Терзиев: В общината не е имало стандартни протоколи за бедствие

Сега създадохме първия такъв
16 дек 2023 21:40, Стела Стоянова
107
Терзиев: В общината не е имало стандартни протоколи за бедствие
Снимка БГНЕС

"В днешния снежен ден, преди да отправя поглед назад към равносметката от снеговалежите на 26 ноември, искам да дам малко повече информация за ситуацията в момента. Със започването на снеговалежа, още от снощи започнаха обработки в София в районите "Витоша", "Овча купел", "Панчарево", "Банкя" и "Южната дъга", където снеговалежът беше по-силен. Там са обработени трасетата на градския транспорт, стръмни участъци и мостове, както и Южната дъга. Пътищата към Витоша за проходими и обработени за коли с вериги". Това написа във фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

Автобусите до планината в момента не се движат. Едно дете пък е взето от хижа "Планинарска песен" и е свалено от екипа ни до местност "Офелиите". Екипите на общината пък са премахнали 11 паднали и опасни дървета. В момента 145 снегорини са в готовност из София. През нощта се очаква понижение на температурите ще се извършват обработки срещу заледяване, където има необходимост. В кризисния център е настанен един човек. Столична осигурява грижа за настаняване на хора, останали без дом в център за настаняване, припомня кметът. Сигнали за бедстващи хора могат да се подават на тел 112, за да бъдат настанени в центъра.

"А от кризисната ситуация в края на ноември научихме, че в Столичната общината никога не е имало стандартни протоколи за действие. Никакви! Сега създадохме първия такъв - Стандартна оперативна процедура за незабавно реагиране при усложнена зимна обстановка. И вече се знае кой за какво отговаря и как се гарантира работата на екипите при обилни снеговалежи. Подписах протокола преди дни", пише още Васил Терзиев. Една от следващите му стъпки пък ще е реформа в Инспектората.

"Още веднъж искам да кажа, че тогава екипите на общината бяха подготвени и работиха денонощно на терен. За това се справихме със ситуацията и градът не беше блокиран – както това се случи в големи градове в Нидерландия, Германия, Великобритания. Справихме се със ситуацията и днес се вижда как може да се работи още по-добре", написа още кметът.

Припомни, че броят на сигналите в дните на снеговалежа е бил колкото за последните четири години взети заедно. А през първите три дни след 26 ноември беше извозена дървесина колкото за цялата 2022 г. Допълнителните контейнери, които общинските служби поставиха, облекчиха значително работата на почистващите фирмите.

За непочистени улици при снеговалежа през ноември Столичният инспекторат наложи санкции на фирмите в размер на 204 000 лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Синагогата в град София, която вероятно ще се премести на мястото на храм паметник Александър Невски, бяха много кметове, нашият кмет В.Терзивв, нашият президент Р.Радев и съпругата му по повод последния ден на Ханука или Светлината в нас. Р.Радев обяви, че той стои на страната на светлината срещу тъмнината, разбирайте каквото си искате
43
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези хора не искат да ви служат. Те искат да ви подчинят. Понякога изпитвам носталгия по Бат Бойко. Той поне е аналогов.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещо.средно между 1984 и Прекрасен нов свят.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Културен паспорт за децата ви.
40
3
 
15
 
! Отговори
ник преди 4 месеца
Съчки събирааам, съчки намирам... съчки, съчки, съчки... Поздрав за кметуващия и непредседателстващия... Да съберат съчкит и после да се хвалят
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми, не е изперкал. Това е кръг от свързани чрез американските университети млади мъже от цял свят които гледат на света и людската маса в него като на ресурс за...ЛЕГО, съответно се съревновават кой ще е най-добър в конструкцията. Трябва да се извиня на несъздаващите деца на запад. Те по-рано от нас са усетили накъде духа вятъра на промяната, а той духа към голям цифров концлагер. Остава ни много малко време преди свободните коментари изобщо да стигат до публика.
38
15
 
2
 
! Отговори
До 41 преди 4 месеца
Със сигурност ти си такъв,за какъвто смяташ кмета,а той е един много сериозен,образован и адекватен човек,за разлика от самоковската даскалица,която изпълняваше поръчки,но за нищо не ставаше.
37
0
 
9
 
! Отговори
Пашата преди 4 месеца
След ивицата Газа, осъзнах че България е от край време олупирана! Жалко за велика България
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Случаен минувач Тоя изперкан ни го натрапиха, сега само започва да му личи. Той затова и отказа дебати, защото там щеше да стане пълен резил,а ни го пробутваха за невероятно компетентен технократ и уникално умен човек.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Тео Те сами си се избират - чрез изборни измами и далавери и с натиск от посолството
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересно, а за "Новогодишната украса" имали ли са "стандартен протокол"? Ако не, да направят и за него, че с вещици и еднорози отвратиха гражданите
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя с еврейската шапчица е направил епохално откритие - нещо като Айнщайн за теорията на относителността! Чак се чудя как сме доживяли до сега през последните поне 100 години без стандартния му протокол? Потресаващо. Но може ли да попитам защо два дни преди "бедствието" (да се чуди човек как други държави не измират при един метър сняг) без този чудесен протокол отчетоха, че са готови на 150% за зимата????
32
2
 
22
 
! Отговори
Тео преди 4 месеца
E, приятели софиянци - каквито сте си ги избрали, такива ще си ги сърбате!
31
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отде ги избирате все такива. Или те сами се избират?
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Христо Кьосев е единственият програмист сред основателите на Телерик и е някак имагинерен.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой е Христо Косев?
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ocтaвka бe, cekтaнт!
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Васко не знае какво са снегорини и как да ги използва. Но спокойно! Ще прати розови понита да пpъцкат дъги от брокат и така ще опесъчи пътищата да не се заледяват.
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Г-н Терзиев, при положение, че вашата фирма произлиза от друга форма с 4 четирима служители на ДС направление научно-технически шпионаж, ВАША ЛИ Е РАЗРАБОТКАТА, КОЯТО ПРОДАДОХТЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ, ИЛИ Е ОТКРАДНАТА?
25
1
 
3
 
! Отговори
КУЛТИВИРАНЕ НА ДУХА преди 4 месеца
Според една от теориите думата култура произлиза от латинския корен colere[5] (обитавам, култивирам или почитам) или според друго разбиране от cult и ur (преклонение към светлината).[6] Етимологията на съвременния термин култура има класически произход. Oсновава се на термин, използван от Цицерон в неговите спорове, където пише за култивиране на духа (cultura animi)