Единият от пилотите на МиГ-29 е с два счупени прешлена

Очевидец: Самолетът гореше като ракета
Обновена: 26 апр 2012 15:44 | 26 апр 2012 13:25,
146
Единият от пилотите на МиГ-29 е с два счупени прешлена
Огнеборци потушават пламъци в отломките на изтребителя. Снимка: Булфото

По първоначална информация единият от пилотите на изтребител МиГ-29, който се самозапали и падна тази сутрин на 10 км от авиобаза Граф Игнатиево, е с два счупени прешлена на гръбначния стълб, съобщи генерал-майор Константин Попов, командир на Военновъздушните сили на Българската армия. Фрактурата се е получила при катапултирането на седалката.

Инцидентът е станал към 10.35 часа, когато при излитане на борда на учебно-боен самолет МиГ-29  е възникнал пожар. От задната част на машината излиза пламък с дължина около 10 м.

По указание на ръководителя на полети пилотите са насочили самолета в безопасно направление и на височина около 200 м са катапултирали успешно на 1,5 км източно от с. Голям чардак. Машината се взривява на земята.

Освен пострадалият Петър Методиев от екипажа на изтребителя е и майор Илия Дойчинов, който е в добро здравословно състояние. И двамата са настанени във Военна болница в Пловдив. Няма пострадали цивилни в района на инцидента.

Още по темата
"Двамата пилоти постъпиха правилно, като катапултираха и насочиха самолета на безопасно място", заяви генерал-майор Константин Попов.

Той е наблюдавал от командната кула в Граф Игнатиево военното учение. Командирът на ВВС е разговарял с пилотите, които били леко изплашени след инцидента, но се държали мъжки.

Изтребителят се е разбил на около 500 метра от двама овчари.

"Видях две седалки да излитат във въздуха. Самолетът гореше като ракета, след което се разби и изгоря за секунди", разказа пред Dnes.bg Стоян Станчев.

Районът, където стана инцидентът, е обезопасен. Незабавно на мястото са изпратени екипи на Спешна помощ, на противопожарната служба и на Военната полиция.

Катастрофиралата машина е преминала задължителния технически преглед преди полет. Тя е с удължен ресурс, както всички самолети от модификация "МиГ-29", и участва в даването на дежурства по охрана на въздушното пространство по линия на НАТО.Генерал Попов каза, че вчера самият той е летял на тази машина.

Води се разследване за причините за инцидента. Всички планирани полети са отменени. Насроченият за утре ВИП-ден на съвместната българско-американска тренировка "Тракийска звезда-2012 г." е отменен, съобщиха от Министерството на отбраната.

На мястото на инцидента е и военният министър Аню Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: МиГ-29Граф Игнатиево
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
2
 
! Отговори
До №79 преди 11 години
Аноним 79, явно ти си майстор на свирките. Само никога не казвай "руски ***", особено за самолетите! Това никой американски или европейски пилот не го казва - пилотите са мъже! За разлика от теб. Усъвършенствай свирките!
119
1
 
4
 
! Отговори
Bojidar преди 11 години
do Pavlov: kak sa dnes bg pilotite, dobre li sa, koi dokteri i kak se grijat za tyah? iskame da vidim pilotite i da im pojelaem otlichno i barzo da ozdravyavat fizicheski i psychicheski!
118
0
 
6
 
! Отговори
Павлов преди 12 години
Добре, че е само това. Ако на някой не му е известно, днес имаше инцидент в Испания с един техен военен самолет. За нещастие, двамата летци не са оцелели.
117
4
 
19
 
! Отговори
Рая преди 12 години
От първия приведен транш за спасяването на Гърция, ще бъдат закупени 80 най -модерни изтребителя Юрофайтер за 4 милиарда евро. Тази държава има национално мислещи политици, а не безропотни провинциални марионетки.Пък се чудим защо 500 години са ни тъпкали като безропотно стадо овце-рая.
116
5
 
8
 
! Отговори
аа преди 12 години
Пичове, истинската причина е рано обран колесник. Централната бака се тръкнала у цименто и файр.... Добре, че хората оцеляха. Рядко летят момчетата и ето резултата.
115
2
 
12
 
! Отговори
m преди 12 години
За съжаление това е последната двуместа 29ка на какво ще се учат бъдешите пилоти не е ясно
114
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За съжаление само една държва със силна икономика може да си позволи сносен военен бюджет. За съжаление България в момента е по-зле и от някои африкански държави. В предвид на това - имаме прекалено много самолети. А ако наистина искате да имаме силно ВВС - плащайте повече данъци. Или си мислите че парите падат от небето?
113
13
 
8
 
! Отговори
CNN-продължение преди 12 години
Сега сериозно ! МИСЛЯ, ЧЕ САМОЛЕТА Е СВАЛЕН НАРОЧНО ! Просто прочетете пак едно скорошно изказване на Плевнелиев, как трябвало обновление в БА или по точно за авиацията на БА говореше . Още тогава имаше коментари че ще ни набутат някакви Ф-16 , дето Канада отказала на САЩ ...Тогава помислих ,че платените драскачи просто плюят. Ама май са прави ...
112
6
 
9
 
! Отговори
CNN преди 12 години
Серхио Рамос какво направи бе ? Твоята топка падайки днес някъде в България свалила самолет МИГ-29 ... :))
111
1
 
17
 
! Отговори
Bob преди 12 години
125- дано му помогнат , да се възстанови човека. Моите най-искрени уважения към малкото ни останали военни пилоти.
110
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Позор за нас дето сме ги избирали и продължаваме да ги избираме - като верно стадо, подчиняващо се на стадния си инстинкт.
109
1
 
24
 
! Отговори
Bob преди 12 години
Добре, че са се спасили хората. Ама то колко изтребителя останаха? Два- три... Като се сетя едно време летище Чешнигирово какво чудо беше, сега- пустиня.. Позор за всички, дето са я управлявали тая държава.
108
2
 
28
 
! Отговори
Приятел преди 12 години
Направо не е за вярване, колко злоради коментари има по случая, а всъщност тези пилоти са съпрузи и бащи и техните невръсни деца ги очакват да се приберат в къщи..... Безумие е, как в подобна трагедия може да се говори със сърказъм. *** народ сме за това сме на този хал и затова няма и да се оправим скоро.
107
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вероятно капитан Петко Методиев ще остане инвалид на количка докато е жив.
106
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Без малко да станат зян овчиците.
105
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
колко глупости пишете и колко сте ***.поне да бяхте докосвали някога самолет да видите що за птица е това.айде спирайте.
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тогава удари гребена в полосата поради стръмното излитане и след това кацна поради тази причина.
103
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЛО
102
4
 
7
 
! Отговори
t666 преди 12 години
На авиошоуто в Крумоно миналата година имаше състезание на МиГ29 с болид. Стартираха и след малко Миг-а го приземиха преждевременно - казаха, че най-вероятно е ударил птица. Най-вероятно е имало повреда. Ако е същата машина - няма какво да гадаят, явно не е била изправна.
101
6
 
31
 
! Отговори
ТИКВЕТО преди 12 години
Постепенно се доближаваме до план 2015 , а той е следния -12 изтребителя,6 хеликоптера,80 танка , 100 артилерийски системи до 155мм,23000 личен състав!Проблема е ,че в момента управляващите така са *** положението откъм поддръжка на техниката и подготовка на личния състав,че до 2013 година армията ни ще е със състав 2 души - Аню и шофьора му!ЗА 1300 г. не сме имали по-небоеспособна и технически необезпечена армия !90% от военните в момента не могат да се наберат по 5 пъти на лоста!