Белоградчишките скали достигнаха върха

Българските обекти са на първо място в текущата класация за едно от новите Седем чудеса на света
16 фев 2009 11:34, Петя Славова
130
Белоградчишките скали достигнаха върха
Снимка: Булфото

С още една позиция се изкачиха Белоградчишките скали и достигнаха своя връх в световната класация.

До този момент българските забележителности победиха кандидатите да се превърнат в едно от новите Седем чудеса на света – Дяволския град в Сърбия и Гранд каньон в Северна Америка.

Белоградчишките скали се борят за отличието в категорията “Пещери, скални образувания и долини”.

Окончателният резултат може да се променя до 7 юли, когато свършва гласуването.

Общо състезаващите се природни забележителности са 260. От тях ще останат 77 – по 11 от всяка категория.

От тях експертна група ще определи последователно 21, за да останат в крайна сметка седем. Новите седем природни чудеса на света ще станат известни през 2011 г.

Националният Инициативен комитет „Природен Феномен – Белоградчишки скали" отново призовава всеки българин да гласува в подкрепа на българското чудо на www.new7wonders.com.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
63 преди 15 години
На всички тук черногледци...
68
0
 
0
 
! Отговори
63 преди 15 години
Хора представете си само колко ще им е гадно на всички тук, ако се случи чудото Белоградчишките скали да спечелят място сред чудесата :))))))))))))))
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това, което отличава един народ е не само неговата култура, история и общ произход, но най-вече неговата сплотеност, национално самосъзнание, но най-вече неговата ГОРДОСТ и ДОСТОЙНСТВО. При нас, Българите, всичко това е налице, а и нашата национална гордост и достойнство определено са с покритие. От разултата дотук виждам (и се радвам) че се обединяваме около идеята да подкрепим Българското в класацията НЮ СЕВЪН УОНДЪРС ;) Това идва да покаже, че сме обединени за дадената кауза. Дано и занапред да бъде така, и не само за Белоградчишките скали.
66
0
 
0
 
! Отговори
главен експерт преди 15 години
Само си помислете, какво става в момента в целия белоградчик, или по-скоро в административната структура, която управлява града и региона - пие се ракия, регистрират се имейл след имейл и се гласува поговоловно. пияна и смърдяща пасмина - е това сте българските поганци.
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Tova che sum otishul da vidia,za da mi e jasno kakvo govoria sled tova,a ne da pravia krachnka napred.
64
0
 
0
 
! Отговори
Петков преди 15 години
Братко, като си стоял на ръба на гранд каньон, кое те спря да направиш решителната стъпка напред?
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ivo,bravo bratko za tova ti izkazvane. Kato chovek stoial na ruba na Grand canion ti kazvam,che pleshtish gluposti samo ot neznanie i nerazbirane. ot Grand Canion Ivo duhut sekva v bukvalnia smisul na dumata -inache vseki moze da si glasuva kakto iska.
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мога ли да попитам ти какъв си, българин ли си? Ако не, какъв си?
61
0
 
0
 
! Отговори
главен експерт преди 15 години
Българите сте лъжливо племе, ваш'та верица поганска. Какви скали бре, егати смотаната гранитна маса. Каньонът е със седемдесет класи отгоре. Защо лъготите - скалите са много грозни. Сега ще гласувам отново от друг електронен адрес за ГК, Дяволския град и още пет други места, но никога за онази смехория в Белоградчик.
60
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 15 години
За тези, които казват че Скалите не са най-голямото чудо на света:Да, не са, но всяка нация гласува за своето... И вижте какво казват чужденците, които са пътували и видяли доста, още преди години, за тях:Пръв през 1841 година пътешественикът Жером Бланки описва фантастичното скално видение Белоградчик с думите: Нито прочутите клисури на Олиул в Прованс, нито дефилето Пинкарбо в Испания, нито Алпите, нито Пиренеите, нито най-древните планини в Тирол и Швейцария притежават нещо, което би могло да се сравни с това, което видях в България при Белоградчик. Не случайно нито един от прочутите европейски природни феномени не е по-красив и по-уникален от българския, добавя той. Червените скали с причудливи образи на хора и животни предизвикват възторга и на чешкия историк Константин Иречек. Това с думи не може да се опише. Това трябва да се види!, възкликва той. Едва ли някога е построявана по-романтична крепост от Белоградчишката, казва през 1862 г. унгарският географ и учен Феликс Каниц, който най-подробно описва видяното край Белоградчик в своята книга Дунавска България.
59
0
 
0
 
! Отговори
Kapitan Josarian преди 15 години
Ne se iadosvaite gospozho - draska`i mnogo hora malko.Sega konkreten syvet -izpitan ot men(pi[a na latinitsa zashtoto towa mi e sluzhebnia komp i ne moga da instaliram nishto -sys op e zabranil tazi opcia.Rabotata s kirilicata e prostaOtivate na .inzhinera.com -da talka se pishe...swaliate si edna programka kojato pomaga za razpoznawane na kirilicata(tq si e tam v Windows) sledvate tochno instrukciite na inzhInera i towa e .Az si imam kirilica na moia laptop ot godina i neshto i niamam problem...
58
0
 
0
 
! Отговори
Петков преди 15 години
Bylgarite да не се оправдават с липса на кирилица, дори и да нямаш кирилизирана машина, дори и някой системен администратор да ти е забранил ровичкането по съкровените регионални настройки на ОС. Щом имате dnеs.bg, имате достъп до купищата сайтове, превеждащи от методиевица на кирилица с едно натискане на бутона "преведи". Точен линк няма да дам, защото днес.бг ще ме отреже, но просто се пробвайте да напишете във вълшебния google думичките metodievica, shlyokavica и т.н. и още на първата страница ще видите спасението. Хайде, не е толкова трудно да се пише на кирилица, все пак гласуваме за Белоградчишките скали, а не за Belograd4i6kite skali или Belogradchishkite skali и други шльокавски извращения. И без такива "gledaite smisula na pisanoto" - смисълът, вложен в българско изречение добива истинското си значение, когато мнението е написано на български език, на официалната му азбука, на кирилицата.
57
0
 
0
 
! Отговори
Гласувала за Белогра преди 15 години
Мигар само чужденците могат да ценят, да се удивляват, да се упойват и да прославят великото, което... е наше! Махнах ръка и забързах да видя сам да видя. И все се усмихвах: Каниц някой си дойде и възвести туй на света, а ние лакомо лизахме думите му и ги повтаряме де седнем, де станем, но ето, половина век от тогаз, а сети ли се някой из нас да дойде, да види и поне да провери, дали тоя Каниц човек през девета земя не е дошъл тук, в Белоградчик, и не е излъгал и света, и нас? Няколко само стъпки и ето ги! Не бях поразен, аз само се втрещих... Ний бяхме над прочутото Белоградчишко дефиле. Бяхме пред една въплотена фантазия една безмерна игра на природата... Гледах, а погледът ми дълго не можеше да спира върху частите на тази величествена панорама. И се втурнах с разкрилена от възторг душа втурнах се и се загубих мъничък, но крилат в това полесражение на титани.Не, само творенията на фантазията у първобитния човек биха се померили с това чудо на естеството тук, с тоз божествен брилянт от красотите на българската земя! И, може би, едничко ледените планини на севера, които ни описват мореплавателите, ще могат се съпостави на това вцепеняващо и запазено в първобитно състояние дъно на някогашно море с каменни планини! А и там, в ония планини от ледовете, ще е нищо: не ще има тревите, цветята, горичките и борчета по връхни синини... и не ще има това светло, чудно, златно наше южно слънце!И не ще има...Губих се с дни тук, а все пак не знам как да кажа какво съм видял... В лунна нощ скалите оживяват, всяка скала дава цяла група релефни фигури. А гледах ги аз в буря с гръм и молнии, не светкавицата биеше зъберите, а фантастичните и колосални фигури по тях ловяха светкавицата. И подножията на скалите се разклащаха, дълбоко дишаха под трясъците и, като поглъщаха със страшна сила гръмовете, предаваха ги една на друга с безчислени варианти в безкрайно ехо...Не, тук има ехо, на което швейцарците биха ни позавидели... А когато тоя наш кът стане на всички познат и достъпен, то аз не знам дали не ще ни позавиди и цял свят.
56
0
 
0
 
! Отговори
Бичкия преди 15 години
Ако #50 не ползва Windows пак ли по същия начин да си сложи Кирилица?
55
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 15 години
За мен Белоградчишките скали са много по-КРАСИВИ и ПЛЕНИТЕЛНИ от Гранд Каньон, който може и да е огромен и величиствен, но скалите и крепостта в Белоградчик са направо фантастични и омагьосващи... Идете ги вижте на място, вижте и пещерата Магура с невероятните й подземни образувания и древните рисунки на първобитните хора, елате и до крепостта Баба Вида и река Дунав във Видин, няма да съжалявате... А Дяволският град в Сърбия също изглежда интересно място, но ИЗОБЩО НЯМА НИЩО КРАСИВО в онези скали там, наистина изглежда като обиталище на Дявола... :))
54
0
 
0
 
! Отговори
Мунчо преди 15 години
Брей - да се чуди човек как досега некои дебеловрати юнаци не са ги смляли тия скали за бетон - я за Малинова долина , я за Бояна .....То толкоз камък за изтърване ли е я ?! ....
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
50, нищо против, но няма компютър без кирилица - влизате в Control Panel - Regional and Language Options и настройвате на bulgarian
52
0
 
0
 
! Отговори
Aninimen преди 15 години
Аз гласува за Скалите, защото съм Българин, но честно казано не смятам, че са по-красиви от големия каньон или тези кристални пещери.
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
гласувайте за Мургина ,Орешарски и БСП,ДПС
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Slepci, vijte smisyla v tova, koeto sym napisala. Pravi ste za kirilicata, moite izvinenia, no ne razpolagam s kirilica na komputera. Tova ne me pravi po-malko bylgarka, ili po-glupava ili selianka (??) Kakva e tazi zloba, hora?? Kakvo tolkova kazah? Shto za hora ste vie?? Ne me interesuvate.