36 674 от нужните 500 хил. подписа не достигали за референдума

Преглед на по-интересните теми от печата за днес, 16 май
Обновена: 16 май 2014 07:38 | 16 май 2014 07:00, Анисия Иванова
52
36 674 от нужните 500 хил. подписа не достигали за референдума
Снимка, архив Булфото

Точно 36 674 от нужните 500 хил. подписа не достигат в подписката за референдум за изборните правила, за да бъде парламентът задължен по закон да насрочи дата за допитване, разяснява "Труд". Това става ясно от протокол от ГРАО за проверката на парафите, внесени от Инициативен комитет начело с юриста проф. Георги Близнашки. Инициативата бе в подкрепа на настояването и на президента Росен Плевнелиев народът да се произнесе дали да има мажоритарен вот, дали гласуването да e задължително и дали то да става и по електронен път. Комитетът, мощно подкрепен от ГЕРБ, внесе 571 612 парафа за референдум. Според проверката на ГРАО обаче 108 286 от тях са невалидни. Най-много са невалидните ЕГН във формулярите - 63 296. Над 17 хил. са записаните по няколко пъти имена, а около 22 000 - сгрешените адреси.

В интервюто си за "Труд" Шаул Камиса Раз, посланик на Израел в София, заявява: "България е стратегически партньор за Израел. Предстоящата идната седмица визита на българския премиер Пламен Орешарски в нашата страна е много важна. Ще се обсъждат стратегически за двете държави теми и ще се търсят решения по тях.  Имаме общи интереси в борбата срещу тероризма, ситуацията в Европа и в икономиката. Инвестициите ни тук са за милиарди, но има потенциал за много повече. Само в областта на високите технологии в България работят над 30 израелски компании. Несъмнено отношенията ни са чудесни, предишното правителство на г-н Борисов им даде силен тласък, а сегашното продължава да ги развива. Новият враг на световно ниво е ислямисткият джихад. А крайната му цел е да управлява света, като неутрализира всяка друга религия, било то християнство или юдаизъм."

"От изборите на 25 май зависи всекидневието на всеки в България. Вие може да не се интересувате от политика, но политиката се интересува от Вас и ще Ви посети. И ако искате това посещение да е приятно и полезно - гласувайте" , призовава от страниците на "24 часа" кандидатът за евродепутат от БСП Георги Пирински. "България трябва да поиска регионален комисар, защото от нашите 6 региона, 5 са от най-изостаналите в Европа. И ако ЕС е сериозен в намерението за преодоляване на различията, трябва да има комисар, на когото да му пари под краката и денонощно да е ангажиран с решаването на това предизвикателство. Това е много важен ресор, който България би трябвало да се стреми да получи", убеден е г-н Пирински.

Арман Бабикян, специалист по политически пиар, предвижда в интервюто си за "Монитор", че: "Десните избиратели може и да не гласуват. Няма интересен сблъсък между партиите, самите формации нямат и висока активност. Всеки от участниците се фокусира върху собствените си твърди ядра. От това, което виждам, най-високи са шансовете на коалицията на Николай Бареков на този етап. Доста по-вяло и доста по-зле, отколкото в началото, върви формацията АБВ, която беше дала доста гръмогласни заявки за успех в началото. Сега някак си нещата потънаха, може би голяма част от електората на БСП си даде сметка, че АБВ по-скоро
обслужва противниците им във вътрешнополитически план. При Реформаторския блок, като следя рейтинга им, нещата не са много обнадеждаващи. В началото имаше един добър ръст, имаше настроение, но сега положението се промени. Може би поради неясните си политически опити за търсене на контакти с ГЕРБ, които им изиграха лоша шега."

На първа страница "Сега" съобщава: "Прокуратурата изненадващо влезе в спецслужбите заради подслушването". Държавното обвинение за първи път проверява военното разузнаване. ДАНС и ДАТО вече били ревизирани. Започната е и изненадваща проверка на службите как използват и съхраняват специални разузнавателни средства (СРС). "Щом прокуратурата се е намесила по този драстичен начин, очевидно има разследване или най-малкото проверка", коментираха пред "Сега" запознати с дейността и на прокуратурата, и на службите.

Енергийният експерт Атанас Тасев прогнозира на страниците на "Труд": "По-застрашени сме от газова криза сега, отколкото през 2009 г. Русия даде ясни сигнали чрез споразумения с Турция, че не държи на проектите "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене". "Южен поток" обаче се превърна в много амбициозен проект. Енергетиката ни е на предела. Ако съм на мястото на Орешарски и знам, че вдигането на цената на тока ще ме свали от власт, няма да го направя. Трябва много голямо мъжество да излезеш и да кажеш - ние сме готови да си отидем, но пазарната цена на електроенергията е по-висока от регулираната. В България има доказани залежи на шистов газ, но няма търговско предложение за тях", подчерта експертът.

"Планират бърза поправка на матурите, за да се кандидатства във ВУЗ", обяви в интервю си за "24 часа" министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Скалата за превръщането на точките в бележки тази година за първи път ще бъде обявена в деня на изпита, а не както през миналите години – след като са ясни резултатите на абитуриентите. "Зрелостниците ще имат шанс да се явят на поправителна сесия и пак да не изтърват възможността за  кандидатстване в университет. Но грамотни! Ако трябва, ще има и допълнителни сесии", намекна министър Клисарова. Идеята все още не е обсъждана, тепърва ще се коментира, посочи Клисарова.

Не купувайте пилета на грил, престояли повече от 4-6 часа в топлата витрина, предупреждава "Телеграф". Изпеченото пиле става негодно за консумация след това време, ако не се сложи в хладилник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека на 25-ти да дадем един "референдум" на червената пасмина!!!
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧЕРВЕНИ *** !
36
0
 
0
 
! Отговори
clean преди 9 години
a kak li bulgarite chistyat Bulgariata za edin den i se fukat setne kakvi sa championi "da izchistim Bulgaria za edin den!"?
35
1
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Десните избиратели може и да не гласуват.-Арман Бабикян, специалист по политически пиар "Иска ви се !!!
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите активираха "троянските си коне" да пишат грешни ЕГН-та. Но нищо, 36 000 подписа се събират за нула време. След тава - ДОВИЖДАНЕ-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е.
33
0
 
0
 
! Отговори
shah преди 9 години
bg partiinata mafia i bg medii praviat obedinen psyho teror na bg naroda.nyama da e vechno:)
32
2
 
10
 
! Отговори
йон йонсън преди 9 години
и все пак, референдум ще има!
31
7
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
21 000 подписа на ден за 116 пункта са по 181 подписа на пункт на ден или по подпис на всяка втора минута. Това е лъжа.
30
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен (35)Имаше проблеми и с подписката за Белене, но останаха достатъчно, за да се проведе допитване. Допитването стана безсмислено след намесата на некадърниците от ГЕРБ
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ваща мама
28
20
 
10
 
! Отговори
ПИЧ преди 9 години
Аз пък бих подкрепил референдум за отстраняването на "президента ни"!!!!!
27
0
 
20
 
! Отговори
попа преди 9 години
Надали някой се е надявал, че партиите ще допуснат да се прокара мажоритарен елемент, задължително гласуване и електронно такова. Просто сме допуснали това да стане, някои избягаха от отговорност за (без)действията си в чужбина, а останалите останахме да теглим тука и това е. Трябва да мислим нещо друго, тая няма да я бъде.
26
10
 
7
 
! Отговори
очевидец преди 9 години
Едно СТАРО КОМУНИСТИЧЕСКО *** -ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ е начело на инициативния комитет. - справка -Георги Петков Близнашки е политик от Българската социалистическа партия. Завършил е Право в Софийския университет (1982). Защитава дисертация на тема Постоянните комисии на Народното събрание през 1988 г. Има специализации в Русия. Ръководи организацията на БСП в София в началото на 1990-те год.Бил е член на Висшия съвет на БСП. Като представител на Коалиция за България е наблюдател в ЕП.
25
6
 
23
 
! Отговори
преподавател в СУ преди 9 години
Който е имал съмнения какво представляват като морал БСП-ДС сега вече окончателно се убеди. Това е най-долната , лъжлива , крадлива и терористична партия в Европа и света. Смениха всички Директори навсякъде и сега ГРАО казва, че не достигат подписите за референдум. Независимо от всичко тази партия върви към залез. Ако не си иде с мир ще си иде по другия начин.
24
3
 
14
 
! Отговори
пешо преди 9 години
бързата *** слепи ги ражда. за аец белене събираха 2 месеца, за изборите 1 седмица - ами така е. нека сега да пробват отново и да видят как ще съберат и цял милион, стига да се прави както трябва. защото идеята е добра, просто си мислеха, че комунистите имат интерес да спестят народни пари, а те просто гледат да протакат максимално.
23
15
 
6
 
! Отговори
404 преди 9 години
До Анонимен 28звучиш фалшиво, прекалено литературно за истински гняв. ти си ГЕРБ-***. по тези форуми няма такива, чиито дядовци да са убити от комунистите. и вашия Боце не е репресиран от последните, той е е КОМУНИСТ. гадни мутрокомунисти, гадни сте колкото баш комунистите станишев, доган и гоце
22
1
 
1
 
! Отговори
вегетарианец преди 9 години
Крайният извод е - ако искаме да сме хора, а не мършояди, не трябва да ядем месо, особено пилета.
21
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червени предатели безродни! Нов референдум ще направим, докато не станат толкова много подписите, че колкото и да натискате ГРАО, да не можете да фалшифицирате резултата! *** ***, кръвта от Света Неделя е на вашите ръце! И дядо ми убихте, и още народа убивате!Марш от тука, кутевчета, за няколко копейки продавате народа!
20
8
 
5
 
! Отговори
зандан преди 9 години
До йезуитнито бсп, нито герб искат референдуми, всичко е лъжа
19
4
 
27
 
! Отговори
йезуит преди 9 години
"Откриха" недостигащи подписи.Това си е чиста лъжа.Страхуват се от референдума, защото знаят, че гражданският вот ще бъде подкрепен.Политическите партии ни направиха заложници на своите интереси и никога няма да променят статуквото - освен ако не ги принудим.