Харманлийските села Бисер и Лешниково са под вода

Обявиха бедствено положение в област Хасково
Обновена: 6 фев 2012 10:09 | 6 фев 2012 09:29,
283
Харманлийските села Бисер и Лешниково са под вода
Снимка: Архив Булфото

Населените места по поречието на всички реки в област Хасково с изключение на река Марица са залети. Главният път за Турция е наводнен в района на хасковското село Подкрепа. 

Там водата достига до 40 сантиметра. Пътят Харманли - Симеоновград е затворен.
 
Най-тежко е положението в харманлийските села Бисер и Лешниково. Скъсана стена на язовира в село Иваново е заляла Бисер и Лешниково. Няма информация за загинали хора.
 
Първите етажи на къщите са под вода, която на места достига до 2 метра. Хората се спасяват по високите части на домовете си. Някои от тях са дори качени на покривите на къщите.
 
Екипи на Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" са на мястото на инцидента и евакуират хора. 
 
Наличната техника в област Хасково е мобилизирана.

Създава се организация за привличане на допълнителни сили за оказване помощ на населението в харманлийското село Бисер, съобщиха междувременно от пресцентъра на МВР.

Подготвя се и хеликоптер на военновъздушните сили от авиобаза "Крумово", който да спаси изкачилите се на покривите на къщите бедстващи хора. Ще бъде оказвана помощ и с лодки.

Съветът към местните жители е при възможност да се изтеглят на максимално високо място, за да са в безопасност, посочват още от МВР.
 
Между селата Стойково и Брягово, област Хасково, се е повишило рязко нивото на водата, която е заляла пътното платно. Получен е сигнал за затънал във водата лек автомобил с двама души. Изпратен е спасителен екип.

Движението на влаковете в участъка между гарите Димитровград и Свиленград е прекъснато в 8.30 часа, съобщиха от БДЖ. Прекъсването на влаковото движение е вследствие излизането на река Марица от коритото, която е наводнила железния път в участъка между гарите Любимец и Свиленград.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още по темата: язовирсело Бисер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
15
 
! Отговори
рибар преди 12 години
арендаторите наязовирчета заедно с гражданса защита;шефовете;на съд и да поемат разходите.
175
1
 
16
 
! Отговори
Дядо МИ 24 преди 12 години
Мил Ми-24 Крокодил (Название на НАТО: Hind) хеликоптер. Приет на въоръжение в СССР през 1972, Ми-24 в наши дни се използва от близо 40 нации по света, вкл. и нашата "нация" ги използваше. Транспортно отделение за 8 войници. Става и за спасителни операции, като не качиш 2.4 тона боеприпаси, а толкова друг товар.Това чудо не се плаши от студ и пек, а само от попадение на "Стингър". Имахме и други МИ-та, още по-подходящи за случая.Сега имаме Ферари на хеликоптерите, но нямаме "магистрала" за него
174
6
 
12
 
! Отговори
sabr преди 12 години
Държавата е в такова безхаберно състояние, че дори малък язовир не може да поддържа безопасен. А искаме АЕЦ да строим! Пази боже! Как да се изтеглят тия хора на високо при -20!!! Тва да не е лятото да спят под звездите! Нали ще измръзнат до смърт! Оставки и затвор за отговорните!!!
173
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
123-ти, ето ти хеликоптерите :"Премиерът Бойко Борисов: Такива хеликоптери са поръчали и платили, с които може само лятно време да ходим до морето.."-------------------------------------------------------***..
172
3
 
9
 
! Отговори
Ком преди 12 години
И какво очаквате да стане след пристигането на хеликоптерите... чудо? Българинът много обича да плюе и коментира неща, от които няма никакво понятие. Място за кацане в района няма. Условията за спасяване от въздуха са неподходящи, ако въобще е възможно с тази техника. Ще обследват обрановката, ще докладват на ГЗ и ще се върнат в базата, това е.
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми зависи дали е за напояване, за водоснабдяване или за добив на ел. енергия. В момента се правят паспортите на язовирите, с информация за състоянието им и необходимите мерки. Но държавата отпуска средства за поддържането им.
170
6
 
0
 
! Отговори
BG преди 12 години
KOI BABITE LI DA SNIMAT S JSM XA XA XA,,,NALI VI KAZAX TAM NEMA POVE4E OT 20 STARECA I TOVA MALKO MIKRO IZOVIR4E DO 4AS 6TE SE YTE4E ,,,,POZDRAV OT KA4YLEV KOITO JIVE V SOFIA I OT 71G. IZBEGAL OT TAM
169
0
 
19
 
! Отговори
ние преди 12 години
и кой всъщност отговаря за поддържането на язовира?
168
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В петък от НИМХ предупредиха за сериозни наводнения в областите Хасково и Кърджали. Общинарите да влизат в затвора за лошо поддържаните съоръжения!!!! Бездействието по отношение състоянието на язовирите е ПРЕСТЪПНО!
167
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
211-БРАВО-СЛЕД 2 ЧАСА И 27 МИНУТИ ПОМОЩА ДОЙДЕ. ЗА ЩАСТИЕ ПО РАДИОТО КАЗАХА,ЧЕ ВОДИТЕ СЕ УСПОКОЙВАТ(ПОНЕ ЗАСЕГА)-ТАКА,ЧЕ ДАНО ВЪПРЕКИ ЗАКЪСНЯЛАТА ПОМОЩ ДА НЯМА ЖЕРТВИ
166
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Повече от 2 ч.минаха и се чудя защо няма качени дори снимки в нета направени с мобилен телефон!?
165
4
 
10
 
! Отговори
прецакана преди 12 години
От 8.30ч.следя наводнението и се моля за тези хора,а както винаги властите нямат никаква готовност за бедствия от този род.Срам и позор.Не е най важното в момента,че Б.Б.не е могъл да излети,не са нужни зяпачи,а да изпратят хора които могат да помогнат.Това е ужасно,дано всичко мине без жертви.
164
0
 
1
 
! Отговори
до бай петко преди 12 години
много вярно!
163
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хеликоптерите не излетяха поради професионализма на летците и техническия персонал. Остана само личният МУ хеликоптер, който също не можа да излети. Спасяването на давещите се е работа на самите давещи се. Ако някой остане неудавен да се насочи към София. И да стане чиновник. Досега чиновник няма удавен при подобна ситуация. В София наводнения не стават. А провинционалистите и селяните да се спасяват сами. /Съвет на професионалиста Бареков/
162
0
 
12
 
! Отговори
Ком преди 12 години
Два хеликоптера за вече на мястото на трагедията. Там е и командирът на 24 ВАБ Крумово.
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 207 ЛЪЖЕШ!
160
1
 
1
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
До 203:Евала бей Петко, много точно се изрази, дано хората се замислят в написаното от теб!!!
159
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nqkoi hora si mislqt, 4e tezi helikoptera sa kato po filmite. I predstavqt si nqmat 4e po vazduh e dva pati po-trudno. Ama kakvo da obqsnqvam prosto nqma smisal.
158
3
 
3
 
! Отговори
До 203 преди 12 години
Бай Петко, кажи на Тиквата да спре с простотиите и злобата ще спре.
157
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 203-НЕ СМЕ БЕДНИ-СЛЕД КАТО СМЕ КУПИЛИ ХЕЛИКОПТЕРИ ЗА 800 000 000, ХЕЛИКОПТЕРИ, КОИТО СТАВАТ ЗА ПОЛЗВАНЕ В ТОПЛИ ПУСТИНИ. ЩОМ СЕ КУПИЛИ СКРАП ЗА 800 000 000 НЕ СМЕ БЕДНИ