Директор завел момиче от дом да абортира

1000 лв. глоба му наложи агенцията за закрила на детето
Обновена: 14 май 2013 19:53 | 14 май 2013 19:52, Камелия Цветанова
54
Директор завел момиче от дом да абортира
Снимка: Булфото, архив

1000 лв. глоба е наложила Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ на директора на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Велика и Георги Ченчеви" в Севлиево, съобщават от агенцията.

С глоба от 2000 лв. е санкциониран и акушер-гинеколог от клиниката "Акта Медика". Наказанията са наложени, след като инспекторите на Агенцията установили, че лекарят и директорът не са сезирали незабавно Дирекцията за социално подпомагане - Севлиево, МВР или ДАЗД за направени аборти от момичета, настанени в дома.

В единия от случаите 17-годишна възпитаничка на дома след оплаквания от болки в корема е приета за лечение в клиниката.

Според амбулаторния лист два дни по-късно момичето е направило спонтанен аборт. След това е изписано от болницата и се е прибрало в Дома. Момичето разказало на инспекторите от Главна дирекция "Контрол по правата на детето", че е споделило с директора на Дома вероятността да е бременно. Веднага е заведено на лекар, който е потвърдил това.

Докторът подробно е разяснил рисковете от прекъсване на бременността. На следващия ден обаче момичето е заведено отново в болничното заведение от директора и възпитател, за да направи аборт. Девойката споделила пред проверяващите, че никой не я е попитал за мнението й и за страха, който е изпитвала от тази процедура.

Установен е още един случай на момиче, на което е бил направен аборт през 2012 година. То е на 16 години и в момента отново е бременно. Друга възпитаничка на Дома е родила, но детето е настанено в Дом за медико-социални грижи, тъй като в момента тя не може да се грижи за него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, човекът й е помогнал. Кво трябваше да стане? *** да роди и детето да отрасне в дом? Ама не е достатъчно, явно трябва да им се осигуряват противозачатъчни. Да.. Това може да е нова форма на благотворителност - да се даряват противозачатъчни за момичета от домовете.... Полезно би било..
44
3
 
12
 
! Отговори
решение преди 10 години
Ами правилно решение, защо поредната *** да ражда някво дете!!! Даже трябва да ги кастрират за по-голяма сигурност!
43
1
 
9
 
! Отговори
Лоша работа преди 10 години
Така е като пренесохте английската граматика в българския език - ако бяхте написали "директорка" нямаше да се чудят читателите дали детето е от "директора". Щом немците казват "канцлерка" що ние да не си използваме правилния граматичен род?
42
1
 
3
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
До Христо ИвановГ-н Иванов,за кой субект иската такова тежко наказание? За директора или за момичето?
41
4
 
5
 
! Отговори
Мей мей преди 10 години
До АлоуНикой не казва че момичето е престъпник,а че няма възможност да отглежда дете,следователно аборта е най-правилното рещение.
40
4
 
6
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Напротив,тези хора трябва да бъдат наградени,че са проявили грижа и гражданско съзнание.Ако ги оставят да раждат,те ще донапърнят дома за деца.Какво щеше да стани от тези деца ако се бяха родили?Отново изоставени в дом или *** и крадци.Само в България се поощрява безконтролното размножаване на хора,които нямат нито умствен,нито финансов капацитет да отглеждат деца.Чарли Чаплин е имал 12 деца,но не е чакал държавата да ги гледа.Всякакви помощи трябва да се ограничат до 2 деца!!!
39
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
така трябва да се процедира след като никой не обучава тези деца за животапо добре ли е да роди да го остави в дом и държавата да се грижи т-е спиралабез край на тези деца трябва да им се осигури презерватив за да намалеят понемалко тези беди
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО НА ДОКТОРА. ДА МУ ВЪЗСТАНОВЯТ ПАРИТЕ И ДА ГО НАГРАДЯТ...А ТИЯ С МИНУСИТЕ ДА ГО ДУ....../ПАРДОН-ЛИГАВЯТ/
37
4
 
9
 
! Отговори
зоя преди 10 години
Браво на директора това е чудесна постъпка ако всички са като него ще има много по малко изоставени *** които да храним социалните служби и закрила на детето са неработещи звена абе хора завържете им тръбите на тези *** и психично болни нямаме нужда от такива нека социалните спрат да дават помощи след трето ***
36
1
 
8
 
! Отговори
ined преди 10 години
Направо за кастрация да ги беше завела ***, на 16 бременна след година пак.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До тия, дето твърдят, че директорът бил бащата. Директорът е жена.
34
0
 
10
 
! Отговори
Тлъб преди 10 години
Интересно кой ли ги запложда масово
33
0
 
0
 
! Отговори
нели преди 10 години
осиновяване - извинявам се за грешката
32
6
 
14
 
! Отговори
Ваня Димова преди 10 години
Егати недоразумението, в което живеем, наречено- държава... Всеки ден ни показват ромчета на по 2-3 години- бити, недохранени, с умствено изостанали родители, които имат по още 5-6 деца... И сега един директор решил да спре поредното и айде глоба!!! Нема такава държава...
31
1
 
1
 
! Отговори
нели преди 10 години
има фондации за осинувяване и там луди пари се печелят ....... защо да не раждат това е голям бизнес за някои!
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе да не би детето да е на директора, че е толкова загрижен за момата?
29
3
 
13
 
! Отговори
? преди 10 години
А някой пита ли данъкоплатците готови ли са да плащат за изоставени деца? Защото това ще се случи с тези деца, ако бяха родени. Дирекцията "Контрал по правата на детето" чии интереси защитава - тези на нероденото, или тези на майката. Защото в първия случай това е зародиш, а във втория не е точно дете, след като е толкова напред с материала.
28
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И защо ГЛОБА?? ПО-добре ли е да се РОЯТ ***?
27
3
 
40
 
! Отговори
az sam si преди 10 години
АМАН! Аман от тия ***, не стига, че домовете са пълни с тях, не стига, че продължават да ги пълнят, не стига, че дали са в домове или са си по махалите ДЪРЖАВАТА САМО "ИНВЕСТИРА" В ТЯХ, ами и сега за тях да четем на всякъде! Да Ви имам "16-годишните девойки" - "ДЕВОЙКИ" дето за по втори път са бременни! Мръсни ***, диваци от друга планета, ама в скапана държава, която само ги поощрява. Държава, която лишава българските деца от детските надбавки например, за да дава помощи на тия пропадняци
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
hem devoika , hem bremenna, ne6to ne se vrazva taya rabota