Абитуриентските балове: панаир на суетата в най-бедната страна в ЕС

Франс прес с разказ за абитуриентите у нас
2 юни 2014 15:51,
272
Абитуриентските балове: панаир на суетата в най-бедната страна в ЕС
Снимка: архив, Булфото

Клаксони от лимузини и весели викове на момчета в костюми отекват из София. Момичетата пък, облечени в пищни бални рокли, се поклащат на токчета в ритъма на силна музика. По този начин започва материал на агенция Франс прес за абитуриентските балове у нас.

В края на месец май хиляди 18-19-годишни абитуриенти провеждат своите екстравагантни балове – панаир на суетата в най-бедната страна в Европейския съюз.

Средната заплата в България е около 400 евро, а при 12% безработица много семейства едва свързват двата края. Но тук дори и най-бедните успяват да заделят няколко месечни заплати за тази скъпа традиция. Родителите нерядко задлъжняват, за да осигурят на децата си подобаващ бал, наподобяващ пищността на сватба.

„Ужасно много се прекалява, но всички го правят“, казва Стефка Дренова в прекрасната си рокля без презрамки и с пайети.

„Нямаше да имам нищо против и с тениска да дойда на бала, но щеше да е хубаво, ако всички го правеха“, допълва Христина, също абитуриентка в екстравагантна рокля.

Подготовката за бала започва с началото на учебната година, пише Франс прес. „Ресторантът беше резервиран в края на октомври, темите за рокли доминират през цялата година, а момичетата си правят пробни гримове и прически, за да избегнат неприятните изненади в големия ден“, казва Росица Лозанова, учителка по литература пред Франс прес.

„Традициите в баловете започват още по времето на социализма, но стават все по-екзотични и по-екзотични“, отбелязва Николай Овчаров, горд баща на абитуриентка в жълта тюлена рокля.

При момчетата винаги е по-лесно. „Ще се ушие костюмът и ще може да се носи и след това“, отбелязва Тодор Тодоров, баща на Иван, също абитуриент. Тодор е щастлив, че ще вози сина си на бала, а няма да наемат специален автомобил за целта.

Колони от украсени с балони ретро автомобили, огромни лимузини, джипове и дори камиони правят софийския трафик невъзможен през последната седмица на месец май. Абитуриентите всяка година игнорират полицейските забрани и се показват през прозорците на колите, за да броят до 12, каквато е традицията в страната.

Все повече са хората, които споделят мнението, че разхищението около баловете е твърде много и затова за първи път тази година стартират кампании, насърчаващи даряването на средствата, заделени за бала, за добри каузи.

„Отидохме на последния си ден в училище в бели тениски. Решихме да дарим парите за "пеперудените деца", казва Иван Тодоров, ученик от Френската езикова гимназия в София. Други училища в столицата също са се присъединили към кампанията за набиране на средства за болните от булозна епидермолиза деца (децата пеперуди).

Но традицията на бала остава любима и незаменима. Това е денят, поставящ границата между безгрижността на гимназиалния живот и началото на отговорния живот на възрастния. „Няма друга вечер като тази и се надявам, че ще си изкараме страхотно“, казва Богдана, чиито амбиции са да продължи образованието си във Великобритания.

Въпреки радостта и вълнението репортерите на Франс прес са забелязали и сълзи, тъй като повечето от учениците са решили да продължат образованието си в чужбина, а това означава, че дълго време няма да виждат приятелите си. Много от тях не са сигурни, че ще се върнат в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tezi pomiari niamat li si dryga rabota ta pishat za balove , tova e tradicia kakto mnogo drygi neshta za koito evropicite shte se 4ydiat ; a zashto ne se o4ytvat kogato po evropeiskite ylici se celyvat maze ..? i da pishat za tiax kakvisa.
213
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Франсетата ги видяхмеНацисти!Как само прогониха циганитеЛиберте,егалите,...Вятър и мъглаЗа тия нацисти не е свършила Студената войнаСега баловете на децата им пречатЖал им е ,че ни е останал някой лев за празнуване
212
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега и тая радост да не дадем на децатаКато сме,бедни не е задължително да сме тъжни
211
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До с.Съгласна съм с по голяма част от написаното, но смятам, че един ден не е изживяване на младостта. Не може да теглят родителите заеми и да се чудят после как да ги връщат и какво да ядат за да може примерно дъщеря им да си сложи изкуствена коса и да си купи рокля която никога повече няма да облече и освен това с тая коса и рокля изглежда като карикатура. Това не е изживяна младост. Това е простотия, селяния, байганьовщина и още много подобни.
210
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До koceИ те душа носят, поне за един ден да се почувстват велики хорицата! хахахахаххаха Голяма трагедия сме в тая България! УЖАС!!!!!!
209
0
 
3
 
! Отговори
koce преди 9 години
Mechtata na selqnite (ne stava duma za horata ot selo, a za selqndurite po dusha)
208
1
 
2
 
! Отговори
с. преди 9 години
Бантускотовете са мухлясали и оскотели съвсем!Не мога да разбера каква е тая злоба към абитуриентите!?Да,има селяния!Да,има и парвенющина!И няма как да няма!Тези деца и техните разбирания са резултат от цялата свинщина в държавата ни като цяло!И са продукт и продължение на изтрещелите си родители!Но все пак в по-голямата си част абитуриентите се веселят без да прекаляват!И нека!Защото за повечето от тях от следващият ден започва голямото дърво!Всеки има право да изживее добре младостта си!
207
3
 
6
 
! Отговори
ана преди 9 години
Като знам нивото на знанията придобити в Българските училища. Тези балове ми изглеждат като парад на простотията.
206
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все пак абитуриентският бал е празник нека споделим радостта им и всеки се облича и празнува както иска.
205
1
 
12
 
! Отговори
Пълен снобар си 239 преди 9 години
До до 239Кой по какъв начин си изкарва прехраната няма никакво значение и няма нищо срамно. Да миеш чинии в Европейска страна е много по добре от колкото да си с престижна работа в милата ни България. Ти с каква професия си управител на фирма с капитал от 2 лева?
204
1
 
2
 
! Отговори
12 преди 9 години
То от само се бе си няма да се решат проблемите, лесно е да се коментира очевидното. Ами стегнете тези училища и учениците малко. Да се въведат задължителни униформи, от които ползата ще голяма със сигурност. Директора на всяко училище да се изправи пред възпитаниците си и произнесе една хубава реч, да посъветва децата да не прекаляват на бала, да представят с гордост училището, което завършват и година след година да се създаде някаква традиция и начин на празнуване. Стига желание да има!
203
2
 
7
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
нека се радват децата ,какво толкова? то и със тоя бал радостта от живота приключва и започва влизането на големия четвъртит член...
202
8
 
4
 
! Отговори
Прост народ преди 9 години
Никога няма да има оправия в България. От тези балове само виждаме, че 80% от подрастващите момичета са к...и, а 85% от момчетата са г.й..е. Това е бъдещето на страната ни. Просто трагедия. Да ти е кеф да живееш в такава страна.
201
2
 
3
 
! Отговори
Прост народ преди 9 години
Аз така и не мога да разбера, защо е всичката тая показна селения с тея балове. ОК, нека да има отпразнуване на завършването ама тези коли, тези обикалянки из центровете на градовете, да ги видят всички как са си сложили изкуствената коса, как са си нарисували веждите, с какъв лак са на изкуствените си нокти, да покажат дали тати или дядо й любовник са й сложили силикон и сега идват фаворитите ми изрязаните рокли с които си показват големината на паласките. Ела в България!!!!!!
200
1
 
12
 
! Отговори
хе преди 9 години
По принцип е така - колкото по-*** е човек, толкова повече иска да го забелязват околните.
199
2
 
16
 
! Отговори
Увата преди 9 години
Скоро бях на една сватба,на която само на фотографите и тези с камерите бяха броени 1800 лв.Попитах неделикатно тъщата за другите разходи-12000 лв.А са хора с обикновени доходи!?Не желая да ставам "чорбаджия на кесиите на хората",но тук изобщо не може да се говори за ЦЕННОСТИ.Аналогична е ситуацията и с баловете.Абитуриентите заслужават тържества,но не такива,които отъждествяват облеклото с личността.Може би някой ден ще започнем да разграничаваме двете неща!? "Ха дано,но надали!"
198
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 245 полезен за кого, пич? За тебе, за държавата, за родата си, за себе си? Големи *** има тука ;)
197
1
 
17
 
! Отговори
ази преди 9 години
Трагикомедията на един народ. Като няма хляб, ядем пасти.Истината е, че целите ни са посредствени и се опитваме да компенсираме с моментни изпълнения - балове и др.
196
5
 
2
 
! Отговори
до 239 преди 9 години
Няма що , много си прогресирал,голям напредък от инженер в миещ чинии в Германия ха-ха....да ги миеше тук, по-полезен щеше да си.
195
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Панаир на простотията