Англичани ще следват медицина у нас

Родното образование привлича младежи и от Германия, Швеция, САЩ
Обновена: 2 фев 2013 17:31 | 2 фев 2013 17:23,
60
Англичани ще следват медицина у нас
Снимка: архив, Булфото

Шейсет и двама млади хора от Великобритания идват да се обучават за лекари в Медицинския университет в Плевен. Това съобщи за БТА експертът Велина Дукова.

За първи път е толкова голям броят на новоприетите английски студенти. На 5 и 6 февруари те ще преминат проверка на входящото ниво знания по биология и химия, след което ще бъдат запознати с фонда на библиотеката и възможностите на информационната й система.

Утре вечер предстои среща на студентите от Великобритания с академичната общност и плевенската общественост. Те ще бъдат приветствани от кмета проф. Димитър Стойков и декана на факултет "Медицина" доц. Димитър Господинов. Специален поздрав ще поднесат артистите на Северняшкия ансамбъл за народни песни и
танци. Всеки от новоприетите ще получи карта и справочник на града.

Плевенският университет въведе през 1997 г. обучение по медицина изцяло на английски език. Вече са дипломирани 9 випуска лекари-чуждестранни граждани, намерили професионална реализация в САЩ, Великобритания, Индия, Австралия и други държави по света.

В момента се обучават 330 чужденци от 33 държави - Македония, Гърция, Турция , Великобритания, Франция, Германия, Швеция, Канада, Нигерия, Южна Африка, САЩ, Япония и други.

От 11 февруари още 161 чужденци ще започнат първи курс. Освен англичаните, желание да се подготвят в Плевен за лекари са изявили 29 студенти от Турция, 16 от Гърция, 12 от Нигерия, по 7 от Индия и Германия, както и младежи от САЩ, Франция и Израел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: образованиемедицина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
аз следвах в Осака от 1978 до 83 и от 1987 не съм в Б-я. За съжаление трябва да кажа, че квалификацията на б-ските дипломанти след 2000 г. не е добро. Нивото е почти катастрофално. Най високо беше нивото до 1990. Това са фактите - мислете каквото си желаете!
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
shte izledvat mestnite kyrvi.
52
0
 
1
 
! Отговори
ААА преди 11 години
Така ли!!?? А тези "хора" от Великобритания дали не са Азиятци и Африканци с UK гражданство?
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха-Ха взели са съвсем присърце призива на оня японски министър /ДА ПОМОГНЕМ на възрастните хора да напуснат този свят/ и къде ще усвоят най добре занаята --> в БГ.
50
0
 
7
 
! Отговори
Браво преди 11 години
Там отскоро има млад и много амбициозен ректор-професор Славчо Томов.Да е жив и здрав ,а другите университети да гледат и да се учат.Браво и на професор Григор Горчев-предишният ректор.Той също е направил много за развитието на университета.
49
1
 
1
 
! Отговори
Fen преди 11 години
Хахахах
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
aaa ne moge.na angli4anite TUK nqma da im e dobre.nqmame tolkova magli be,q po dobre si stoite tam a nie tuk 6toto nali vie ni kazvate 4e pri vas nqma da ni e dobre zaradi vremeto !!
47
0
 
3
 
! Отговори
Родител преди 11 години
Ако влязат във Варненски Технически ще си имат огромни проблемидето няма да им преподават,но ще им се наложи да плащат огромни такси за да си вземат изпита! Не ги знам каква валута ще трябва да си носят,щото преподавателите са се толкова огромно озверили,че даже няма такава валута на света,дето може да ги задоволи!
46
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А задължителен тест за владеене на БЪЛГАРСКИ език ще има ли?!?! Аз поне съм се постарал да науча лайнарския им език, а те ще уважат ли моята народна култура и ше учат ли български език?
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубава инициатива, но какво от наученото тук ще могат да приложат в Англия? Спомнете си как пострадалите при атентата на летището казваха, че болниците в БГ са на ниво като 2-рата Световна война. Българските лекари карат специализации навън, за да се обучат на операции с лапароскопи и нови практики, и ако гледаме броя на операциите (особено по здравна каса) излиза, че в БГ се правят преобладаващо отворени коремни операции за една жлъчка например..
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз също учих в чужбина (Швеция) и тук също ни посрещна кмета през първата седмица. Имаше и други официални лица, но кметът и ректорът на университета ни поздравиха с добре дошли. Мисля, че е много добра идеята.
43
0
 
17
 
! Отговори
Също като в Англия преди 11 години
Каква е тази тъпотия , кмета да посреща английските. студентите !Добре звучи , ако и кмета на Лондон така посрещаше българските студенти ?А не да ги бавят по 9 месеца , за нещо , което на другите нации разрешават за 1 .Изпратете снимки от посрещането -до всички Английски Кметове , с пожелание и надежда така да се отнасят и кум българските граждани !
42
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що за идиотизъм! Кмета ги посрещал и обществеността... Какво не ви е на ред бе хора?! Това са суденти дошли да учат. Не е правителствена делегация. Защо се излагате така? После ще се чудите защо ви се качват на главата.
41
2
 
8
 
! Отговори
ffdd преди 11 години
kak idvat da sledvat tuk bez da znaqt gram bulgarski.v germania ako ne znaesh nemski ne moje da sledvash.sigurno napravo shte im davat izpitite
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Специален поздрав ще поднесат артистите на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци. После другарят Румен Петков ще ги препикае за здраве и успехи...
39
6
 
26
 
! Отговори
АНТИЦИОНИСТ преди 11 години
ДА СИ ХОДЯТ ПРИ КАМЕРАН !ДА НЕ СЕ ДАВАТ ВИЗИ НА АНГЛИЧАНИ ДОКАТО ЦИОНИСТЧЕТО КАМЕРАН НЕ СЕ ИЗВИНИ ЗА ПРОСТАШКИТЕ СИ ПРИКАЗКИ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ !
38
7
 
4
 
! Отговори
aнонимен преди 11 години
До сега номерът , беше следния . Приемат те Медицинска Академия София . Следваш 1 година . След това се прехвърляш в Плевен , където дават изпитите. Последната година отново в София и магистърска диплома, която се признава и след това си учиш професията в родината - учиш за специалност - стаж. Изглежда , че вече признават Плевнските дипломи или пак завършват в София. Някой знае ли ?
37
1
 
4
 
! Отговори
Dr.Chaos преди 11 години
Lekar v USA - 1-2 godini.Samo ti trjabva zelena karta. Posle mozhesh bez problem da vzemesh grazhdanstvo. Nikoy ne goni bogatite ot stranata si.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Za USA sa 5 izpita, 3-4 ot koito po internet, i samo edin v statite. Specializantite poluchavat 50 000 na godina, a sled tova ot njakolko stotin hiljadi do blizo milion. Neka im e zle! Tuk lekar vzima po-malko ot chistachka tam - minimum 7$/chas.Sega gi pljuyte na volja!
35
5
 
7
 
! Отговори
Karakolev преди 11 години
ANGLICHANITE VAN OT BALGARIA TUK VALI!!!!