12 града скачат срещу шистовия газ

Тръгват масови протести за забрана на проучванията в България
Обновена: 14 яну 2012 08:57 | 14 яну 2012 08:50,
503
12 града скачат срещу шистовия газ
Снимка: архив Булфото

Екозащитници от 12 града в страната излизат днес на масов протест срещу сондажите и добива на шистов газ, съобщиха от Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България.

"Българино, стани и защити земята си!", призовават в апел от неправителствената организация.

"Елате в събота, за да покажем, че не сме съгласни да се поставят под сериозна заплаха нашата вода и земя, животът и здравето ни! Нека излезем от уютната пасивност - сега по-важно от всякога е да бъдем чути!", гласи призивът им.

София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Смолян, Благоевград, Казанлък, както и българи в Копенхаген и Лондон се обявиха против метода хидравлично разбиване, чрез който се вкарва коктейл от опасни химически вещества в недрата на земята.

Още по темата

"Ние излизаме срещу технологията, а не срещу руски или американски фирми", заяви Борислав Сандов, представител на гражданската инициатива.

Според него на хората им писнало да ги правят на идиоти.

"Голяма част от тях не сa еколози, а български граждани, които искат да защитят земята и водата си", добави Сандов.

Според природолюбителите подобни сондажи застрашават най-голямото подземно сладководно езеро в Европа, което е с площ 13 хил. кв. км и е на дълбочина между 700 – 1000 м.

Експерти твърдят, че ако само една сонда достигне до него, това би означавало, че ще отрови водата на цяла Североизточна България.

Забраната за проучвания и добив на шистов газ по метода хидравлично разбиване (хидро фракинг) следва да се случи на насроченото извънредно заседание на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в понеделник (16.01) и да бъде гласувано като решение на Народното събрание в сряда (18.01), твърдят от НПО-то.

Този ангажимент бил поет лично от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов по време на проведената в петък среща с членове на гражданската инициатива.

Тогава управляващите заявиха, че в тяхната група има консенсус и те ще подкрепят мораториум, а впоследствие ще участват в приемането на законова забрана.

В София сборният пункт за протестае Паметникът на Патриарх Евтимий /Попа/ - 11:00 ч.
Във Варна - сборен пункт - "Козирката" - 11:30 ч.
В Пловдив - сборен пункт - градинката на аптека "Марица" - 11:00 ч.
В Добрич - сборен пункт - Храм "Св. Георги"- 11:00 ч.
В Бургас - сборен пункт - Паметник "Альоша" на площад Тройката - 11:00 ч.
В Казанлък - сборен пункт - Площад "Севтополис" - 11:00 ч.
В Плевен - сборен пункт - "Възраждане" №1, пред Общината 11:00 ч.
В Шумен - сборен пункт - входът на Градската градина - 11:00 ч.
Във Велико Търново - сборен пункт - пред Европейския информационен център (бившия Пионерски дом) 11:30 ч.
В Русе - сборен пункт - пред "Халите" (CBA) - 17:00 ч.
В Благоевград - сборен пункт - пред общината - 17:30 ч.
За българи в чужбина - сборен пункт - Лондон, мястото на срещата е Tower Hill underground station - 17:00 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
14
 
! Отговори
varg преди 12 години
Аз като най-известния шуменец не мога да сотана безмълвен към своите граждани и ще ги подкрепя.
28
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия са ***. Хидрофракинга се използва в България от 1955 г. Единственото ново в добиването на шистов газ е хоризонталния сондаж.
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕ!Не бъди повече ***!Някой пак налапа голямата КОМИСИОННА!
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахахах, "петата колона", рано ставате днес, Лаврентий Павлович. Поддръжниците на шистовия газ да ядат ГМО от *** на Бойко и да ***. Да, комунистите ми платиха.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След документални сложете
24
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дерзайте руски еничари!Защитавайте монопола на ГАЗПРОМ.НЕ НА ПОЕВТИНЯВАНЕ НА ГАЗА!ВСЕКИ ГАЗ ,КОЙТО НЕ Е РУСКИ Е ВРЕДЕН.кОЛКО ВИ ПЛАТИХА ЗА ТЕЗИ ПРОТЕСТИ ДРУГАРИ ***?Къде бяхте когато трябваше да протестирате за Бургас и Белене?Или като БКП-ВАШАТА ДУХОВНА МАЙКА-ВДИГНА СЕ НА ВЪОРЪЖЕНА "БОРБА" НЕ КОГАТО НЕМЦИТЕ ВЛЯЗОХА В БЪЛГАРИЯ ,А КОГАТО ХИТЛЕР НАПАДНА СССР.!ПРОДАЖНИЦИ И РУСКИ МЕКЕРЕТА!
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не съм специалист, не мога да се произнеса - вреден ли е, или не е вреден метода на добиване на шистов газ. все едно да започна да давам акъл на строители как се строи мост. дано все пак човешката лакомия не вземе връх над разума. надявам се всичко да е осмислено.
22
23
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА original преди 12 години
Отново се усеща дългата ръка на политкомисарите от КГБ... - защото стана ясно, че *** сън не го лови откакто разбра, че запасите ни са 1 трилион куб. метра и ще ни стигнат за 300 години... - но и ние сме като *** - вода газим - жадни ходим...
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
19Викаш, ГАЗПРОМ да дойдат, щото все пак са братя и искат да ни продават газ на 460% кубика ?
20
2
 
25
 
! Отговори
Чочо преди 12 години
Ами а да ви е честит бат Бойко ,най-после да си дойдем на думата.Да не мислите че му пука за България :)0) шистовия газ е работата там са големите пари,обезщетенията които ще получим когато се започне с дупченето.Отговорете си сами на въпроса-защо ли дават такива големи обезщетения?:))))))
19
1
 
21
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
Ами нека си го добиват там тогава, от какъв зор вършеят по света ?! Алчни гадни к***лета, това са Шеврон и тия като тях. Много са се загрижили за нас, чак да се трогнеш.
18
1
 
14
 
! Отговори
Не само ! преди 12 години
Защо само срещу шистовия газ ?
17
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това ще бъде първото преброяване на петата колона през този век.На тези "еколози"им беше безразлично дали ще се отрови природата с проектите Бургас-Александруполис и АЕЦБелене,но когато се засегнаха интересите на ГАЗПРОМ/ГУБИ 500МЛН.ДОЛАРА ГОДИШНО/те се "сетиха" за природата.Кой финансира и организира тези шизофренични протести?Полша от 2014 започва ДОБИВ на шистов газ,а унас се правят ПРОУЧВАНЕ дали изпобщо има и на каква цена.Проблемът е на ГАЗПРОМ-шист.газ сваля цената с около 200долара.
16
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
15Ползта ще бъде проста. Газта ще струва 2 пъти по евтино, отколкото братушките ни продават.
15
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като този газ се добива от чужда компания, каква точно ще бъде нашата полза ?! Цените пак те ще определят, а вредите са изцяло за наша сметка.
14
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
11Абе ***, САЩ добиват на собствената си територия огромни количества газ. От вносител, САЩ стана износител на газ.
13
3
 
28
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 12 години
Що лаете бе кучета? Ще вземете да ме ядосате и ще подпиша за шистовия...Не ме гледайте какво върша/станах мулти милионер,а гаджето-Цветелинка милиардерка/,а ме слушайте какво говоря.Пак ви казвам:Сранишев е виновен ! Айде,паржоли няма да има.Ще лаете а ?!?!!!???!?!?
12
0
 
33
 
! Отговори
БББ преди 12 години
ЧОВЕШКАТА АЛЧНОСТ НЯМА ГРАНИЦИ
11
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В САЩ има огромни територии и част от тях могат да си позволят да замърсят, но въпреки това предпочитат да го правят в чужди територии. Колко е България, колкото един техен щат, но като я съсипят, ние нямаме къде да отидем. НЕ, НЕ и НЕ......................
10
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ало,Ст.Загора,спите ли,да не би старозагорци да живеете в космоса.Да спрем престъпната алчност и отравяне на природата ни и хората.Да спрем отровителите на Родината ни!