Реколта на около 700 хектара е унищожена в Русенско от градушка

Поразени са слънчогледът, царевицата, пшеницата и ечемикът
3 юни 2014 14:06, Анисия Иванова
2
Реколта на около 700 хектара е унищожена в Русенско от градушка
Снимка: архив Булфото

Реколта на общо 691,06 хектара е унищожена стопроцентово в Русенско от проливния дъжд и градушката, които се изсипаха на 14 май. Това е констатацията от извършените огледи на комисиите, съобщи директорът на областната дирекция по земеделие Левент Исмаилов, цитиран от БТА.

Щетите са в общините Русе, Сливо поле и във Ветово - съответно 338,01, 176,54 и 176,51 хектара.

Основно пораженията са по слънчогледа, царевицата, пшеницата и ечемика. В община Сливо поле сто процента са унищожени и близо 53 хектара с кайсии, праскови, ябълки, череши, сливи и ягоди, като от тях най-засегнати са насажденията с праскови - 32,46 хектара.

Тези стопани, които са регистрирани като земеделски производители, ще получат обезщетение от държавата в края на годината, след като се направят анализите от всички поражения.

Исмаилов обясни, че има и хиляди декари с реколта, която е частично засегната. Производителите обаче няма да получат обезщетение, но с протоколите могат да си оправдаят разходите пред НАП, че ще получат по-малко добив.

Според Исмаилов пшеницата, ечемикът и рапицата са "полегнали" и очакваните добиви от декар ще бъдат с около 10-15 процента по-малко в сравнение с миналата година. Той каза още, че началото на жътвата, предвидено към 20 юни, вероятно ще се отложи с няколко дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Русереколтапоразена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари