Честваме 137 г. Шипченска епопея и 111 г. Илинденско въстание

Заради празненствата се ограничава движението по пътя Габрово - Казанлък
Обновена: 23 авг 2014 08:01 | 23 авг 2014 08:00, Вера К. Александрова
9
Честваме 137 г. Шипченска епопея и 111 г. Илинденско въстание
Снимка: архив Булфото

Днес страната ни отбелязва 137 години от Шипченската епопея. Националистическите чествания са под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Държавният глава ще се включи в празненствата и ще посети храма "Успение на Пресвета Богородица" в Габрово, а след това ще разгледа  Интерактивния музей на индустрията. Президентът ще се срещне и с кмета на Габрово.

Вечерта държавният глава ще приеме на историческия връх почетния строй на Националната гвардейска част и ще произнесе слово.

Също днес  започват и двудневните чествания по повод 111  годишнината от Илинденско - Преображенското въстание в  местността Петрова нива край Малко Търново. Възпоменателният събор ще започне с фолклорна програма в 10 часа сутринта.

По-късно е предвидена научна конференция на тема "Странджа и тракийският проблем - от Преображение до наши дни". В  храм-костницата в местността в 19.30 часа ще бъде отслужена  заупокойна молитва в памет на загиналите . Веднага след това е  възстановката на избухването на въстанието и заря - проверката.

По повод националното честване на 137-та годишнина от Шипченската епопея, се ограничава движението по път I-5 (E-85) Габрово – Шипка - Казанлък в двете посоки, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Ограничението е за времето от 10:00 ч. до 22:30 ч.

Транзитният трафик ще бъде пренасочван по път II-55 - Проход на Републиката, както следва:

- за пътуващите от Северна към Южна България - от Русе и Велико Търново през Дебелец - Проход на Републиката - Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас;

- за пътуващите от Южна към Северна България през Гурково - Проход на Републиката - Дебелец за Велико Търново и Русе.

Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани за Габрово през с. Поповци и с. Донино, обходния път на град Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно.
През прохода „Шипка“ ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организирания междуградски автомобилен транспорт.
 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
......Но вълни по-нови от орди дивашкигълтат, потопяват орляка юнашки...Йоще миг - ще падне заветният хълм.Изведнъж Радецки пристигна със гръм.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито на всички Българи и дано хората в България все по-често се сещат, че са Българи. И да бъдат истински Българи и да защитават родното и България.
4
0
 
3
 
! Отговори
Toi преди 6 години
Hvala vam!
3
0
 
5
 
! Отговори
Гацо преди 6 години
"Вечерта държавният глава ще приеме на историческия връх почетния строй на Националната гвардейска част и ще произнесе слово."... и както всяка година, от когато е президент, в словото си Чехлю няма да спомене и една дума за Русия и Турция, като че ли на Шипка са се били поляци и финландци срещу Ал Кайда!
2
0
 
9
 
! Отговори
старото преди 6 години
Боже, затова ли се биха и умряха героите-най-нещастния и невзрачен човечец начело на милата изстрадала България да се осмелява да скверни светлата Им памет със думи и присъствие на това свято и величаво място!! На старите монети пишеше "Боже, пази България"! Забрави ли ни,Боже?
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Християнството няма нищо общо със спасението на България от турците и свободата на България. Няма нищо общо с опазването на Българската ни култура. Измрелите за България не са някакви слепи поклонници на някаква черква или църква. Пък тоя поп колкото си иска да си обслужва литоргията. Литоргията не е в памет на жертвите. България помни тези, които са умряли за нея. А не някакъв поп да ни размята кандило, твърдящ, че е в тяхна памет. Тия попове учат на преклонение.