Харманлийските села Бисер и Лешниково са под вода

Обявиха бедствено положение в област Хасково
Обновена: 6 фев 2012 10:09 | 6 фев 2012 09:29,
283
Харманлийските села Бисер и Лешниково са под вода
Снимка: Архив Булфото

Населените места по поречието на всички реки в област Хасково с изключение на река Марица са залети. Главният път за Турция е наводнен в района на хасковското село Подкрепа. 

Там водата достига до 40 сантиметра. Пътят Харманли - Симеоновград е затворен.
 
Най-тежко е положението в харманлийските села Бисер и Лешниково. Скъсана стена на язовира в село Иваново е заляла Бисер и Лешниково. Няма информация за загинали хора.
 
Първите етажи на къщите са под вода, която на места достига до 2 метра. Хората се спасяват по високите части на домовете си. Някои от тях са дори качени на покривите на къщите.
 
Екипи на Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" са на мястото на инцидента и евакуират хора. 
 
Наличната техника в област Хасково е мобилизирана.

Създава се организация за привличане на допълнителни сили за оказване помощ на населението в харманлийското село Бисер, съобщиха междувременно от пресцентъра на МВР.

Подготвя се и хеликоптер на военновъздушните сили от авиобаза "Крумово", който да спаси изкачилите се на покривите на къщите бедстващи хора. Ще бъде оказвана помощ и с лодки.

Съветът към местните жители е при възможност да се изтеглят на максимално високо място, за да са в безопасност, посочват още от МВР.
 
Между селата Стойково и Брягово, област Хасково, се е повишило рязко нивото на водата, която е заляла пътното платно. Получен е сигнал за затънал във водата лек автомобил с двама души. Изпратен е спасителен екип.

Движението на влаковете в участъка между гарите Димитровград и Свиленград е прекъснато в 8.30 часа, съобщиха от БДЖ. Прекъсването на влаковото движение е вследствие излизането на река Марица от коритото, която е наводнила железния път в участъка между гарите Любимец и Свиленград.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още по темата: язовирсело Бисер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
7
 
! Отговори
незнаещ преди 12 години
Аз незня кой какво е преговарял по усвояването на пари от предприсъединителните фондове но бая "папкане" е имало. Нищо не е като хората. Особено това в сферата на бедствията и авариите. Като почнеш от хеликоптерите, ония камери на БТР-ите и стигнеш до създаването на телефон 112. ДА,всичко е необходимо, но колко пари неефективно са похарчени или по точно малко правилно вложени, много отчетени и немалко лапнати. Лошото е, че никой не потърси сметка за това деяние и затова сме на това дередже.
195
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега като има много сняг да намалят цената на водата не само да увеличават!
194
1
 
11
 
! Отговори
Житан преди 12 години
Трагедията тепърва започва мили хора но дано жертвите да са малко ...а бездържавноста вече едва ли може да се скрие
193
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Горките хора! При тия минусови температури и това да им се стовари на раменете, нямам думи просто.
192
4
 
1
 
! Отговори
BG преди 12 години
AMAN OT RAZBIRA4I,,,,,,,,,,,,POSLEDNO KAZAXA VODATA SE E YTEKLA I SEGA SAMO MAZETATRA SE 4ISTET ,,,,VIDEXTE MNOGO 6YM ZA NI6TO ....NEKVA MAXALA SE ZALIVA OT KOFA VODA A KVO 4YDO KATO ZA FILM ,,,,,,,,NEDAI SI DA SE SKASA ISKARA SOFIIANCI KVO 6TE PRAVET ,,MALEEEEEEEEEEEE,,,POMO6TTTTTT...BOIKOOOOOOOOOOOOOOOOO,KADE SIIIIIIIIIIIIIII....
191
0
 
12
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Дано няма жертви сред хората!Колкото до политическите ви спорове тук-те изобщо не ме интересуват!Всички управници са тежест за народа.
190
1
 
13
 
! Отговори
Белоногата преди 12 години
Тия язовири са ги строили предишни правителства,затова се късат и преливат.Сега да видите какви правим.Само за консултации даваме милиони... А иначе дано да няма жертви!
189
0
 
3
 
! Отговори
Ком преди 12 години
236, продължавате да пишете глупости! Става въпрос за микроязовир, който се използва за водоснабдяване и напояване, какъв ток, каква каскада?! Аман от скодоумни драскачи.
188
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 235-мирновременна задача на армията е помощ при бедствия. Бил съм в казармата, и от нашето поделение пращаха хора за гасене при пожари. Вдигаха ни под тревога за 2 минути-и ако закъснееш-най-малкото наказание е поне 3 дни арест, а спирането от отпуск се подразбира. Ама никой не закъсняваше! Който е бил в поделение 72ххх знае какво значеше командата буря-1. За две минути ни искаха строени-без значение къде си и какво правиш
187
0
 
2
 
! Отговори
ттт преди 12 години
До 227:Бързаш. Чака да дойде лятото. Да видим тогава могат ли да летят. Да видим тези неща от конвейра ли са взети или от вторични суровини. Впрочем някой знае ли, от кое правителство са поръчани?
186
0
 
5
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
Да ,става въпрос за стената на яз. Иваново....а вече и харманли е наводнено, скъсала се е дига на Марица.
185
0
 
16
 
! Отговори
възмутена преди 12 години
Това не е ли каскада Иваново?Ако е скъсана там язовирна стена,може да се очакват и проблеми от другите два язовира...Ужас!Кой трябва да ги коландрисва?Някой ще поеме ли отговорност за поредното безхаберие?Цените на тока са едни от най-високите,а никаква грижа за съоръженията.В това бездържавие има ли някой,който да носи отговорност и да му пука за хората?
184
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОТ ТОВА БЕДСТВИЕ СЕ ОКАЗА-ИМАМЕ СКЪПА ТЕХНИКА ЗА МИЛИАРДИ-НОВИ КУГЪРИ, НОВИ ГРАНИЧАРСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ, РЕНОВИРАНИ СЪВЕТСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ, ПОНЕ 2 МИГА-ЛЕТЯЩИ-ЗА ОГЛЕДИ И ВИДЕОЗАСНЕМАНЕ, И СЕ ОКАЗВА,ЧЕ ТАЗИ ТЕХНИКА НЕ СТАВА ЗА ЗИМАТА. АЛООО НАЛИ ТОВА Е ТЕХНИКА ЗА ВОЙНА-КАКВО ПРАВИМ АКО ВРАГЪТ НАПАДНЕ КОГАТО НЕ Е ЛЯТО? НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ ПРЕД ЧОВЕКА С ЧЕРНАТА ТОГА, АКО СЕ ОКАЖЕ,ЧЕ ИМАМЕ ТЕХНИКА, КОЯТО НЕ СТАВА ЗА ЗИМАТА.
183
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На тези УУправници не им ли стана ясно,че шлангови войски"пожарна",гражданска защита,бърза и бавна помощ,снегопочистване и *** от чистотата да нинат на подчинение на едно министерства.Какво търсят в МВР???
182
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пак питам - има ли сайт в който вече има пуснати снимки от бедствието направени с мобилен телефон от някой местен
181
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Басейновата дирекция е държавна администрация към Министерството на околната Обхват на контролната дейност. 1. контрол на състоянието и проводимостта на речните легла и на заустващите съоръжения;2.контрол на извършваните дейности в речните легла;3.контрол на състоянието и правилната експлоатация на водовземните съоръжения, съоръженията за използване на повърхностните и подземните води и съоръженията за измерване на водните количества;4.контрол на изпълнението на условията на издадените...
180
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО *** 180,какво означава за теб поддръжка, ти да не мислиш, че тези язовири се поддържат само със шпакловка....а като не искаш магистрали използвай черните селски пътища да те видим, колко ще ти е комфортно....Ей, българите сме мръсно племе, само оплаквания и обиди, защо не погледнете от положителната страна поне за малко.Жалко е, че се е случило това бедствие наистина, но не можем да сме подготвени перфектно за всичко. Нещастия се случват....
179
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
оСТАВЕТЕ ХЕЛИКОПТЕРИТЕ ЗАСЕГА. вЪПРОСЪТ Е ПРИ ТОВА БЕДСТВИЕ ПРАТЕНИ ЛИ СА МИГОВЕ ЗА ДА ОБЛЕТЯТ И ЗАСНЕМАТ РАЙОНА? МИГОВЕТЕ НА БОЙНО ДЕЖУРСТВО ИМАТ ВРЕМЕ НА РЕАКЦИЯ 2 МИНУТИ, БАЗАТА Е НА 30 СЕКУНДИ ПО ВЪЗДУХ ОТ СЕЛОТО-ИЗЛЕТЯХА ЛИ МИГОВЕТЕ ДА НАПРАВЯТ ОГЛЕД ОТ ВЪЗДУХА! ОСВЕН ТОВА БОЙКО СЕ ХВАЛЕШЕ ЧЕ СА КУПЕНИ И ХЕЛИКОПТЕРИ ЗА КОНТРОЛ НА ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ(НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА КУГЪРИТЕ)-КАТО ТОЙ КАЗА,ЧЕ ГРАНИЧНИТЕ ХЕЛИКОПТЕРИ СТАВАТ И ЗА СПАСЯВАНЕ . ПРАТЕНИ ЛИ СА ТЕЗИ ГРАНИЧНИ ХЕЛИКОПТЕРИ?
178
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой трябва вече да е в кауша за безхаберие!
177
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 222-е нали са военни хеликоптери. Ако си прав излиза,че ако врагът нападне през есента, зимата или пролетта-хеликоптерите не стават за бой? АКО СЕ ОКАЖЕ,ЧЕ ТЕЗИ ХЕЛИКОПТЕРИ НЕ СТАВАТ ДА ЛЕТЯТ ПРЕЗ ЗИМАТА-МНОГО ХОРА ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ ПРЕД ЧОВЕКА С ЧЕРНАТА ТОГА!