Кандидат-депутат към родители: Гледала съм 2 деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът

Над 10 000 деца останаха без места в градините, родителите гневни
18 май 2021 19:29, Красимир Ангелов
348

Гневни и недоволни родители след първото класиране за детските градини и ясли в София. Около 10 хиляди деца остават без места, а недоволните родители се събраха на протест пред сградата на общината.

Повече от половината деца, чиито родители са кандидатствали, не получиха места в детски градини. От общината посочиха, че за 2021 г. спрямо 2020-та кандидатстващите са се увеличили с 4000.

За първи път приетите деца са по-малко от неприетите. Родители съобщиха, че и следващата седмица се готвят протести.

Още по темата
Маргит е майка на 3-годишната Ивайла - едно от 10-те хиляди деца, които не бяха приети в столичните детски ясли и градини след първото класиране. "Наистина не мога да повярвам, че живеем в европейска столица, 21 век, че плащаме данъци, а не сме пълноправни граждани на тази столица", каза тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

И докато Маргит се чуди какъв вариант да намери за отглеждането на своята дъщеря, подобно на хиляди други майки и бащи в София, чиито деца останаха без място в детските ясли и градини, се появиха и коментари като този: "Платете си в частни детски градини, докога държавата ще се грижи за отрочетата ви?"

Това пише Анжела Димчева във Facebook групата на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която има повече от 100 хиляди последователи.

Анжела Димчева е писател и литературен критик. Тя беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните парламентарни избори. Гневни родители заснеха думите ѝ във Facebook, преди тя да ги изтрие. А коментарите не закъсняха: "Това е мисленето на тези хора. Ако държавата не е длъжна да се грижи за децата, страх ме е да си мисля за какво би трябвало да се погрижи".

"Учим го това дете да бъде толерантно и се появява някой и казва "ти се махай от София", това е недопустимо, особено за кандидат-депутат", допълни Маргит Беньо.

В телефонен разговор Анжела Димчева обясни, че позицията ѝ е принципна и държи на нея.

"Лично аз съм гледала двете си деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът. Аз съм кореняк софиянец, защо трябва София да се пренапълва, а не си останат в малките градове", обясни Анжела Димчева.

След като публикува позицията си в социалната мрежа, Анжела Димчева е получила над 200 обидни коментара и е решила да изтрие своя статус.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си е голяма цифра. Щом София ни взима на нас селяните парите за данъци и жилища, нека да направи нещо за децата ни-бъдещи софиянчета
167
5
 
6
 
! Отговори
До коментар 182 преди 2 години
Така беше, аз отгледах децата си даже когато бяха болни ,до 7 годишна възраст ползвахме безплатни лекарства, сега един преглед при лекар 20.00 лева, лекарства до 100.00 лева.
166
2
 
9
 
! Отговори
до 182 преди 2 години
Ще ти отговоря просто. Софийското гражданство спомняш ли си го? В момента всички мързеливи текезесари са в София да бачкат за по 2000лв. като слугинаж. Просто е.
165
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си останахме в малките градове, защото всичко се разпродаде на безценица и всичките ни уволниха от работа! А смехеме ли да започнем собствен бизнес, в малкия град лесно те разбират, за да те рекетират! Хайде, Вие от борческите семейства да си траете! Не стига, че парите на данкъоплатеца окрадохте ами и искате и на тотална мизерия да ни обречете!
164
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е просто. *** в София, работещи за жълти стотинки, НЕ ПОЛУЧАВАТ място в ДГ. Отрочето им ще ходи НА СЕЛО в градината! Толкова! Детски градини спрямо платените данъци. Колкото повече си платил, толкова повече точки. А не разни сервитьори уж взимащи по 670лв., а под масата още 3000 да ми взимат мястото да детето. Ежемесечно от моите удръжки се плащат заплатите на двама лекари и един учител.
163
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПитамНаселението тогава беше почти 10 милиона, а бай Тошо строеше кварталите заедно с инфраструктурата и с детски градини, училища, озеленени градинки, супермаркети и аптеки, отделно и вътре в самите училища си имаше кабинет с лекар и медицински сестри!Сега само строят да вземат парите и дори инфраструктура не правят,а камо ли детски градини и училища!
162
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кандидат депутатка?????? Значи излизаш в седем сутринта, работиш по обед е полувремето след това се прибираш в пет следобяд и готвиш сменяш пелени и переш чистиш и така без събота и неделя, е браво Анжела,какъв е проблема????????
161
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да кажат сега бившите, как така може държавна банка да дава 946 милиона на 8 фирми, а няма пари да построй дестки градини? За капачките които се събират за ковьози няма и да споменавам.
160
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
159
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
163 ГЕРБ , го познаваме по делата, а те са в полза на евроатлантическа България. Тези, в служебния кабинет на Радев, обслужват интересите на криминалната, червена олигархия/ Божков черепа, Цв.Василев, Р.Овчаров,Банев..., която краде от държавата и пере мръсни руиски пари.
158
8
 
11
 
! Отговори
отговор преди 2 години
до 169 : София се презастрои точно заради тия навлеци - столичани в повече ! ако не ни бяхте налазили София щеше да си е хубав град и най вече чист .
157
0
 
6
 
! Отговори
до 172 Питам преди 2 години
Е ти намери какво да питаш!Защо ядем вносни домати ,краставици и лук и т.н.?!Отговорът е същият!Ако не ти е ясно да ти го кажа,ама ми се струва,че знаеш...
156
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
168 Презаселването на София може да се спре, само като се вдигне стандарта в останалите градове на страната, в провинцията. Но, с тези любители на златния телец, неплащащи данъци и перящи мръсни руски пари- Божков черепа, Василев, Овчаров, Ванев...това, скоро няма да стане.
155
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази глупава ли е или само се прави? Като ги е гледала тези деца, ходела ли е на работа? Тя и мъжа и? По 8 часа. Всеки ден от понеделник до петък?Не всеки може да плати за бавачка или частна детцка градина. Долно и лицемерно изказване. Злепоставя нея и партията която представлява.
154
6
 
16
 
! Отговори
Питам преди 2 години
Защо преди 30 години имахме население осем милиона, всички деца ходеха на детска градина и училище, сега при население шест милиона???няма места за децата,къде са детските градини,преватизираха ли ги, питам и отговор не искам.мафия.
153
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички герберасти бай Ставри да ги челастри!
152
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СофиянецТова ти казвам. Това е политика на Държавата. Ти не може да ми се жалваш, че хората търсят начин да оцеляват физически и финансово. Държавата и нейната политика е принудила тези хора да напуснат родното си място за да се изхранват. Общините са част от държавата. Не искам да те обидя, но си личи, че си има няма 18-22
151
3
 
15
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Защо в София изникнаха цели нови квартали, пренаселени и с блокове един до друг, а в тези нови квартали няма и една детска градина или училище? За последните 30 години с колко се е увеличило населението и колко нови детски градини и училища има открити? Въпросът е риторичен. Живеем в този абсурд наречен българска действителност.
150
15
 
13
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
да се спре това заливане на София от кандидат софиянци ! на всички е ясно че заради тях няма места в ясли , градини и училища . из цяла София се миека . ама нямало работа в провинцията , ами да ходят пред централата на бсп и там да се жалват ! бсп фалира и приватизира работещи предприятия и обезлюди селата . да ходят там да мятат павета , яйца и домати , а не да гласуват за чалгаро , мая общата и импексова .
149
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1Да не говорим,че има самотни родители, отглеждани деца само от един родител, а също и родител(и),които не получават грижа от дядовци и баби по различни причини,които трябва да справят сами в живота и да отглеждат сами дете(деца), как ще стане без детски градини? Особено ако родителя(ите) са и под наем и трябва да работи(тят).