Бетонна фуния убиец довела до бедствието във Варна

Преглед на по-интересните теми от печата за днес, 23 юни
Обновена: 23 юни 2014 07:30 | 23 юни 2014 07:10, Анисия Иванова
50
Бетонна фуния убиец довела до бедствието във Варна
Потопът във Варна. Снимка, архив Булфото

Високи незаконни строежи с бетонни огради и лошо проектиране довели до образуването на фуния убиец на стръмната ул. "Горна Студена" в Аспарухово. "Незаконните строежи и липса на инфраструктура са причините за бедствието във Варна", заяви за БНР министърът на транспорта Данаил Папазов, пише под глава "Монитор". "При строителството в това дере до улица "Горна Студена" има допуснати сериозни слабости. Не може да има къщи в самото дере. Освен това е допуснато строителство на високи сгради с високи огради, които са оградили от двете страни улица "Горан Студена", която има над десет преки улици, които са с много голям наклон. И при силен дъжд цялата вода се излива в една улица, която е около три метра широка, асфалтирана е и от двете страни има бетонни огради. Нали разбирате, че тази вода няма къде да отиде и тя тръгва по тази улица като в канал", коментира Папазов.

Гражданите се самоорганизираха и се втурнаха да помагат на пострадалите от потопа във Варна и Добрич. В квартал "Аспарухово" на доброволни начала през изминалите три дни работиха над 1000 младежи, отчита под глава "Сега". "Политиците да взимат пример от доброволците", призовава от страниците на "Телеграф" Христо Григоров, шеф на Българския червен кръст. "Само когато сме заедно сме ефективни", категоричен е Григоров.

Принудителна евакуация разпореди кметът на Варна Иван Портних за обитателите на 20 застрашени от срутване къщи в пострадалия от потопа варненски кв. "Аспарухово", анонсира "Труд". Хората отказвали да се изнесат въпреки риска да бъдат погребани под руините. Те не искали да спят нито в общинското общежитие на другия край на Варна, нито в луксозния комплекс в Траката, който Варненската и Великопреславска митрополия отвори  за бедстващи. Повечето застрашени домове са на ромската ул. "Горна студена", където и вчера продължи отводняването на мазета и приземни етажи.

Пред "Монитор"инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите, подчертава, че в случая с язовир "Ботево" се взеха мерки навреме. Това означава, че когато сме на фокус и внимание върху проблема, може да се реагира превантивно и да не се стига до неблагополучия." В отговор на въпроса как  се стигна до трагедиите във Варна и Добрич, Иванов коментира: "Във Варна можеше да се направи нещо повече, ако обществото ни не беше изградено върху компромиси. Тези компромиси са свързани с незаконно строителство, незаконно сметище в случая, нерегламентирано изсичане на горите."

На над 10 млн. лв. възлизат щетите от потопа, който удави в четвъртък Велико Търново и близките градчета Калифарево и  Дебелец, пресмята още "Труд". В трите населени места са пострадали над 200 къщи, около 3000 декара земеделски земи, мостове и инфраструктура.

Пороите съсипаха четвърт от житото, алармира във водещото си заглавие "Дума". Около 250 хил. дка от площите с пшеница са под вода след поройните дъждове. От тези ниви зърно няма да има, а процентните загуби и общото намаляване на добивите ще са около 20-25 на сто. Това заяви министърът на земеделието и храните  Димитър Греков, уточнява изданието.

В интервю за "Стандарт" Греков допълва, че се обмисля възможността да се потърси помощ от Европейския съюз. "Имаме нотификация за 4 млн. лв., която е от предишната година. Естествено, ще търсим възможност за повишаването на тази сума, но след като видим какви са щетите, нанесени в цялата страна."  По думите му помощта за земеделците може да се очаква до края на годината.

Достъпът до помощи от държавата за голяма част от пострадалите от трагедията във Варна, а и в други засегнати  райони на страната, е ограничен заради това, че по време на наводненията са останали без лични документи. Така те не могат удостоверят самоличността си и да попълнят декларациите, които раздават от общината за финансовата подкрепа, допълва "Сега".

"Големите дъждове свършиха, но да не забравяме, че почвата е преовлажнена", подчертава в интервю за "Новинар" Мариана Попова, синоптик в НИМХ-БАН. "Ще има още превалявания, но засега поне няма индикации да бъдат в такива екстремни количества. Разбира се, не трябва да забравяме, че почвата вече е преовлажнена, така че дори по-малките валежи биха могли да създадат проблеми. Но това трябва експертите по места да преценят колко и какво количество валеж може да поеме земята", отбелязва Попова. Според нея лятото едва сега започва. "Не че се случва всяка година да бъдат толкова много валежите в началото на лятото, но обикновено месец юни е месецът с  най-голямо количество валежи, така че от него не трябва да правим изводи за лятото. В нашата страна лято винаги е имало, дори в такива години, когато през сезона е имало големи валежи.
Но винаги е имало и периоди, които са истински летни, с високи температури", казва още Попова.

"В НСИ никога не е имало политически натиск", казва в интервю за "Труд" председателят на института Сергей Цветарски. Той е категоричен, че ще продължи да работи за възстановяването на доверието в институцията. "Има обаче задачи, които са изостанали с години, да не кажа с десетилетия. Преди години българската статистика се признаваше за най-добрата на Балканите. С течение на времето привлекателността на работата намаля, най-вече заради ниските заплати. Ще преодолеем този проблем, ако осигурим на младите хора възможности за кариерно  развитие и работа по сериозни методологични проблеми. В рамките на НСИ трябва да има място за упражняване на дълбоко интелектуален труд. Планирам да създадем структура, която да работи за развитието на младите хора", коментира Цветарски.

"Южен поток" ще го бъде - крайният потребител не е България", е заглавието над интервю в "Дума" с енергийния  експерт Богомил Манчев. "Крайният потребител не сме ние. Ако бяхме ние, България, краен потребител, този проект, по аналогия на един друг, по различни формирования, които излизат и непрекъснато говорят всевъзможни неистини по конкретни проекти, те щяха да го спрат тотално. Този проект може да бъде модифициран, може да бъдат допълнени различни изисквания по Третия енергиен пакет, за които трябва ние да се съобразим да  има достъп до трета страна, най-вероятно това ще се случи и този проект ще продължи", изтъква Манчев.

Българи, които все по-често участват в трафика на кокаин от Южна Америка, най-вероятно ще посетят световното по футбол в Бразилия, но не за да гледат мачове, а да прекарат няколко килограма от белия прах на богатите, алармира "Монитор".  Причината е, че организирането на мондиала в топлата държава улеснява докарването на различни пратки кокаин до Европа.  При засиления трафик за световното има по-голям шанс да останат непроверени. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: печатпреглед23 юни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
33
 
! Отговори
Дон Папази преди 9 години
Дон Папази - Другарю Папазав, какви глубости ръсиш бе крадец, цяла Варна знае какво крадливо лайн. си. Какво ти пречат високите огради, да си строим къщите без огради, че като тръгне вашата помия да ни отнесе къщите ли бе *** крадлива. Твоята вила защо е с висока ограда. Пак се осрахте и пак лъжите и мажете за да си забършете задниците.
44
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бедствието във Варна го докара НААRP, останалото са спомагателни елементи...
43
0
 
31
 
! Отговори
Crapachino преди 9 години
антисимит =D
42
0
 
40
 
! Отговори
Румби преди 9 години
Абе какви незаконни постройки от 60-те ми ги дрънкате? Тогава една кофа бетон да си купиш ти искаха тесте документи! Строили сме и знаем какво беше. Ще направиш незаконна барака тогава, ама друг път.
41
0
 
35
 
! Отговори
batmario преди 9 години
Когато се гаврим с природата идват четирите стихии /вода,огън,въздух и земя/...и ни показват колко сме жалки.Да се спре изсичането на горите веднага поне за 8-10години със закон.Да се изчистят коритата на реките от тиня и дървета.Трябва да се огледаме и най-после да видим и да си отпушим ушите и да чуем щото сме заспали такъв дълбок зимен сън загледани в изкривените телевизори че забравихме че сме хора...Ние сме виновни за това което стана във Варна и Добрич...Всички...
40
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега бизнеса да не вземе да увеличава цените на хляба и храната,защото язък ви за съпричастието.Да не става така - с едната ръка дават, а с другата вземат.--Съпричастността и милостта да са винаги - не "всяко чудо за 3 дни".
39
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От всичките драсканици за бедствието стигам до извода, че единствената истина се състои във възклицанието на кмета на Варна "Държава няма"!!! и защо:1.Аспарухово имало незаконно строителство и ***, че къде няма и то в комбинация с нерегламентирани сметища и законна и незаконна сеч!!!2.В Добрич пак ли това са причините?3.2005год. пак ли ***?4. С.Бисер отново така ли?5.Изобщо в България, само *** ли останаха, ако е така значи държава нямаОСТАВКА
38
0
 
53
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Защо журналистите само показват какви са поразиите , а не вземат да извадят имената на отговорните през годините специалисти - архитекти, проверяващи, Гражданска защита и др., котито са виновни за положението сега?! Нека ги посочим и всички да ги видят и да разберат кои с действия или бездействия са причинили тази трагедия!
37
0
 
37
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
То превецията е основата против такива бедствия!!не мога да разбера само защо се сещат чак като се случи нещастието!!!!Кмета Иван Изпортних кво е направил за града-купи нови автобуси и тролейбуси с европари,демек с чужда пита помен направи!
36
4
 
53
 
! Отговори
м..даааааа преди 9 години
Кмета Портних изпорти работата. Ти видиш ли незаконното строителство било от 60 -те години.Абе аланкоолу всички видяхме ,че нямаш никакъв опит на ръководител.Дори и в хотела от който дойде като бойкопомазан има планове за действие при бедствия.В ръцете ти е град от 300000 човека ,техника и войска и още и още..Не беше ли ти зам.кмет на Кирил Йорданов?От колко години си във властта? Незаконното строителство е от преди 1300 години.Но ти ? направи в последните няколко?За какъв *** ми е такъв кмет?
35
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все някой е разрешил то този начин да се строи, не са виновни бетонните огради, а хората,които са издали разрешение за тяхното издигане.Но и така да е, никой нищо няма да предприеме, няма да има виновни, жалко само за пострадалите хора и за ужаса, който саизживели.
34
0
 
51
 
! Отговори
AVATAR преди 9 години
СЕГА ДА ВИДИМ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ЩЕ СИ ДАДАТ ЛИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СУБСИДИИ НА СТОЙНОСТ 25 МИЛИОНА ЗА ДА СИ ИЗЧИСТЯТ НЕ РООМСКИЯТ А *** ЕЛЕКТОРАТ
33
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До prostotiqАми емигрант си разбира се. И не в собствената ти държава, а в турски протекторат, който скоро ще стане официално Турция.Затова ти си неглежиран, а *** толерирани. Анадъммо?
32
0
 
31
 
! Отговори
prostotiq преди 9 години
*** gi tolerirat a nas BYLGARITE ne .. chudq se az Bylgarin li sym ili sym emigrant vyv moqta rodilna strana ? svyrshva lqtoto i chao maham se ot Bylgaria sram me e
31
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който е бил с незаконни постройки да плаща и ремонтите на другите + да плати за разрушаването на неговите постройки. Отделно службите отговорни за контрол на строителството да платят от техния бюджет за разрушенията. Много интересно как си строят както си искат и няма кой да види това. Това е малко като център по хигиена, който заявява че няма достатъчно хора да инспектира всички заведения, пък има 400 души персонал.
30
0
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако млад етнически българин или младо семейство на етнически българи си направи къща без одобрен архитектурен план, без съответните разрешения и върху земя, която е общинска, колко време ще просъществува тази постройка? А в *** махали, освен копторите,има и двуетажни къщи, построени незаконно и то на чужд терен.Дори и барачка да е, нали има служители да наблюдават къде какво се строи - защо те не реагират своевременно, още преди *** да са се настанили и започнали да раждат като бесни?!
29
2
 
48
 
! Отговори
До 29 преди 9 години
Знам, че двудетният модел, ще смути доста хора. Той ще бъде само временна мярка, защото ако е тридетен, по три деца, с малки изключения, ще раждат само *** и пак *** ще са повече от работещите.Относно онези семейства, които ще се окажат с повече от две деца при приемането на такъв закон - за тях ще се намери начин за подпомагане чрез фондации, а *** принудително ще работят в земеделието, за да изхранят своите. Ако не щат - отнемане на децата и даване за осиновяване в чужбина.
28
0
 
61
 
! Отговори
Какво да правим 2 преди 9 години
Загрижил се омбудсманът, че незаконните постройки били единствените им жилища! Ами ще се промени законът! Ако наистина е единствено жилище - настаняват ги по запустелите селски къщи, като държавата ги откупва от собствениците, а после постепенно си взима парите от ***. Той вече ще е задължен да плаща и за целта ще му се намери работа - на полето. Ако се опита да изклинчи, присъда като за неизправен длъжник и пак ще работи, но без пари!Обществото има право да се защити от опасните за него!
27
0
 
51
 
! Отговори
Какво да правим ли? преди 9 години
Ами каквото направиха китайците преди половин век! Наложиха драконовски закони на собствения си работлив народ - за да спрат безумното размножаване, забраниха да се създава повече от едно дете в семейство. Който наруши забраната - зверска глоба, няма отпуск по майчинство, няма детски надбавки, ако детето се разболее родителите плащат солена цена за лечението му, а в социалистически Китай медицинската помощ за всички останали беше безплатна!Достатъчно е ние да наложим двудетен модел.
26
1
 
52
 
! Отговори
пак на парче преди 9 години
Като първа мярка - помощи само до 3 деца.После всичко друго.Защото ще им съборят кюмезарниците и ще трябва да им осигурят жилище или те ще се пренесат на друго място.Като второ-да им се отреди някое забутано място,и там да обработват земята за да се прехранват.И трето - в затворите да има трудови бригади,за да си отработват хляба и покрива.