Полагат патриарха зад иконата на Света Богородица Троеручица

Ще бъде осигурен достъп на гражданите до Троянския манастир
Обновена: 9 ное 2012 07:58 | 9 ное 2012 07:45,
25
Полагат патриарха зад иконата на Света Богородица Троеручица
Снимка: БТА

По изискване на Светия синод ще бъде осигурен достъп на гражданите до църквата в Троянския манастир в село Орешак, където ще могат да се поклонят пред тялото на българския патриарх Максим.

Това заяви за БТА кметът на община Троян Донка Михайлова. По думите й ръководството на общината е създало организация за достойното изпращане на главата на Българската православна църква. Изградени са два контролно-пропускателни пункта за гражданите, както и зона за достъп на журналисти в двора на манастира.

Осигурено е транзитно трасе за преминаване на кортежа с тялото на патриарх Максим до манастира, като за пътуващите за село Черни Осъм има алтернативен маршрут. Мерките за сигурност влизат в сила днес в 12.00 часа.

За реда по време на погребението ще бъдат мобилизирани всички служители на Районното управление на полицията в Троян. Ще помагат и служители на Службата по пожарна безопасност и защита на населението, както и на общинската администрация.

Още по темата
Екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени по пътните артерии водещи към манастира.

Днес в 15.30 часа започва погребението на Негово светейшество. Гробът, където ще бъде положено тялото му, се намира зад чудотворната икона на Света Богородица Троеручица в самата църква на Троянския манастир.

Всяка година на 15 август - храмовия празник на манастира, патриарх Максим водеше литийното шествие с тази икона.

Очакват се в Троянската света обител да дойдат хиляди граждани, за да изпратят патриарх Максим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
6
 
! Отговори
мая преди 11 години
смятам че дядо максим ще се запомни с добри делал. Следващия патриарх също трябва да бъде скромен и отдаден на църквата и миряните а не да се вози на скъпи БМВ та и МЕРЦЕДЕСИ защото ИСУС ХРИСТОС СЕ Е ПРЕДВИЖВАЛ С МАГАРЕ.
19
0
 
15
 
! Отговори
Дани преди 11 години
Има кой да съди делата му!Нека изпратим с уважение дядоМаксим и да се молим и надяваме следващият патриарх да бъде най-достойния за това.СВЕТЛА МУ ПАМЕТ !
18
0
 
14
 
! Отговори
мен преди 11 години
Почивай в мир дядо Максим,ти ще останеш в сърцата на хората.Добрите хора никога не умират,техните звездички са на небето,и Ангелите им ни пазят
17
0
 
19
 
! Отговори
Ники Златния преди 11 години
Бог да прости Патриярх Максим мир на прахът му . За съжаление новият най-вероятен патриярх ще е дядо Николай от Пловтвив .Малко история от пакустите на Николай за хората с деменция или забравили за какво зло иде реч . 1 Николай превърна половината манастири в пловдивската епархия в резиденции за разврат и почивка . За възпирането на отец Боян Саръев от Кърджали да се кандидатира за кмет на града от ДПС и коалиция бе награден с чисто нови БМВ и ауди А 8 . По заръка на ДПС и финансиран от ислиямски фондации Николай превърна мозеят костница в Батак в църква . Постави костите в кичозни боядисани в жълто сандъци за което костите започнаха да мухлясват и съвсем скоро ще трябва да бъдат изнесени от там и погребани ЗАЛИЧЕНИ . Нека не забравяме и това че Николай облепи църква в тапети което е ужасно . Николай е сребролюбец срещу пари раздава титли така и ще раздава разрешителни разни секти да вилнеят из страната ни и за капак този болен хомосексуалист марсува с малки момченца по резиденциите .
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе то се вижда и без да се разсекретят досиетата. Отвсякъде клатеха и клатят народа. Отвсякъде - данъчни, църква, полиция, обществени поръчки, здравеопазване - отвсякъде секира.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абсолютно съм съгласен с н 17. Църквата и сега и по комунизма си гледа нейния интерес. Като "независимия" българси съд е. Всички я знаем - луксозни лимузини, телевизори последен модел, оргии, имоти. Данъци - не плащат. Смучат пари за кръщенета и погребения. Никой изобщо не го е грижа за народа.
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По комунистическо църквата служеше на БКП. Това е! Имоти, софри, мангизи - кой не е наясно???? Питам!
13
4
 
10
 
! Отговори
ДО 15 преди 11 години
КАКВО Е СЪХРАНИЛ БЕ ,КОЯ ЦЪРКВА,ТАЗИ КОЯТО СЕ ИНТЕРЕСУВА КОЛКО СВЕЩИ ЩЕ ПРОДАДЕ ДНЕС ЛИ,ТАЗИ КОЯТО НЕ Е НАХРАНИЛА ЕДНО БЕДНО ДЕТЕ,КОЛКО МАЙКИ С ДЕЦА СА ПО УЛИЦИТЕ ? КЪДЕ Е ЦЪРКВАТА ДА ИМ ПОМОГНЕ ,КЪДЕ Е ЦЪРКВАТА ДА СЕ ИЗРЕПЧИ НА КРАДЛИВАТА МАФИОТИЗИРАНА ВЛАСТ? НАД БЪЛГАРИТЕ СЕ ОПРАЖНЯВА ГЕНОЦИД А ЦЪРКВАТА МЪЛЧИИИИ,ПОПОВЕТЕ СА АЛЧНИ ЗА ВЛАСТ И ПАРИ,ЗА КВА ЦЪРКВА ЗА КАКВО СЪХРАНЕНИЕ ГОВОРИТЕ ВСИЧКИ
12
5
 
5
 
! Отговори
do Radul Misirkov преди 11 години
Не си прав, човече. Ако НАИСТИНА е бил агент на ДС и е служил за това да се контролира народа, няма право да бъде погребан с почести и то в Троянския манастрир. Знаеш какво са правили агентите, нали? Колко съдби е променил с доносите си против "инако мислещи".Да, казваш Господ да го съди. ОК, обаче защо и ние да си затваряме очите? Истината ще ви направи свободни.
11
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Бог да го прости! Мир на праха му! Излъчваше благост и добрина. Съхрани Българската православна църква. Заслужава дълбока почит. Поклон!Поне сега вечно плюещите могат да замълчат. Поне за ден, защото за повече няма да могат.
10
1
 
6
 
! Отговори
кuк преди 11 години
Бог да го прости. Ние вече нямаме право да го съдим какъв е бил и какво е направил за християните. Иначе има много какво да се каже но това е минало защото можем да го съдим приживе сега друг ще разполага с него. Искренно се надявам да изберат някой който наистина го е грижа за този изстрадал християнински народ преминал през толкова опити на асимилация.Проблем на новото поколение е че се загубил всякакъв респект а това се гради в семейството, но с тази криво разбрана демокрация на зле върви.
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МИР НА ПРАХА МУ,СЕГА ПИШЕ ДОНОСИ ЗА САТАНАТА,ЦЪРКВАТА Е СТОЖЕР НА ВСЯКА ВЛАСТ,МАКСИМ РАБОТЕШЕ ЗА ВЛАСТ ИМАЩИТЕ,МАКСИМ НЕ РАБОТЕШЕ ЗА ВЯРАТА И МИРЯНИТЕ,НИКОЯ ВЛАСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАПАЗИ БЕЗ ЦЪРКВАТА,ТА МАФИЯТА ЗА ТОВА СИ ИЗБРА СЛЕДВАЩИЯТ ДА Е АГЕНТ НИКОЛАЙ ПЛОВДИВСКИ
8
2
 
27
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Поклон пред Дядо Максим,с него си отива...една епоха.Новото *** на вратите и никой не може да го спре.Дядо Максим остава част от нашата национална история.Беше патриарх в трудните за църквата и миряните комунистически години,когато партийните секретари спираха и звъна на... камбаните.След това годините на разкол,който отпуши стоварилата ни се изневиделица...демокрация.Този благ и мъдър човек беше начело и успя да запази единството на църковната ни институция.Вечна му памет и дълбок поклон.
7
0
 
10
 
! Отговори
До #10 преди 11 години
Е как да пишат за дядо ти, ако е бил само старшина, няма как да пишат. Виж, за полковници вече пишат!
6
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А колко дена ще ни занимават с тоя.Умрял накъв пенсионер...какво от това.За дядо ми никой не писа нищо, а беше направил повече добро от тоя.
5
1
 
11
 
! Отговори
Радул Мисирков преди 11 години
Да го положат дядо Максим зад Иконата на Света Богородица Троеручица.. Може да е бил всякакъв но да не забравяме,че 41 години е бил Патриарх на Българската Православна Църква! Ако е бил това,в което го обвиняват определено ще има кой да го съди и ще го съди доста жестоко поне според мен.. със оглед на позицията,която е заемал! :(.. А какво да кажем за "строените като пионерчета" за да се "сбогуват" със него ченгесари.. мръсни доносници.. агентурни кадри.. напълнили Парламента? Нямат ли срам тия?
4
5
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
бог да го прости.
3
7
 
21
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
ако сам не си бил на такъв висок пост, никога няма да разбереш какво означава да носиш отговорност за хиляди хора. ако поне днес не кажем едно - Бог да прости, значи наистина си заслужаваме съдбата .. няма друг народ като нас - никога не гледаме в своето канче, а винаги надничаме в канчето на вуте.
2
9
 
12
 
! Отговори
олеле преди 11 години
до 3 - ти откъде знаеш какъв е бил ?да не сте работили заедно 2 или плюеш по един мъртвец ей така, за спорта ? това е долно, да знаеш от мен скрий се поне днес и си пий лекарствата
1
9
 
33
 
! Отговори
бати коко преди 11 години
защо не сведеш глава пред този стар, изстрадал човек ? какво ще ти стане, ако кажеш едно - Бог да го прости ? той е оставил зад гърба си история, а от теб какво ще остане ? нищо ?