Цените по морето падат с до 7%, руснаците няма да липсват

Експерт: Ще има 300 000 туристи повече спрямо миналата година
Обновена: 10 юни 2015 07:56 | 10 юни 2015 07:42, Красимир Ангелов
63
Цените по морето падат с до 7%, руснаците няма да липсват
Снимка: Булфото

Най-реалистичното намаление на цените на почивките както на морето, така и в планинските курорти това лято, е седем на сто. Причините са намаляването на цената на горивата и поскъпването на долара, паунда и франка спрямо еврото, коментира в интервю за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Още по темата
"Смятам, че драстично намаление на цените на почивките няма да е целесъобразно. Цената трябва да отговаря на качеството на туристическия продукт, което в момента се подценява. Драстично намаляване на цените би довело до освобождаване на персонала и до влошаване на туристическата услуга и затова смятам, че чувствителни намаления извън тези,  които са обусловени от спада на цената на горивата, би било твърде преувеличено”, посочи експертът.

По думите му спадът на руските туристи това лято ще е около 20 на сто, а в същото време има голям интерес от пазарите, които плащат в долари и лири и ръстове на основния ни пазар, който изпраща туристи към България - немския, посочи експертът. Той допълни, че са добри и показателите от Скандинавския пазар.

В този смисъл Драганов изрази убедеността си, че спадът от руски туристи не само ще бъде преодолян, но ще има и около 300 000 туристи повече спрямо миналата година. Спад обаче ще има в приходите в държавата от туризъм заради сделките с втори ваканционен имот от руски граждани, които попадат в сивия сектор.

“Впечатлението за ниска заетост на легловата база ще продължи, защото и тази година на пазара продължават да излизат нови легла. Нито една от общините не ограничава строителството и влизането в експлоатация на нови места за настаняване. Спрямо миналата година имаме около 180 нови мощности, които са влезли в икономиката на туризма. Ако това темпо продължи, в следващите десет години ние ще удвоим хотелската база”, посочи Драганов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 50 И 54НИКОЙ НЕ ВИ ПИТА КОЙ НОМЕР *** НОСИТЕ... РУСНАЦИТЕ СА НАВСЯКЪДЕ И СИ ПОЧИВАТ НАВСЯКЪДЕ. ТОВА Е ОГРОМНА ДЪРЖАВА. И МНЕНИЕТО НА НЯКАКВА СИ ЗАПЕТАЙКА КАТО ВАС Е СМЕШНА И Е РАВНОСИЛНА НА ТОВА ЕДНО ВРАБЧЕ ДА СЕДИ НА ЕДНО ДЪРВО И ДА ВИКА НА ПРЕЛИТАЩИТЕ ОРЛИ ДА НЕ СЯДАТ НА ТОВА ДЪРВО ЧЕ Е БИЛО НЕГОВО...ЧАТ ЛИ СТЕ?
43
0
 
19
 
! Отговори
do 51 преди 8 години
До Анонимен: Албена АД руска фирма ли е бе ***? Или по натовски трябва да кажем че се вдигнал оборотът?
42
3
 
20
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Почивка на родното Черноморие? Никогаш!
41
4
 
19
 
! Отговори
соросоид преди 8 години
Аиде на *** тролчетата в затвора. За държавна измяна колко дават? Я проверете в наказателния кодекс и докладвайте на батко си ***. Тия, които са в България директно в панделета, а на долните предатели скрили се в Русия, доживотна забрана за влизане в ЕС, да си стоят в страната на вожда слънце.
40
0
 
22
 
! Отговори
ха-хааа преди 8 години
Цените по морето падат с до 7%, а токът се вдига с 2 %. Как така?
39
0
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Много хотели,много нещо...Време е събарянето да започне....сега!
38
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ко речи?ми нормално да отчитат загуби. Да си чул някога Лукойл да е бил на печалба? Всичките руски фирми в БГ винаги отчитат загуби.
37
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може Путин да спре тотално пътуването в чужбина. Не е лошо руснаците съвсем да липсват.
36
0
 
17
 
! Отговори
aha преди 8 години
pusti plajove, pusti hoteli, pusti sela, gradove ... tasi godina antracitnoto more ste e malko po-chista vodata togava ...:)
35
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори да е свръхуспешен сезона хотелиерите пак ще реват, че фалират, че държавата не ги подкрепя, ще искат облекчения и какво ли не още. Иначе направиха гуши като пеликани.
34
0
 
23
 
! Отговори
Трудовакъ, № 41 преди 8 години
Така де, в ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА! Може би съм пропуснал, по отношение на КОСОВО, в цяла Сърбия ли се гласуваше за отделяне и самостоятелна държава на тази област, или това беше решение на САЩ, приведено в действие от косовските наркотрафиканти, начело с бандита на Хашим Тачи и др. под. елементи. Още тогава руснаците предупредиха, че това е опасен международен прецедент и грубо нарушаване на Сръбската конституция и международното право, но САЩ и Евросъюза се направиха на ударени. Сега последните вият...
33
0
 
19
 
! Отговори
Виолета преди 8 години
Докога ще се надлъгваме,имахме един добре развиващ се отрасъл на икономиката ,но успяхме и него да разсипем.
32
0
 
23
 
! Отговори
ко речи преди 8 години
..и печалбата на Албена е 42 % надолу. Но Драганов разбира се знае повече. Наплашен ***...
31
0
 
24
 
! Отговори
ко речи? преди 8 години
Toзи комсомелец не е никакъв в туризма. Мистър никой. Големите собственици казват друго. Докладът на Албена АД за 2014 показва приходи от руски туристи: МИНУС 4 млн, от украинци: МИНУС 2,13 млн. Да живеят американските туристи ?! Освен това засега имаме ранни записвания и актуални. До края на сезона има много време.
30
3
 
24
 
! Отговори
До 41 преди 8 години
Да ,Полски Тръмбеш може да гласуват и да решат да се присъединят към Япония.Това е право на хората .Остава само и Япония да е съгласна и готово.Абе *** ***,я кажи как беше дадена независимост на Косово и защо сега там се намира най-голямата американска база в света
29
4
 
22
 
! Отговори
до 37 преди 8 години
На *** референдумите са като на мутрите застраховките през 90-те. Идват при тебе 10-на с бухалки и ти съвсем доброволно се застраховаш при тях. Референдум се прави в ЦЯЛАТА държава, не в отделни села и паланки. То утре и в Полски Тръмбеш могат да решат да станат част от Япония, ти как мислиш, дали ще им се отвори парашута?
28
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страшно се бях притеснил че руските *** няма да ги има по-морето, но ето че дойде благата вест, *** няма да липсват и това лято.
27
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хотелиерите реват , че има 20 % спад , Министерството на туризма само вика , че има ръст при полските и други туристи с 40% , преди били 1000 човека , сега ще са 1400 човека , тоя разправя че ще има 300 000 човека повече , единствено ако Българите отидат на морето , а ония кожодери , да намалят цените .
26
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ха..ха всичко е добре само есента когато трябва да плащат данъци ще почнат да вият колко са зле
25
6
 
37
 
! Отговори
до 35 преди 8 години
Заграбил е на баба ти шортите.Хората гласуваха на референдум и се присъединиха към Русия.Ама като ти гледам писанията ти предпочиташ сега в Крим да има кораби на американския флот.Каквато беше и целта на *** ,които ти плащат и на теб.А Путин просто каза ,че ваучерите на държавните служителе ще важат само за Крим.И е нормално ,защо да стимулира страна като нашага ,която джавка най-яростно срещу Русия