Летни гуми през зимата? Оставаш без книжка!

Зимните грайфери - задължителни от 1 ноември до 1 април
Обновена: 30 окт 2015 13:52 | 30 окт 2015 12:00,
313
Летни гуми през зимата? Оставаш без книжка!
Снимка: архив Булфото

Шофьорите, които карат с летни гуми през зимата, ще бъдат наказвани с отнемане на книжката. Това предвиждат промени в закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Още по темата
Според текста на предложението зимните гуми стават задължителни от 1 ноември до 1 април, пише “Труд“.

Ако шофьорът не се съобрази с това, той е застрашен с отнемане на книжката за период от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лева.

При повторно нарушение свидетелството за управление ще се отнема за 1 година, а глобата скача до 300 лева.

Междувременно КАТ обяви, че започва акция "Зима" в цялата страна.

Акцията се провежда всяка година, а полицаите ще проверяват не само гумите, но и чистачките, и фаровете.

По време на акцията ще бъде направена и нова маркировка преди началото на зимния сезон.

Ще се проверява както изправността, така и светлоотразителните елементи по тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
45
 
! Отговори
batDancho преди 8 години
Означението /m+s/ означава mud+snow или кал+сняг. На зимните гуми има снежинка, и не само грайфера прави зимната гума зимна, ами и състава на каучука, от който е направена. Трябва да е по-мека, за да се самоочиства от снега по време на движение.
169
1
 
40
 
! Отговори
gost преди 8 години
А какво ще се прави със зимните гуми "втора употреба" от еВРОПА? няма ли ко да ги забрани?
168
6
 
37
 
! Отговори
CSKA преди 8 години
сцеплението и поведението на лятна гума под 7 градуса по Целзий пада драстично! колата е първо отгворност, после лукс - като нямаш пари, ходиш пеш!за фаровете е същото, поне за коланите *** му е уврял акъла и не спори!трябва ни една диктатура от читав управник (не се сещам за такъв), за да се изстръгнат толкова 'положителните' ни черти - визирам идеята за закона, вратата и полето!
167
6
 
33
 
! Отговори
Топлото време преди 8 години
Дали плиткиве ви умове ще погледнат слънцето днес в София и ще се сетят, че през ноща температурата ще падне до 1 градус над нулата. Който няма зимни гуми да не кара зимата или да излиза само по слънце, денем като температурата е над 10 градуса.
166
9
 
40
 
! Отговори
Сашо преди 8 години
Супер! Писна ми от хора който се имат за шумахеровци и предизвикани катастрофи заради летните гуми и километричните задръствания! Зимата - зимни гуми, нямаш - не караш това е положението!
165
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук има два вида коментиращи. Едните казват, че си сменят гумите според климатичните условия, а вторите, като номер 186 <като децата> искат първите да бъдат глобявани, ако шофират на топло време с летни гуми.
164
5
 
32
 
! Отговори
Lazo преди 8 години
всяко дете може да познае по грайфера, отделно има задължително обозначение. Като нямаш пари да си купиш гуми, отиди поне в някой магазин да видиш на живо!
163
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е сега ще падне голям смях кой е професор и кой разбирач на тема ГУМИ
162
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сменя си гумите когато пускат и когато спират парното в София. Това, означава, че го правя според температурите навън, а не според месеца на годината. ГЕРБ и РБ вкарват за закона изискване, което потенциално може да ми унищожи гумите, поради щофиране с гуми неподходящи за температурите.
161
11
 
37
 
! Отговори
Като децата преди 8 години
Аре стига пищяхте. Като някой идиоит с летни гуми зимата прегази член на семейството ви пак ли ще пищите? Е какво са 2-3 метра спирачен път повече като минеш през децата на пешеходната пътека. ОПАА. На зимните и всесезонни гуми има винаги индикация. (m+s) и тн. Аз съм твърдо за всички с летни гуми зимата да се глобяват. Най-вече турците преминаващи през БГ и правещи катастрофи с летни гуми да се глобяват още на границата. Така е пичове в много държави и няма токлова убити зимата на улицата.
160
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А КОЙ ЩЕ ПРЕЦЕНЯВА ДАЛИ ГУМИТЕ СА ЛЕТНИ ИЛИ ЗИМНИ!!!!!!!!ЩЕ СЕ ПРАВИ ЛИ СНИМКА ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВО!!!!!!!!!!1АЗ МОЖЕ ДА СЪМ ВЪВ СПОР С ПРОВЕРЯВАЩИЯ ДАЛИ СА ЗИМНИ ИЛИ ЛЕТНИ!!!!!
159
3
 
42
 
! Отговори
Марсианец преди 8 години
Не мога да повярвам , че такъв закон може да се прокара в бедна България ! Има райони в страната ,където сняг не пада или се задържа по 1-2 дни и да слагаш зимни гуми затова че живееш в такъв район и си караш колата там е ПЪЛЕН АБСУРД ! Естествено е ,ако се направи такъв закон да се отблъснат хиляди симпатизанти на ГЕРБ ! Помислете преди да гласувате за една подобна глупост ! За справка погледнете какви топли са зимите през последните -5 год.
158
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОРЕДНИЯ НЕДОИЗПИПАН ЗАКОН!!!!!!!!1ДО КОЛКОТО ПОМНЯ ИМАШЕ НЕЩО И ЗА КАРАНЕ С ВЕРИГИ !!!!!СА ВСИЧКИ ЩЕ СЕ НАКАРАТ ДА СА И С ЗИМНИ ГУМИ А НАЙ-ВЕРОЯТНО И ВЕРИГИ КЪМ ТЯХ ИЛИ ШИПОВЕ!
157
1
 
51
 
! Отговори
Селска чест преди 8 години
Проблема не е ,че хората нямат 4х 70лв = 280 лв за Нови зимни гуми! Проблема е ,че повечето са псевдо-гъзари с 15 год мерцедеси и бм вта с 17ки и 18ки и нямат пари за гуми защото са скъпи големите размери.
156
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А каращите през лятото със зимни гуми ще се наказват ли?Да си знам от сега.
155
0
 
46
 
! Отговори
Шафьор преди 8 години
Поръчах си 4 нови зимни обувки за семейния мобил.Нямам излишни 600 лв.,но предпочитам да съм подготвен.Аз съм от южна България,сиреч нямаме голяма зима,но стига и един път да ти помогнат да не се изтряскаш.А и зимата е трудно да се качиш на планина с кола, която е комби и със задно предаване.Извод- дай някой лев за да си малко по-сигурен зимата.Поздрави и безаварийно пътуване.
154
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като знам какъв е менталният капацитет на катаджиите, има да се чудят кое е зимна и кое лятна гума!
153
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не спори, че трябва да се кара със зимни гуми!Кой обаче реши, че на 31 октомври е лято, а на 1 ноември е зима!Поредният лобистки закон на комунистите от ГЕРБ и РБ!
152
15
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сига мрънкали! Зимата се кара със сзимни гуми - точка! Който няма пари да си купи - зазимява колата до пролетта и си ходи с рейса! Какво пише в закона не ме интерсува - всички знаем, че зимни гуми ИМА! Те са от различен каучук, с различен рисунък и по-добро сцепление при ниски температури! Трябва ли да умират хора по пътищата, защото някой гъзар с Голф 2-ка на газ няма пари за зимни гуми...!?
151
14
 
41
 
! Отговори
БРАВО! преди 8 години
Ама никой не ви кара да слагате бе!!!!!!! Като нямаш зимни гуми нямаш книжка.......или ходиш с рейса на работа. Аз цял живот си купувам нови гуми и ми писна от СКЪСАНЯЦИ- ГЪЗАРИ с дърти Бмв та и голфове да карат на магия с летн и гуми !!!!