София - град на различни скорости с бедни и богати квартали

Столицата трябвало да стане компактен, многообразен и адаптивен град
28 дек 2020 18:01,
257
София - град на различни скорости с бедни и богати квартали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Любо Георгиев учи архитектура в IUAV (Венеция, Италия) и завършва магистратура по архитектура и урбанизъм в TU Delft (Делфт, Холандия). Има богат опит като проектант и ръководител на мултидисциплинарни екипи. Работи като директор на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK (Пловдив, 2014-2016), водещ проектант в Turenscape (Пекин, Китай 2012 – 2014), проектант в MVRDV (Ротердам, Холандия, 2009) и в Claus en Kaan Architecten (Амстердам, Холандия, 2007 – 2009).
Любо Георгиев е директор на Софияплан - общинското предприятие, което отговаря за пространственото и стратегическо планиране на Столичната община, от края на юли 2017 г. Успоредно с това е и ръководител на екипа, работещ по създаването на "Визия за София".

- Как изглежда София към края на 2020 г.? Какво беше постигнато през тази година в градоустройствен план и кои са най-неотложните задачи за следващата година?

- София 2020 изглежда като град на различни скорости. Има места, в които градската среда, доходите, обслужването и т.н. са на добро ниво и се радват на голям интерес на имотния пазар. Други също имат добри качества, но не успяват да се класират сред „перспективните“ квартали. Има и места, в които както качеството на средата, така и на обслужването и жизнения стандарт са на ниско ниво. Само по себе си това не е странно за голям град. Винаги има по-бедни и ощетени части, както и по-богати и благоустроени такива. Но това не бива да ни успокоява. Стремежът за създаване на качествена среда е по дефиниция постоянен, винаги може по-добре и винаги трябва да се стремим към по-добро.

Тази, както и всяка година, продължава прилагането на Общия устройствен план на Столична община. Това се случва в огромната си част чрез частните инвестиции, тоест строителството на сгради. Общината също реализира обекти, предвидени в плана, но за съжаление твърде бавно. Причините за това са много, като недостигът на пари е един, но не единствен проблем. Това, по което работим, е паспортизацията на всички квартали и населени места в общината. Паспортът на един квартал ще ни покаже какви са неговите най-силни и най-слаби страни. И така общината ще знае в какво и на кои места да инвестира приоритетно. Паспортизацията е част от определянето на промените, които трябва да направим в Общия устройствен план.

- В края на юли Столичният общински съвет прие „Визия за София“. По какъв начин трябва да се развива столицата през следващите 30 години?

- София трябва да стане компактен, многообразен и адаптивен град, който управлява умело ресурсите си и включва гражданите при вземането на решения. Столицата е на различен етап от изпълнението на всеки един от тези приоритети. В момента тя е сравнително компактен (да не се бърка с презастроен) град, но има признаци на разливане, а това е негативно.

София е разнообразен, но все още не се осъзнава като многообразен град, тоест като средище на хора с различни интереси, култури, социални практики и др. А градът има потенциал за това. София е слабо адаптивен град в момента. Климатичните промени, социални, здравни, икономически или демографски кризи биха й се отразили доста негативно. Трябва да сме много по-гъвкави – като начин на организация, финансиране, взаимодействие, качества на средата.

София в момента не управлява добре ресурсите си. Можем да го видим, като анализираме проблема с отпадъците. Необходимо е изграждането на икономически и поведенчески модел, в който отпадъците не са боклуци, които се стремим да заровим или изгорим, а са ресурс за бизнеса. И последно, в София има и добри примери за взаимодействие между граждани и местна власт, но въвличането на софиянци в управлението и решенията за града трябва да стане по-интензивно. Тоест има немалко работа пред София.

- „Визия за София“ ще е основа и за актуализирането на Общия устройствен план на София. Кои ще са  основните промени, които ще предложите?

- Една от промените ще засяга възможностите за застрояване. В момента в общината може да се строи твърде много, на твърде много места. Както виждаме, няма достатъчно инфраструктура, за да обслужи новите квартали, изградени на зелено. Тоест ще предложим намаляването на параметрите на застрояване, както и обхвата на градоустройствените зони.

Друга промяна ще засяга начина, по който се реализира планът. В момента той предвижда изключително много инфраструктура (пътища, паркове, трамваи и др.), но не е направена сметка дали общината може да си позволи да изгради цялата тази инфраструктура. Тоест ще целим да привържем всяко предвиждане на плана с оценка на ресурсите, необходими за неговото осъществяване, а вероятно и поддръжка.

Друга важна цел на Плана на София ще е да защити публичния интерес, насочвайки частната инициатива по един много по-организиран и координиран начин, отколкото това се случва в момента. Тези, както и други предложения за промяна в Плана ще представим през 2021 г. под формата на задание за изменение, за което ще търсим обратна връзка.

- Кои квартали в София са примери за правилно развитие и кои изостават и имат нужда от намеса?

- Не бих могъл да дам нито един пример. Има добри примери за качествено направени сгради, но за цялостна среда, която не е затворена зад ограда, за съжаление няма добри примери. И това е съществен проблем, който изначално е породен от предписанията на Общия устройствен план. Общината в момента няма ресурс да насмогне на частната инициатива, която се случва на твърде много различни места в града. За да може общината да фокусира ресурса, с който разполага, и да създаде качествена среда, тя не бива да допуска строителство навсякъде, особено на места, на които няма инфраструктура – пътища, градски транспорт, канализация, зелени площи, детска градина, училища и др.

- В каква посока има най-голяма възможност за развитие на София? Как северните квартали могат да станат по-привлекателни за инвеститорите?

- Най-добрата възможност за развитие е вътре в града. В София има голямо количество изоставени терени – най-вече бивши заводи. В повечето случаи те разполагат с някаква техническа инфраструктура. Това е голям плюс и oбщината трябва да успее да насочи инвестициите към такива терени, вместо към строителство на зелено, извън града.

Ако някой предпочита крайградския живот, то отново инвестициите трябва да се насочат към обновяването на съществуващи сгради в селата или тяхното заместване с по-нови, но не и строителство в полето или гората. Ако допуснем застрояване навсякъде, то ще отрежем клона, на който седим, и ще получим еднаква, банална, полупразна, полуградска, зле обслужена среда навсякъде.
 

Продължението на интервюто четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
5
 
10
 
! Отговори
ДО 165 преди 3 години
Още в заглавието се вижда, че последните 30 коментара са точно по темата. Сблъсък на бедни и богати жители на бедни и богати квартали. Сблъсък на скорости, на начин на живот, на мислене, на ценности, водещи до какви ли не проблеми и различия.
142
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елементарната интелигентност налага като се постави една тема, обсъждащите да я следват и да не я променят. Темата е презастрояването, пренаселването, корупцията свързана с това и невъзможността да се живее добре в София.
141
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно нещо е българинът (неуспелият). Хората му казват как е положението, той не вярва (ако хората са по-добре от него, разбира се). Чете официалните данни и не вярва, ако те говорят, че той рине дъното. Огледайте се в света наоколо, вижте успелите, докоснете се до тях, поинтересувайте се от квалификацията на заможните, помислете какво можете да подобрите. Променете малко мисленето си, за да успеете. Недейте да вярвате само на това, че всички са като вас. Не са като вас и вие сте все по-малк
140
8
 
4
 
! Отговори
до 161 преди 3 години
Кои са тези официални данни?! Сайтът на НСИ е пред мен. Кое, което казват хората тук, не е така?! Отдавна заплатите са петорни на това, което бяха преди 15 години. А имай предвид, че в НСИ данните са барабар със заплатите в плик, където масовата е на половин работен ден минимална, демек 305лв..
139
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Гето Младост градска среда няма, всичко е в кал и мърсотия, тротоари липсват, но явно това не пречи цените за 40 годишна панелка да започват от 1200 евро кв.м
138
3
 
7
 
! Отговори
??? преди 3 години
Интересно на кого ли да вярвам. На официалните данни или на хвалбите на някои във форума? Риторичен въпрос, разбира се.
137
3
 
8
 
! Отговори
До 157 преди 3 години
Остави го да си мисли как новите Поршета ги карат крадците бре... Нека се залъгва. Нека има за какво да плямпа на новогодишната трапеза пред кварталните безделници.
136
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам един квадратен метър на витошка да си направя к.е.*** .Ама истински. Аз си падам смо по класическа архитектура.Неизмазани тухли единички .Разхлопан вратник със забит пирон за вестници и две тухли тухли между дупката ;) Само класика .Никакви модернистични глупости като ларгото дето постоянно тече и разжясва .Искам истински .ке.ен.ф а не като ларгото .
135
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста малко хора в България получават нормални заплати над 8000 лева - половин процент от хората на заплата с трудов договор по КТ.
134
31
 
13
 
! Отговори
до 156 преди 3 години
Далече си от истината, драги. Прочети малко женските форуми. Всяка втора тема е как да си намерят мъж програмист. А митовете за програмистите си ги плямпай колкото щеш. Виж новите Пошета и кой слиза от тях и как изглежда. Половината сме програмисти. Точно западните ценности ни учат да спортуваме редовно и да се задяваме с готини мадами, а не да се наливаме с ракия и да се надлъгваме по софрите, а шкембето да върви метър пред нас и да се мислим какви велики мъжаги сме.
133
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхотни и невероятни сте програмистите, ако можеше някак и някоя женичка да го разбере и да ви обърне внимание щеше да е чудесно!Че от самота и онанизъм изперквате съвсем и избивате комплекси по форумите.
132
9
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Първа стъпка София да заприлича на нормална Европейска столица е да се направи целият град платена зона за паркиране и да се налагат жестоки санкции за паркиране по тротоари, градинки, пътни платна и т.н.И в Лондон, Берлин и Париж няма достатъчно паркоместа за всички живеещи, но никой не мрънка за това. Просто, който няма възможност да поддържа и паркира автомобил, няма да има такъв.
131
3
 
7
 
! Отговори
до 149 преди 3 години
Само дето в тези данни ти е убягнала една нула, драги ми смехурко, и излязоха заплати на ИТ специалисти 9000лв., а не 900. Айде със здраве. PS- още ги има данните, провери си сам. Публично достъпни са.
130
5
 
2
 
! Отговори
До 150 преди 3 години
Потърси на сайта на Министерството на финансите отговора на министър Ананиев на въпрос на депутата Лалю Кирилов за заплатите и после пак коментирай!
129
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е забавно как винаги под новина за социален статус, заплати, коли и какво ли не влязат няколко по-адекватни лица и започнат да се подиграват на безделниците. Настава голяма забава. Мене даже започна напоследък да ми става кеф да се заяждам с неуспелите. Едно време им помагах, ама видях, че то не иска да разбере. Пее си, каквото му казал един преАтел, че у нас не може да се успее, пие си биричката с царевица и се залъгва как никой не взимал над 1200лв..
128
3
 
10
 
! Отговори
до 148 преди 3 години
Абе младеж, научи голями ли се казва, големи ли и после коментирай неверни данни наизуст... Над 8000лв. у нас взимат далеч над 13000 души и, ако си вкараш изтеклите данни от НАП в безплатна база и си поиграеш, ще го разбереш. Нали си големият програмист (по неправилния изказ те познах от глупостите, които си писал долу), направи го и се върни с анализите.
127
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При половинката ми заплатите на ИТ-тата са около 1200 лева Помните ли какви бяха заплатите на ИТ-тата в НАП, коаго изтекоха данните - около 900 лева.
126
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над 8000 лева месечна заплата са 13000 човека в България - почти всичките са шефове на голями компании.
125
3
 
4
 
! Отговори
до 145 преди 3 години
На ден ли? Ако е на ден, добре е. Ако е на седмица, малко е. Не си в час...
124
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано ваксинирането да не е като санирането.