София пусна "зелен билет" за градския транспорт

Буферните паркинги също ще са свободни
20 дек 2019 07:07,
75
София пусна "зелен билет" за градския транспорт
Снимка: BulFoto архив

За днес, 20 декември 2019г., Столична община въвежда „зелен билет“ за градския транспорт, съобщиха от институцията.

Още по темата

„Зелен билет“ е еднодневна абонаментна карта на стойност от 1 лев, която важи за всички линии на градския транспорт на територията на Столична община. Мярката се въвежда във връзка с реализирани превишения на средноденонощни стойности на ФПЧ на две от автоматичните станции на ИА Околна среда над 200 мкг./куб.м.

„Зелен билет“ може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на Столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилното приложение https://sofia.mpass.bg

С цел стимулиране използването на градския транспорт Столична община създава организация и за безплатно паркиране в буферните паркинги към линиите на метрото, за всеки, който ползва градски транспорт този ден. Безплатните паркинги са разположени по линиите на метрото на бул. “Цариградско шосе“, бул. “Черни връх“, бул. “Ломско шосе“, бул. “Александър Малинов“ и на бул. “Драган Цанков“.

Призоваваме гражданите, които се отопляват на твърдо гориво при възможност да преминат на алтернативно отопление.

Продължават проверките за източници на замърсяване на въздуха в строителни обекти, пунктове за вторични суровини, автомобилни сервизи, както и за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

На сайта https://air.sofia.bg гражданите имат възможност да се информират в реално време за измерваните стойностите на ФПЧ и прогнозите за следващите два дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От близо месец въздуха в Софето мръсен, ама понеже гербавия бюджет продънен отвсякъде, чак днес Фандънджа реши да пусне зеления билет, за един ден, когато всички си тръгват и така или иначе ще си ползват автомобилите, ако ще и билет с нарисуван *** на Фандънджа да пуснат!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЛичи ти, че скоро не си ползвал градски транспорт.
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бих искал навсякъде из цяла София да е такъв. Аз живея д Южните квартали,където дори и осветление няма вече,прибирането от центъра след работа е ад,и всеки път съжалявам хората които висят по спирките и чакат ,а в задръстването автобуси не се виждат. Искам да се работи и за тях а не само за централните части и да се реможтира ,,България за стотен път а Южната тангента да е в това окаяно състояние.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не започнат безплатно да раздават бира и кебапчета в автобуса не се качвам
9
7
 
5
 
! Отговори
a преди 4 години
Без ограничителна мярка заедно с облекченията няма да стане! Българинът от съвети не разира, трябва и сопа
8
14
 
15
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
Рейсовете не са стари. 90 процента са нови. Не е бавен. С метро или автобус от Орлов мост до младост се стига за 10-15 минути, колко по-бързо да е? Не е недостатъчен-стига да почти всякъде, вклч и много извънградски линии(а в лондон извънградските линии са на тройна цена, в сравнение с нормалната). Доста по-чисто от транспорта в Париж, например.Добре си е развит обществения транспорт. Огромен брой хора със субсидирани карти. Какво повече искаш?
7
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Градски транспорт? Не мисля че ще ми стигне и седмица да си свърша задачките за днес.Градският транспорт не може да обслужи хората ако решат да го ползват. Недостатъчен,бавен и остарял е. Метрото не може да покрие нуждите на всички. Купете нови и повече автобуси,следете за гратисчии. Закони за тези които рушат и съсипват и застрашават пътниците,решили да го използват. Направете бус ленти по всички направления за да се движат рейсовете спокойно и да не правят задръствания.. Започнете от тук...
6
12
 
12
 
! Отговори
скъпо е преди 4 години
1 лев за карта за ГТ? Не благодаря. Гратисът е безплатен
5
1
 
38
 
! Отговори
... преди 4 години
То и тая медия е поръчкова и ще ми изтрият коментара, но да пробваме.До Дружба, На К.Величков, До Люлин, До Суходол, Дружба, До Обеля и да не продължавам са най-зелените избиратели, които палят пластмаса, гуми и чиито обитания са 99% незаконни!!!За тях кога ще има данъци, закон и присъди?!
4
5
 
31
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Общинските лентяи направиха градския транспорт прескъп и софиянци се качиха по колите си сега е невъзможно да ги върнат дори и да бъде безплатен.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както казаха, че след година ще вдигат тока с 50%, не зелен, а oпушен билет ще предлагат.
2
1
 
30
 
! Отговори
Да преди 4 години
Билета ще спре ли кюмбетата?
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стойностите на ФПЧ всяка година се превишават във всеки град и всяко село, но се отчитат отскоро, така че сега чак стана проблем. И то щото може да отнесем глоби, дреме му на някой от управляващите за белодробни заболявания и здраве.