Медици масово напускат болницата в Девин

Линейка пътува час и половина до Смолян, жалват се местните
Обновена: 12 юли 2011 11:31 | 12 юли 2011 11:24,
77
Медици масово напускат болницата в Девин
Снимка: Dnes.bg

Медицински сестри, санитари и един рентгенолог вече са напуснали болницата в Девин.

Това се случва, след като персоналът на лечебното заведение втора седмица е в принудителен отпуск, а самата болница не работи заради дългове от милион и половина лева.

"Напускаме, защото не са ни изплатени заплати от месеци, не получаваме доходи и няма как да издържаме семействата си", аргументира се една от медицинските сестри, решила да напусне след 12 години работа в МБАЛ "Девин".

Неработещата болница е сериозен проблем за местните жители. 

Радослав Бешаров е свикнал да води често свой роднина за лечение в местната болница. Работи като барман и няма пари, за да го кара до Смолян.

"Линейката пътува час и половина до Смолян, откакто е затворена болницата, в линейките са починали четирима души на път за другия град”, разказа пред Dnes.bg жителят на Девин.

Още по темата

"Онзи ден по спешност пристигна младо момче, брало череши и паднало от дървото, за една рентгенова снимка трябваше да го транспортираме до Смолян", призна дежурен лекар от "Бърза помощ". 

"Болницата може отново да започне да обслужва пациенти, но й е необходима финансова инжекция от 750 хиляди лева", коментира пред Dnes.bg директорът на лечебното заведение д-р Костадин Калайджиев.

В момента в Девин работи само спешният център, където три екипа покриват района на общините Девин, Борино и Доспат с 30 хиляди жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: Девин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
nindjata преди 12 години
AMI 6TE NAPUSKAT KATO NEMA PARA.....DA SE MAHNAT VSI4KI OT TAQ SKAPANA DURJAVA....PO DOBRE DA DOIDAT TURCITE DA NI EBAT.....KAK SA NI *** 500 GODINI......AMA DA PO4NAT OT NARODNOTO SUBRANIE.......
76
0
 
2
 
! Отговори
тигрица преди 12 години
жалко много жалко Девин остана без един от най-добрите си специалисти!!!!!
75
0
 
0
 
! Отговори
Учуден преди 12 години
Та последно какво има и какво няма. Защото ако има и медицински център явно някой има някаква цел за да се дава и публикува невярна информация.
74
1
 
0
 
! Отговори
Учуден преди 12 години
В тази публикация пише :"В момента в Девин работи само спешният център, където три екипа покриват района на общините Девин, Борино и Доспат с 30 хиляди жители.", а интернет страницата на община Девин . И джипита сигурно имат 5-6. На кого да вярвам на сайта или на тази публикация? Явно не са точно така нещата както ги пишат в статията!
73
2
 
1
 
! Отговори
кольо преди 12 години
Прочети 62 ри коментар.
72
1
 
15
 
! Отговори
До Слави преди 12 години
"Линейката пътува час и половина до Смолян, откакто е затворена болницата, в линейките са починали четирима души на път за другия град.Хората умират като кучета, а ти философстваш.
71
5
 
6
 
! Отговори
слави преди 12 години
Не е въпросът за тези 750 000,а за принципа на здравеопазване.Прав е колегата ,че един хеликоптер струва много по малко от издръжката на няколко такива болници . Кой чиновник ще седне да мисли за реформи ,като реформата ще му изяде високите заплати и премии вземани от няколко места.Това е .Другото са го измислили преди двеста години.Не се сърдете на лекарите, и те са част от нас,както и политиците и всичко ,да се сърдим на самите себе си - едва ли .
70
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лелеее! То няма вреждане в този сайт! Браво! Ще си чакам реда да дам гласът си! Това си заслужава!
69
0
 
4
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
Да се концентрира, ама не се концентрира, а заминава в посока София, а останалите хора кучета ги яли. Така не се прави здравеопазване!
68
1
 
11
 
! Отговори
750 000 преди 12 години
"Болницата може отново да започне да обслужва пациенти, но й е необходима финансова инжекция от 750 хиляди лева"А, правителството ще даде 30 млн. за безмислено летище близо до Варна...
67
3
 
1
 
! Отговори
До 66 преди 12 години
Да, и затово по-добре да се концентрира финансирането във областния център отколкото между 5 общини, и накрая нищо
66
1
 
7
 
! Отговори
до 62 преди 12 години
Пък като стигнат в Смолян, ще цъфнат и вържат болните! И там е същата разруха.
65
0
 
1
 
! Отговори
До: 62 преди 12 години
Да, това също е опция. Съгласен съм.
64
1
 
7
 
! Отговори
от 61 преди 12 години
... втора ръка, и то за определени болници, тъй като олигарсите си правят сметка, че и те могат да се разболеят и искат да имат нещо под ръка, а и за тях има самолети и хеликоптери. За обикновените хора остава друсането в необорудвани и амортизирани линейки по пътища, осеяни с дупки, до болници, в които няма хора и апаратура.. Това е истината, и докато продължаваме да търпим подобно управление, нищо по-хубаво няма да се случи.
63
2
 
2
 
! Отговори
До: Трезвомислещ преди 12 години
Това вече е друго нещо. Как и по какъв начин ще се търси финансиране, то вероятно има хора, които мислят по въпроса вече. Трябва да се сменят управници, ръководства и т.н., които са отговорни за това положение. След това да се намери финансиране, така че болницата да заработи и лека по лека да стъпи на крака, както и да се намери здравомислещ и можещ човек, който да я управлява. Най-лесно е да се закрие нещо, но вместо това трябва да се търси решение на всеки проблем. Закриването не е опция.
62
0
 
5
 
! Отговори
Ре:До: Трезвомислещ преди 12 години
Всеки проблем има адекватно решение. Включително и това, че поддръжката на медицински хеликоптер излиза много по-евтино от издръжката на една болница. И тогава Девин ще е на 15 мин. от Смолян, а не на час и половина
61
1
 
6
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
Информацията Ви е погрешна. Първо, в София болниците са наистина много и броят на лекарите е най-голям на глава от населението. Второ, болници с преминали през тях 200000 души годишно са единици. Трето, след като плащат еднакви по размер осигуровки, редно е хората да имат еднакъв достъп до лечение. И тук именно е голямата пробойна в политиката на всички правителства от Костов насам. Истината е, че държавата като принципал не си мърда пръста за "държавните" болници, освен по някоя купена машинка.
60
7
 
3
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 12 години
Ами то си е казано: "Болницата може отново да започне да обслужва пациенти, но й е необходима финансова инжекция от 750 хиляди лева"Така , че жителите на Девин, като искат да имат такава скъпа екстра, да бъдат така добри да си съберат 750 хил лв. , и да си я платят. Бедна България не може да си позволи подобна разточителност, да поддържа до безкрай губещи дейности, заради егото на тоя или оня кмет!
59
1
 
4
 
! Отговори
До: Трезвомислещ преди 12 години
Съгласен съм, че болницата обслужва много пациенти, но и ти няма как да отречеш, че в София има много болници, които биха могли да поемат пациентите на някоя друга, а и има много такива, които биха приели спешни случаи за много кратко време. Но в онзи район най-близките болници са съответно на поне час и половина път и повече път. Постави се на мястото на хората от там и тогава пак помисли.Пък отделно, тези хора също си плащат осигуровки и данъци, които отиват в държавата.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още по времето на Иван Костов в програмата за развитие на здравната реформа е отбелязано, че вноската е 6% и ще покрива разходите за доболнична помощ (ОПЛ и поликлиники, сега ДКЦ). Болниците бяха на финансиране от министерството и добавки от НЗОК за ограничен брой заболявания. Предвиждаше се, когато болничната помощ мине изцяло на финансиране от НЗОК, вноската да стане 12%, при това при изчисления за растящи доходи. Министър Гайдарски обаче я остави 6%. И проблемите започнаха.