте". Понеже си млад/а, образован/а, красив/а (само ти) и проспериращ/а, и не пиеш бира от пластмасова бутилка като пропаднал син на онези там, да ти обясня правописа. А въображението е голямо, и от типа "щė ти се" или "гладно врабче просо сънува". Впрочем и то не е твое: прочел/а си най-новите концепции за бъдещото развитие на столицата и си си представил точно тази картина. Ха-ха!!! ;))) Колко мило ;)))
145
3
 
13
 
! Отговори
Спеца преди 4 години
Имам апартамент в Софето. Нищо особено, но имам. За огромно мое съжаление, налага ми се често да ходя по работа там :( . Откровено казано, мразя я тази клоака! Знаете ли какво е най-хубавото в София? Табелата за Варна /респективно Пловдив, Бургас и въобще далеч от въпросната клоака/.
144
0
 
8
 
! Отговори
888 преди 4 години
Мдаааа.... след около 20-25 години населението на Бг ще бъде концентрирано в 5 или 6 града!псМежду другото, това е тенденция в глобален мащаб, а не само в Бг!
143
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надявам се че тези които се заселват в големия град,имат работа и професия! Защото е пълно с хора от провинцията,които вегетират,а не живеят пълноценно! Баничари,келнери,таксиметрови,миячи,пазачи, продавачи, боклукчии,откровени просяци и тям подобни е пълно! А с такова занятие не се преживява лесно!
142
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Модела е сбъркан,а не виждам някой нещо да предлага от партиите! Поминъка на населението е най важен! А то още от времето на бай Тошо беше София и морето! По средата пустиня! И сега е така!
141
0
 
18
 
! Отговори
аз преди 4 години
Спрете се бе, аман. Все апартаменти не ви достигат. И последното кътче зелена площ бетонирайте! Във всеки голям град в страната има свръхзастрояване. Искаме да дишаме!!!
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ще има ли вода за толкова народ? Някой чел ли е по темата!
139
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"София и софиянци са ти виновни,че не ставаш."Ама вярно сте изперкали!Нито съм в София, нито се каня да ходя там. При толкоз изперкал народ това е последното място, където ще ида. Обяснявам логичната причина тук, в тая мизерна държавица, да има толкова пустеещи населени места и територии. Това си е факт, необорим.Ако реша да ходя някъде, няма да е в София, точно. Че от толкоз груб, арогантен, п.ост и нахален народ човек там трудно диша.
138
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Какво значи няма работа по родните места?Ами създайте си я.Бъдете креативни,рискувайте дори,създайте собствен бизнес и печелете.Обработвайте земята,не я оставяйте да пустее."Пълна глупост! Дори не си струва труда да се оборва. Тя сама крещи и се натрапва.Бягай ти да обработваш земята, че да не пустее. Като не можеш - не давай акъл, че и без друго го нямаш. Дървени философи!
137
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"хората, които казват, че няма работа по работните им места, са същите, които бягат в чужбина, защото в България няма работа. Т.е. тези, които ги мързи..."Защо да ги мързи? Хората отиват да работят, не да лежат. И работят. Тяхно право е да изберат къде. Като не им харесва в България, то си има причина за това. Не случайно толкова народ се изнесе от страната. Който иска - седи тук, който желае - напуска. Но не е до мързел ни най-малко. Глупости, никой не се прибира за фризьор и козметик.
136
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айде повервах ви
135
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"неофициални данни ......на строителните предприемачи". Бързайте, че не останаха! Тези са смятали само новородените и влизащите в града, но не умиращите и напускащите града. Манипулация, като да отчиташ оборота, като чиста печалба, а то не е. официалните данни лесно се проверяват на сайта на НСИ. Но да знаете, че тези лъжат, ако искате купувайте, но лъжат в квадратура, цени и най-вече, че ако не купиш сега няма кога.
134
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селяните си продадоха нивите, унищожиха си стопанствата и изклаха живо тните, сега видите ли пак софиянци сме им били виновни, че нямали препитание.
133
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 130 - хората, които казват, че няма работа по работните им места, са същите, които бягат в чужбина, защото в България няма работа. Т.е. тези, които ги мързи да създават и после се оплакват, че мизерстват, там където са. Не, те се хвалят, че са супер, но всъчщност се прибирахт за зъболекар, фризьор и козметик по родните си места :)))
132
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
32000 жилища на година?! А кой ще ги строи? Строителите масово избягаха от България, а тук "строят" едни дето са неграмотни и даже не си дават труда да се научат на занаят, а карат всичко през пръсти.
131
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам да се върнат строителни войски,така хем ще научат занаят войничетатапредлагам радетелите на тази идея да изкупуват жилищата, строени от подобни войски. Да видят какво е да купиш нещо, върху което някой се е учил на занаят :)