Застреляха мечка, избягала от зоопарка в Айтос

150-килограмовото животно е било опасно за хората
Обновена: 2 юли 2011 22:47 | 2 юли 2011 18:29, Елка Василева
226
Застреляха мечка, избягала от зоопарка в Айтос
Снимка: Архив Булфото

150-килограмова мечка, избягала от зоопарка в Айтос, е била отстреляна днес, след като са били изчерпани всички възможности животното да бъде хванато живо, съобщиха от община Айтос.

Мечката е избягала от клетката си на 1 юли около 19 часа. Създаден е бил кризисен щаб за залавянето й, в който участваха кметът на община Айтос и началниците на РПУ Айтос и Зоопарк – Айтос.

В 11,30 часа на 2 юли 2011 г. мечката беше отстреляна след като бяха изчерпани всички възможности да бъде заловена жива. В създадената ситуация това беше единственото възможно решение, заявиха от общината.

От общината съобщиха още, че на 1 юли вечерта, в ресторант „Шатра” се е провеждало празненство на бургаска фирма, на 2 юли – сватба в същия ресторант с участието на над 100 души. Паркът се посещава ежедневно от над 1500 души. В момента в близост до парка се провежда и черешобер, в който участват над 100 работници, а около язовира в парка има десетки рибари.

Кризисният щаб е предприел всички необходими действия, за да бъде уловена мечката жива. Безуспешни обаче са се оказали опитите животното да бъде упоено. Предвид опасността районът е бил отцепен, подстъпите към парка са били затворени. В акцията са участвали служители на РУП - Айтос, гражданската защита и екип на гранична полиция, който повече от шест часа издирва животното със специални уреди за нощно виждане. За съжаление животното не е било открито. В акцията за залавянето на мечката са участвали и служители на зоопарка и доброволци.

След повече от 15-часово издирване мечката е започнала да става агресивна в резултат на глада. На няколко места е била поставена храна за примамка, също без резултат. След като са били изчерпани всички възможности за спасяване на живота на мечката, тя е била отстреляна, защото 150-килограмовото животно е представлявало реална опасност за живота за хората.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още по темата: мечкаАйтос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
1
 
4
 
! Отговори
;]]]] преди 12 години
xaxaxaxaxa.... nemoje li da q upoqt.. ami kak shte mogat.. kato s prespivatelno za kucheta sa se mucheliiii.... pulniii malumniciiii sa teziiii.. prostoo nqmam... dumi... xhaxhhahxaxxaxxaxx..........
222
1
 
2
 
! Отговори
duminqmam преди 12 години
nqmalo drugo reshenie ,,, da gledat nazapad da ne gi ubiwat nared ! edna dwe tri prespiwashti streli i e gotowa...daje edna shte e dostatychna mai tq e bila samo 150 kila..DUMI NQMAM !!! ewala bylgari ewala dyrjawa..
221
0
 
3
 
! Отговори
asd преди 12 години
Не са "евакуирали" района, защото доколкото разбрах там има барове и ресторанти, което, ако се сещате, драги ми човечета, значи че потока от паричкииии ще секнееее, хахаха, представяте ли си вий тогаз, хм
220
1
 
7
 
! Отговори
До 200 преди 12 години
Далекобойността на упойващата стреличка е 100-200 метра, а не 10-20. Предостатъчно е.С такива упойващи стрелички са приспивали 3 тонен разбеснял се носорог, от 150 метра разстояние, кво значи "няма друг изход" Според мен просто не са си набавили необходимите "оръжия" за да я приспят, опитали са се да го направят по най-малоумния и каръшки начин и накрая са си казали "абе е**л съм й мамата на тая мечка, една повече или по-малко все тая" и са я гръмнали. Което си е страшно гротескна картинка.
219
4
 
8
 
! Отговори
Здравко Димов преди 12 години
Аз съм сред твърде малкото, които пишат коментар, давайки името си. Жалко. Като толкова много сте настръхнали и искате да си начешете крастата, заемайки "гражданска позиция" (което явно не можете като хората, защото анонимни граждани са само тези от тайните служби), да си бяхте написали имената, за да проличи, че сте граждани.А относно мечката какво толкова се кахърите. По-добре питайте компетентните министерства и пишман природозащитниците защо толкова време си мълчат за условията в зоопарка.
218
1
 
3
 
! Отговори
ivan преди 12 години
napravo ne sa jivi tiq hora parvo toq otgovornik 4oko piqniq sig se e napil i e ostavil vratata otvorena i ftoro kak moje da se is4erpani vsi4ki na4ini da q zalovqt kato te izobsht ne sa imali upoivashti sredstva a napravo sa q grymnali pfffff ebaxti smeshnicite toq kmet samo anti reklami si pravi palqk takaf
217
9
 
4
 
! Отговори
убеден съм преди 12 години
че ако беше убит *** /дори и да не е престъпник / или турчин , българите щяха да сияят от радост ! А за една мечка толкова коментари против тези ,които са я убили ! Аз мисля ,че ако са имали спец. стрели, биха я упоили ! Много приказки за нищо !
216
0
 
4
 
! Отговори
алоо-алото ли е ? преди 12 години
ЗАЩО,ТА ЗАЩО-ЗАЩОТО ТАКА ФЕ НАРЕДИЛ БОКО НА ЦЪРИ БЕ.
215
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Успяхте да я уцелите и убиете, а не успяхте да я упоите!!! Гадове.
214
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Bulgaristanska rabota!!!
213
0
 
13
 
! Отговори
Пак аз преди 12 години
Ето тук е доказателството, че няма сигнал до природозащитниците за избягалата мечка:
212
3
 
10
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
Защо не са я упоили?!?! Нямало друг начин :) папагали...
211
2
 
14
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Бракониерската банда на двамата престъпници Емил Димитров ( депутат от ГЕРБ и собственик на ловни стопанства) и земеделски министър Найденов,направи промени в Закона на лова, с което си даде право тази година да застреля най-малко 17 мечки !!!НИ ЕДНА ПО-МАЛКО ... 17 НА БРОЙ!7 майки средно по 2 мечета, които са обречени като убият майките им - смятайте ...
210
1
 
10
 
! Отговори
Чесън преди 12 години
Ето ви малко инфо,никой не е сигнализирал на природозащитниците за случая!
209
1
 
12
 
! Отговори
Седефчо преди 12 години
Ето ви малко инфо:""Можеше да помогнем." - каза за Агенция Фокус Димитър Иванов - управител на Парк за танцуващи мечки в Белица. Той изрази съжаление, че е нямал информация за случилото се. Можем да стигнем достатъчно бързо, без никакъв проблем, качваме се и до 5 часа сме в Айтос."". Ето ви доказателство, че природозащитниците не са били информирани и съответно хората убили мечката са го направили защото така им е изнасяло, а не защото е нямало друг начин. Те дори не са търсили друг начин.
208
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АБЕ ВИЕ ПУШКИ С УПОЙВАЩИ СТРЕЛИЧКИ, НЯМАТЕ ЛИ БЕ ?!!!
207
2
 
16
 
! Отговори
Джуджанка преди 12 години
Жалки ***,които освен да убиват друго не умеят.Дори не са информирали природозащитниците,нито са се обадили в Белица.Пък и ако както писа някой по-долу трябва да се приближиш на 20-30 метра много ми е интересно как в Африка упояват слонове,лъвове,жирафи и защо района където се е разхождала мечката не е бил евакуиран.Най-лесното решение е да убиеш,а тези *** дори обичат да убиват и се оправдават с това,че не е имало ддруг вариант и лъжат най-нагло.***!Няма информирани природозащитници!
206
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце?
205
10
 
5
 
! Отговори
MU преди 12 години
Не мога да свикна с невероятната омраза към човешкият род на някои, скрити под името "природозащитници". Нарочно слагам кавички, защото тяхната загриженост към животните е силно избирателна - свежда се само до по-едрите хищници. Има нещо гнило в това че симпатизират най-вече на хищниците с големина от куче нагоре, т.е. тези които могат да разкъсат човек. Като добавим и факта че непрекъснато кълнат на смърт и пожелават смърт на други хора (и на децата им) в коментарите си, става ясно че сред нас се разхождат едни доста злобни и опасни хора, да не кажа истински ***.
204
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре ве, дават по Дискавъри, че примерно упойват слонове с изстрелване на упойващи стрелички. Тия телевизия не гледат ли, поне за да знаят, че може да се използва и такъв метод за залавяне на животното, мама им проста...