Поредно пренареждане на жълтите павета след средата на май

Част от бул. "Цар Освободител" ще бъде затворена
26 апр 2023 09:35, Стела Стоянова
61
Поредно пренареждане на жълтите павета след средата на май
Снимка БГНЕС

Поредното пренареждане на жълтите павета в центъра на София ще започне след средата на май. Това се разбира от позиция на Столичната община, изпратена до БНТ. В нея се посочва, че е необходима дългосрочна прогноза за хубаво време, за да започне пренареждането.

Още в началото на годината се разбра, че жълтите павета в централната част на София, които от 2016 г. са обявени за архитектурно-строителна културна ценност, ще бъдат пренаредени по нова технология, изготвена от Министерството на културата, като целта е опазване на културното наследство.

Паветата се разкривиха след пренареждането им още в началото на септември 2022 г.. Фирмата изпълнител беше глобена със 100 000 лева,  след като се видя, че работник троши с чук няколко павета. Така по-малко от година след края на ремонта ще се наложи той да бъде повторен.

Всичко това доведе и до реакция от Европейската прокуратура, която преди близо месец обяви, че разследва евентуална корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града, включително пренареждането на жълтите павета.

От общината отчитат, че най-разместени са паветата в активната лента пред Народното събрание. За да започне нов ремонт, ще се наложи да бъде затворен участъкът за движение, което ще затрудни много трафика в центъра на София.

Освен хубавото време друг ключов фактор за започване на пренареждането на паветата е и завършването на ремонта на ул. "Оборище", отбелязват от Столичната община. Улицата ще се използва като обходен маршрут при затварянето на бул. "Цар Освободител".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време ги редяха по стара соц.технология, ама не мърдаха по над 10 години
9
0
 
16
 
! Отговори
danswithme преди 1 година
Да разследва къде отиват парите от безмислените ремонти на фондупкова. По 5 пъти се рамонтира една и съща улица а няма виновни. Какво са 100 хил. лв. глоба на фона на 17 милиона за пренареждане на павета.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама "майсторите" са ги наредили един път. Хахахахахах
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
затвори да не минават от там само пеша
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак хвърлихме едни милиони на Файдъка, а си върнахме само 100 000
5
0
 
15
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Най добре е тези павета да се изкъртят и захвърлят. Да се положи асфалт ама тънък, че да има за усвояване и за другата година.
4
1
 
12
 
! Отговори
Един преди 1 година
Бързо да се направи, за да може Данчето и компания да "заработят" още някой лев. Все пак времето вече е силно ограничено....
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фандъчка направи шкафче вече с тие павета. Добре, че павето има само 6 стени.
2
4
 
10
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Тегли един асфалт потрошиха колите с тез павета :)))
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да не баце да си е земал паве за спомен