Тютюнът тази година с 20% по-малко от миналата

Все още няма сключени договори за изкупуването на реколтата
3
Тютюнът тази година с 20% по-малко от миналата
Снимка: архив, БулФото

Произведеният през тази година тютюн ще бъде с около 20% по-малко от миналата година.

Влияние оказва сушата. Освен това са засадени по-малко площи от миналата година, а около 30 на сто от тютюнопроизводителите са се отказали от производство на тютюн или са се преориентирали за производство на зърно, плодове и зеленчуци и билки, съобщи БТА.

Все още в страната няма сключени договори на търговски фирми с тютюнопроизводители за изкупуването на новата реколта тютюн, каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България 2010 /НАТ 2010/ Цветан Филев.

По думите му на места са прибрани около 70 на сто от реколтата от едролистните сортови групи и близо 80 на сто - от ориенталските сортове.

Цветан Филев смята, че сключването на договори се бави заради неприетите още промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: тютюнЦветан Филев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добре изобщо да няма тютюн. Защо за непоставен предпазен колан глобяват, а при тютюнопушене - не?И двете неща са опасни за здравето и живота.Отговорът е ясен:Бизнесът с тютюневи изделия носи огромни печалби.Следователно, никой във властта не се интересува от благосъстоянието на редовия гражданин.
1
0
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Уж евросъюз квоти не знам си кво си, а тютюна, който пуша е от Ирландия, понеже не мога да си позволя да пуша кутия. А преди Викторито с наш тютюн беше 72 стотинки. Ако има подобен български тютюн, няма да си купувам ирландски. Закопаха българския бизнес. Защо се продадохне негодни управници?