Решиха! Минималната заплата скача от първи септември

Артикулацията в обществото пречела на увеличението от 1 юли
Обновена: 23 юни 2011 17:23 | 23 юни 2011 17:20,
220
Решиха! Минималната заплата скача от първи септември
Снимка: Архив Булфото

Минималната работна заплата се вдига на 270 лв., а вдовишките пенсии – с 1/3 от 1 септември.

Разчетите на министерството показват, че за увеличението на МРЗ ще са необходими 15-16 млн. лв. и около 45 до 50 млн. лв. за вдовишките пенсии до края на годината.

Това обясни вицепремиерът Симеон Дянков след края на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) след близо 3 часа дискусии.

По думите на Дянков решението е „консенсусно“. Това обаче не потвърдиха двата синдиката – КТ „Подкрепа“ и КНСБ, както и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Спорът за дата е останал: бизнесът иска от 1 януари, а синдикатите – от 1 юли.

„Нямаше финансов разчет, който да противопоставя датите. Министър Дянков призна, че няма проблем от 1 юли държавата да поеме увеличаването на минималната работна залата. Имало проблем с артикулацията в обществото. Аз не знам да има такъв. Защо минималната трябва да е от 1 юли, а вдовишките – от 1 септември. Този проблем е абсолютно несъстоятелен“, заяви Пламен Димитров.

Затова синдикалистът остави отговорността за вдигането на минималните доходи чак от 1 септември на плещите на правителството.

„Приемаме увеличението на размера МРЗ на 270 лв. като първа стъпка и при обсъждането на бюджета за 2012 г. ще искаме ново – поне на 290 лв.“, заяви Димитров.

Дянков пък обясни, че каквото и да се обсъжда оттук нататък, „консенсусните решения“ влизат възможно най-скоро в сила.

„По вдовишките пенсии ще се наложи промяна в Кодекса за социално осигуряване, с която сме готови, и може да влезе в Министерския съвет още на следващото заседание, както и за минималната работна заплата (МРЗ)“, обясни Дянков.

Допълнителни решения на НСТС

Следващата седмица Министерският съвет ще разгледа и отпускането на допълнително финансиране на организации с делегирани бюджети.

Пари ще получат всички в средното образование, Агенцията за социално подпомагане и общините.

Разчетите за общините и социалното подпомагане обаче още не били готови, а тези за средното образование били предвидени в 15-те млн. лв., необходими за увеличаване на МРЗ.

Всички бюджетни системи без изключение ще трябва да пресметнат излишъците в бюджетите си, за да увеличат минималните си заплати до края на годината кой с колкото може.

Разпореждането за това ще направи вицепремиерът до няколко дни, обясни Пламен Димитров.

Какво става с всички плащания, обвързани с минималната работна заплата?

Още по темата

„Там има доста обвързаности, се оказа, и ние днес доста време прекарахме в тристранката да броим. Има 54 други обвързаности. Едно от решенията беше до края на тази година всички обвързаности да се разгледат и евентуално една голяма част от тях да паднат с промени на законите, така че от януари 2012 г. те да не са свързани с МРЗ“, обясни Дянков.

Това означава, че всички обвързаности остават в сила до края на годината и би трябвало да се увеличат, поясни Пламен Димитров. 

Анализът на 54-те плащания, обвързания с МРЗ, ще са готови преди 5 юли, когато ще е следващият съвет на социалните партньори.

Основна промяна трябва да има при минималния осигурителен праг, който трябва да се увеличи с увеличаването на минималната заплата. Какво ще се случи с него и откога, обаче Дянков не коментира.

Като безсмислени обвързани плащания с МРЗ вицепремиерът посочи държавните субсидии за политическите партии и таксата при преглед от личния лекар.

Какво още ще обсъждат социалните партньори?

„На следващата тристранка ще се обсъждат социалните плащания, всички пенсии и бюджетните заплати през следващата година. Както и възможността за ново компенсиращо инфлацията увеличение през втората половина на следващата година“, заяви Пламен Димитров.

„Обещание, което сме поели до края на мандата, е вдовишките пенсии да се удвоят“, обяви пък Симеон Дянков.

Другите пенсии вече ще се обсъждат в рамките на бюджет 2012 г., каза той и отново обясни тезата си за дискриминацията при вдигане на част от пенсиите: „Всички пенсии се определят от държавата и от тая гледна точка промяната само на минималната пенсия изкривява пазара. Така че, ако има промяна, тя трябва да е пропорционална за всички пенсии. Това сега не можем да си го позволим“.

От КНСБ пък отново припомниха 7-те предложения, които отправиха към правителството преди месеци, и заявиха, че ако те не бъдат изпълнени, двата синдиката ще обмислят действия, за да бъдат чути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
1
 
! Отговори
DO 212 преди 12 години
KAKVI NARZICI.KOLKO LI CA IM PLATILI DA CA C TAKOVA POVEDENIE.TE CTAVAT ZA VCI4KO DRYGO,no ne i ZA MINICTRI.LIPCVA IM DARJAVNI4ECKO MICLENE.RE6ENIQTA IM CA XAZARTNI I ZA TOVA C TEZI MINICTRI GERB GYBI ZAVINAGI.
207
1
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
дянков е професионалист и знае за какво говори! в продължение на 8 години бяха БСП на власт и какво направиха?Да не би заплатите да станаха по 1000лв или пенсиите? А парите от бюджета бяха винаги 100% усвояван но нищо налично! усвоеността по еврофондовете бе под 5%!!!Защото там контрола е сериозен!Днес при Герб пак !1005усвоеваемост на дължавните пари но и 20% от еврофондовете! Има нещо налице пътища,,,борба с мафията макар и не най задоволитерна! при БСП министрите си бъбруваха с братя галеви!
206
0
 
1
 
! Отговори
зъл преди 12 години
Ало, педераста, какво стана с изявлението ти, че е дискриминация ако не се увеличат пенсиите на всички? Ето на това, което върши сегашното правителство му викат "*** работа".
205
0
 
1
 
! Отговори
реалист преди 12 години
Погледнете снимката, тя сама говори.Алкохолик и *** в костюми.Като че ли ще увеличат заплатата с 200лв, та го умуват половин година.Сутрин едно, на обяд друго, вечер - трето.По - големи *** не са ни управлявали.И ако още веднъж чуя думата "магистрала" ще повърна.
204
1
 
1
 
! Отговори
ккк преди 12 години
Урааа, за два часа ще си мислим, че нещо се увеличава.Ама, ядец, към 18.00ч. мяукалото (Дянков) ще размисли и датата ще остане същата, но ще промени годината.Споко, на тези, които се притесниха.Утре той ще стане и ще бъде в настроение и пак ще свика разни тристранки и др.Вечерта обаче няма да му пуснат и ще каже "ядец и на вас, няма да увеличавам нищо".По-забавно правителство не сме имали, признайте си.
203
1
 
4
 
! Отговори
искам !!! преди 12 години
Минималната работна заплата в България - 1200 лв.
202
3
 
1
 
! Отговори
КЪРДЖАЛИ преди 12 години
ТОТЮ --- ПРЕЗИДЕНТ
201
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, ще си вдигнат малко заплатките в бюджетния сектор и социалните помощи с някой лев. Естествено и данъците ни ще се вдигнат - няма начин. И ще стане както казва една приятелка първо внасям данък от 45 лв., а после чакам един месец да ми върнат 35 лв. детски и съм на загуба от цялата работа 10 лв. С една дума въртим едни пари....
200
0
 
4
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Нещо не разбрах ква е тая работа с мин. заплата и за кое какво се увеличава...Сеа, че с нея се увеличават разни данъци и такси, които ще намалят като цяло чистата заплата - ясно. *** че някакви партийки били вързани към това нещо и ще им се увеличи някакво плащане на държавата към тях....ей това не моа сфана. Кво излиза - партийте са на държавна издръжка. Няма значение за кого гласуваш и кой си избрал - всички могат да лапат кифтета. Аз се чудя що оная Федосова стремително се разширява.
199
0
 
2
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Това мижаво увеличение на база инфлацията ще ни излезе през носа! Дори и за такова пари в бюджета няма. Тежко и горко ни зимата, ако тези некомпетентни управляващи спечелят изборите - всичко така ще се вдигне, за да запълват дупки, зейнали от увеличението на заплатите, че свят ще ни се завие. Дано греша, но надали! Още повече, че те изобщо не са наясно с движението на финансите на тази държава - какво вземат,какво и къде дават - ако ги питаш не могат да ти кажат! Управлението е една пробита каца
198
0
 
6
 
! Отговори
DANAKOPLATEZ преди 12 години
NA KOLKO CKA4A DEPYTATCKATA ZAPLATA C YVELI4ENIETO NA MINIMALNATA ZAPLATA.KOLKO 6TE CTRYVA DEPYTATCKOTO KUFTE.I NQMA LI DA CE ZADAVITE C LAJITE CI.OCTAVKA NA DQNKOV I TOTU MLADENOV-NE YVAJAVAT KODEKCA ZA COZIALNO OCIGYRQVANE.,a tam ima planirano yveli4enie na PENCIITE.KATO CA NEKADARNI DA GO POCTIGNAT DA CI XODQT CAC ZDRAVE!
197
1
 
9
 
! Отговори
Елена преди 12 години
Само вдови6ките пенсии-Ами какво да си купими с 136 лв- инвалидна пенсия?ГОСПОДА УПРАВЛИАВАЩИ, ВИЕ МИСЛИТЕ ЛИ НОРМАЛНО!!!???????
196
0
 
5
 
! Отговори
недоволен преди 12 години
Всяка заповед е пред последна и нищо чудно утре да има ново 20. От това по непостоянно правителство сме нямали ,днес едно ,утре друго все с нещо ще ни изненадат.
195
2
 
7
 
! Отговори
an преди 12 години
СЛЕД КАТО ДРУГАРИТЕ МУТРО-КОМУНИСТИ ПРЕЗ 90 те ГОДИНИ УНИЩОЖИХА ВСИЧКО КОЕТО ПРОИЗВЕЖДАШЕ И ДАВАШЕ РАБОТА НА МИЛИОНИ ХОРА. СЕГА СМЕ НА НИВО ПЪЛЕН ФАЛИТ. ИМАЛИ ЧОВЕК В МУТРЕСТАНИЯ КОЙТО ДА СИ МИСЛИ ЧЕ В СЛЕДВАЩИТЕ 20 ГОДИНИ ЩЕ ВЗИМА ЗАПЛАТА ИЛИ ПЕНСИЯ. КОЯТО ДА Е НА НИВО КОЕТО ДА МУ ПОКРИВО ЧОВЕШКИТЕ НУЖДИ. АКО ИМА ТАКЪВ ДА СИ НАМЕРИ ПИСТОЛЕТ И ДА СЕ ГРЪМНЕ. КАКТО ВИЖДАТЕ 21 ГОДИНИ НЯКОИ *** КАЧВАТ НА ВЛАСТ ОЩЕ ПО ГОЛЕМИ *** ОТ ТЯХ САМИТЕ. ТАКА ЧЕ НАДЕЖДА ЗА ДОБЪР ЖИВОТ НЯМА.
194
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Септември ше стане май както се кааше в ено комунистическо стихотворение...ше стигнем хамериканците с 270-те левчета и ше ги задминем...
193
0
 
5
 
! Отговори
Lora преди 12 години
Mnogo prikazki za nishto !!! Sramno i obidno e !!!Koga shte namalite broq na narodnite predstaviteli v parlamenta???
192
2
 
0
 
! Отговори
Гьорги преди 12 години
200 и седемсе лв. мин заплата значи
191
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
над 130 000работят на минимална заплата,удръжки има,чисто взимаме 189 лв,неработоспособно правителство,оставка
190
2
 
14
 
! Отговори
ABC преди 12 години
Какви са тези вдовишки пенсии;икаква е тази минимална заплата:колко хора работят за 240лв,освен ако не си изкарват нещо допълнително?ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ СМЕ РАВНИ.БРАВО НА ГЪРЦИТЕ-ТОВА Е НАРОД,ВЕДНАГА БИХА ИЗЛЕЗЛИ НА УЛИЦАТА ДА ПРОТЕСТИРАТ,а тук вдигат тока-мълчим;вдигат парното отново като при Живков,само чакаме продажните синдикати да ни подарят въжето,с което да се обесим.
189
0
 
7
 
! Отговори
Боко преди 12 години
Напънала се планината и родила...мишка.