Президентът обеща драстично увеличение на парите за отбрана

Преглед на по-интересните теми в печата за днес, 5 юни
Обновена: 5 юни 2014 07:10 | 5 юни 2014 07:00, Анисия Иванова
93
Президентът обеща драстично увеличение на парите за отбрана
Срещата във Варшава. Снимка БТА

"Президентът обеща драстично увеличение на парите за отбрана", пише "Сега". На фона на все по-тежкия недостиг на средства за сектори като здравеопазване и образование България направи сериозна заявка пред ключови съюзници да увеличи почти двойно бюджета си за отбрана. Това стана по време на срещата на лидерите от Централна и Източна Европа и президента на САЩ във Варшава, където се отбелязват 25 години от началото на демократичните промени в Полша. Форумът премина под знака на обещания от всички натовски държави да увеличат военните си бюджети като част от поуките от кризата в Украйна. Барак Обама обяви план за програма на стойност 1 млрд. долара в подкрепа на усилията за подобряване на сигурността и взаимодействието на страните от НАТО в Централна и Източна Европа.

Шестият в евролистата на ДПС Станислав Анастасов е номинацията на ДПС за екоминистър, обяви лидерът на движението Лютви Местан. Той владее четири езика, учил е информатика в Мюнхен и стопанско управление в София. "Това е от добрите предложения", даде своята оценка премиерът Пламен Орешарски. На въпрос на "Труд" кой и как определя кадрите във властта Орешарски отговори, че назначаването на всеки министър става с неговото одобрение.

"Върви интрига с ход "Станишев премиер", съобщава темата на "24 часа". Има смут, както в редиците на БСП, така и коалиционните партньори. Няма вариант Сергей Станишев - премиер. В момента някой надгражда спекулации, коментира вчера изключително информиран източник от "Позитано", след като се заговори, че е възможно лидерът на червените да предложи себе си за министър-председател на ново правителство в рамките на този парламент. Избирателите на БСП не припознавали обаче кабинета на Пламен Орешарски като правителство на социалистите и това бил големият проблем. Затова се водели сериозни разговори каква ще е програмата през следващите месеци. Най-вероятно ще се иска от Орешарски много по-ясна социална политиката и особено видими промени в пенсионната реформа.

"Сега" проследява настроенията след вота от 25 май, отразявайки как призивът на "Атака" да бъдат касирани изборите за Европейски парламент неочаквано е намерил подкрепа в лицето на депутати от БСП. Подписката за това искане е подкрепена вчера от 28 души от групата на левицата. Не е ясно дали искането вече е внесено в КС. Но след като това стане, съгласно Изборния кодекс конституционните съдии трябва да се произнесат в рамките на два месеца по законосъобразността на вота. Атакистите са  пратили и жалба по същия повод и до главния прокурор Сотир Цацаров. Касация поискаха и съперниците на "Атака" в националистическия сектор от НФСБ. Формацията на Валери Симеонов разпрати жалби до всички институции, които могат да сезират КС  без парламента, посочвайки, че изборите са били опорочени още преди да се състоят.

"Преса" цитира швейцарския вестник "Тагес анцайгер", който съобщава за тайна среща на крайнодесни партии от Европа и руски националисти, провела се в събота във Виена в двореца Лихтенщайн, на която е присъствал лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Домакин на събитието под наслов "Спасяване на Европа от либерализма и гей лобитата" е бил руският олигарх Константин Малофеев.

Пред изданието проф. д-р Радослав Гайдарски формулира своята теза, касаеща състоянието на левицата след вота за Европарламент: "Наказателният вот дойде от нашите си хора. Има големи недоразумения и брожения в областните партийни организации в цялата страна. Болна е партия, която защитава само своите партизани." Коментарът на Румен Овчаров, ексръководител на столичната организация на БСП, по вота вижда: "Обновлението  на БСП, започващо от лидера й". Овчаров призна, че не е наясно дали лидерът на БСП си дава ясна сметка, че хората, които в момента стоят на барикадата, за да го защитават, му правят лоша услуга.

"Дума" цитира становище на Европейската комисия: "Няма план за блокиране на "Южен поток". България има право да потърси аргументи, но трябва да отстрани нарушенията", заяви говорителят Антоан Коломбани. "Стартирахме процедура за отстраняване на нарушенията в европейското законодателство по отношение на България и строителството на газопровода "Южен поток". Сега чакаме отговора на България. По-нататъшни действия ще бъдат приети, след като го получим. България има право да потърси аргументи и да обясни своята позиция и след това да пристъпи към отстраняване на нарушенията", заяви говорителят. В отговор на многобройните въпроси на журналисти той повтори: "Намираме се на юридически етап за процедури за отстраняване на нарушенията. Сега чакаме официален отговор от България. Помолихме българската страна да спре проекта, поне докато разговорите между  Еврокомисията и българските власти са в ход. Това остава нашата позиция", добави той, попитан как оценява намеренията на София да продължи работата по проекта въпреки наказателната процедура.

"24 часа" доизяснява: "Проекти за 210 млн. лв. на София под въпрос". Спирането на средствата по "Околна среда" и "Регионално развитие" засягат столицата с тази сума, съобщи вчера  зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.
По програма "Регионално развитие" проблемите са: доставката на 50 нови тролея, ремонтите на трамвайната линия по бул. "България", Онкоболницата, парка около НДК, изграждане на център за настаняване от семеен тип и превръщането на Централна  минерална баня в музей. По "Околна среда" - това са доставката на 126 нови автобуса,  канализация на Банкя и др.

"Разминахме се с еврото", съобщава "Дума". Въз основа на оценката за съответствие на законовата рамка и изпълнението на критериите за конвергентност Европейската комисия счита, че България не изпълнява условията за приемане на еврото. Според комисията България изпълнява критериите за стабилност на цените, за публични финанси, за конвергентност на основните лихвени проценти, но законодателството в страната ни не отговаря напълно на европейските директиви. България не изпълнява критериите и за валутния курс. Това се посочва в доклад на ЕК относно готовността на осем държави членки на ЕС да приемат еврото. От 28-те страни членки на ЕС в момента в еврозоната се намират 18, а Великобритания и Дания отказаха да се присъединят. От останалите осем единствено Литва премина ключово препятствия в процеса по приемане на еврото, и от следващата година ще стане 19-та държава, използваща единната европейска валута. България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция към дадения момент не са готови да встъпят в еврозоната, се казва още в съобщението на ЕК. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
3
 
! Отговори
mimi преди 9 години
На кой му трябва подобно обещание. Това ли е най - големият проблем в страната?
68
1
 
5
 
! Отговори
Евро7кептик преди 9 години
Изпитвам изгарящо чувства на срам, че съм гласувал за Вас г-н Плевнелиев.Есмените и продажниците на националните ни интереси от всички политически партии трябва не бъдат допускани като наши представители в ЕС. Да представят сбърканите си представи за света !Quo vadis, Domine?
67
2
 
5
 
! Отговори
до Бат'Бойко преди 9 години
Бойко, виж си пуделчето, виж кой иска да отваря дупка на бюджета.Парите обещани от Роско ти и твоето правителство, че и сегашното взети заедно не могат да откраднат. Представяш ли си каква комисионна се задава за онова нещо "Президента".Дръж го Бойко здраво за да си раздели комисионната с теб, че той май вече те задмина с една обиколка по кражби
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не са ни нужни оръжия. Нужни са пари на американския военно промишлен комплекс.Нали за това сме в НАТО, за да купуваме от тях, а не от руснаците.На никого не му дреме за България, никой няма нужда от нашата т.н. армия.Единствената цел е да купуваме от американците. Все пак армията е най-голямата фирма в една страна, тя купува най-много. За това ни искаха в НАТО.Паси си получи парите, сега и Плевньо иска комисионни.Древна мъдрост "Следвай пътя на парите и ще намериш истината"
65
1
 
4
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
Пуделчето Рошльо !
64
1
 
4
 
! Отговори
7777 преди 9 години
Че то армия няма, той парите за отбрана ще увеличава. От кого ще се отбраняваме? От руснаците ли? Излиза че само те са ни врагове.
63
1
 
6
 
! Отговори
Глупости! преди 9 години
Бедна България трябва да оздравява американската икономика....
62
3
 
4
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
ДОБРЕ ДЕ ,ЗА КАКВО СА НИ ОРЪЖИЯ КАТО ВСИЧКИТЕ НИ ВРАГОВЕ ВЕЧЕ СА НИ СЪЮЗНИЦИ???АКО РУСНАЦИТЕ ПАК ПРЕМИНАТ ДУНАВА НИКОЙ НЯМА ДА ВДИГНЕ ОРЪЖИЕ СРЕЩУ ТЯХ!А РАДИКАЛНИТЕ РУСОФОБИ КАКТО Е ПО ТРАДИЦИЯ ПЪРВИ ЩЕ ИЗПРАТЯТ ЖЕНИТЕ И ДЪЩЕРИТЕ СИ ДА ИМ НОСЯТ ЦВЕТЯ!!!!!!
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственият шанс някой да ни нападне е ако сме още в НАТО и се правим на интересни срещу Русия. Киев бомбардира болници в Источна Украйна нашите *** мълчат, понеже са се понаакали вече. Срам за България срам за народа. Престъпни мафиоти.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роска, здравеопазването, енергетиката и образованието са на критично ниво, а ти си тръгнал да защитаваш натовските интереси с увеличаване военния бюджет? Ти на коя страна си президент бе ухилен ***? Кое предполага да увеличаваме бюджета точно сега, КЪДЕ е военната заплаха?
59
1
 
5
 
! Отговори
911 преди 9 години
Ей тоя човек не спира да ме удивлява,понякога имам чувството,че е от Марс.........То няма пари за хляб за народа в тая държава,отделно за образование и медицина,тоя за армии ми мисли......не,че съм против,но сега е най неподходящия момент за кинти за армията.Но най смешно ми е когато някой обещава нещо което въобще не зависи от него,бюджета се определя от парламента по предложение на Мин.съвет,тоя човек явно не знае конституцията,или може би се опитва-с чужда пита помен да прави,,,,,
58
2
 
10
 
! Отговори
SS преди 9 години
е, само за това Сидеров може да натисне пак за импийчмънт на смешника-офшорко, дето се прави на много отворко и послушко...
57
2
 
12
 
! Отговори
до плагиатор преди 9 години
Полезното, което ще свърши правителството е да каже, че няма пари за задоволяване на фантазиите на Роската. :D
56
5
 
1
 
! Отговори
плагиатор преди 9 години
Миналата година прогнозирах, че въпреки, че ценя хората в това правителство и вероятно много от тях имат достатъчен капацитет да свършат добра работа, те нямат оперативния простор и политическата подкрепа за да проведат реформи. Година по-късно нищо не се е променило и нищо значимо не е свършено като реформаторско действие.Шансовете година по-късно при още по-ниско и на практика отсъстващо обществено доверие това или избрано от този Парламент правителство да може да стори нещо значимо клонят към нулата.Това, което ме тревожи, че изглежда никой не забелязва, че се намираме в някакъв
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Мистър Бийн има ли изобщо думата когато се взимат тези решения?
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Момент, да погледна има ли военна заплаха за България... НЕ, НЯМА.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Росенчо ... Играй си с кафеварката дет намери , не са прави на войник ...
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Недоразумението мъчещо се като Президент,Плевнелиев се изхвърли като *** на сватба-обещава много,като знае че няма да стане-нито дава нито зависи от него.Важното е да направи впечатление на големия брат.А българските граждани кучета ги яли,могат да почакат-заплати,пенсии,социални помощи,здравеопазване,образование и икономически ръст друг път.Не му е за пръв път.Върховният ни главнокомандващ вкъщи не може да наложи(поне да изкаже мнение) волята си,но се пъчи мо международни форуми и избива комплексите си.Добре ще бъде драстично да замълчи.
51
1
 
3
 
! Отговори
?! преди 9 години
След като от половин година задавам въпроса "Има ли нещо нормално в тази държава?" и не получавам никакъв знак за съществуването на нещо нормално, реших, че проблема е във въпроса. Може би думичката "тази" Ви разграничава от родината, затова започвам да задавам въпроса с думичката "нашата". Ако и Вие искате да живеем в нормална държава, то моля Ви, задавайте и Вие този въпрос по всички начини и форми. "Има ли нещо нормално в нашата държава?"
50
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Росене, държавата изчезва, топим се с 8 човека на час, каква отбрана те гони?!?! Боже, Боже...