Сирене ли? 60% от него на пазара – с растителни мазнини

Купувайте вакуумирани продукти по БДС, съветват експерти
21 мар 2016 14:52,
128
Сирене ли? 60% от него на пазара – с растителни мазнини
Снимка: архив, Bulphoto

Над 60% от сиренето в търговските вериги съдържа растителни мазнини. Десет от големите мандри у нас влагат подобни суровини, твърдят от Асоциацията на млекопреработвателите, без обаче за момента да посочат конкретни имена.

Според асоциацията контролът, който инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществяват в търговската мрежа, е занижен.

От асоциацията твърдят още, че често на етикетите на тези продукти не са отбелязани растителните мазнини, а продукти не са отделени на специален щанд, както изисква законът.

От Асоциацията съветват потребителите да купуват опаковано и вакуумирано сирене, което е с етикет и код на производителя, както и продукти по БДС, тъй като при тях контролът е по-силен.

Как да разпознаваме подобни продукти: По цената, която може да е до два пъти по-ниска от обичайната, както и по вида на продукта, който обикновено изглежда по-добре от истинското сирене.

Масирани проверки на БАБХ, Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Националната агенция за приходите започнаха в мандрите преди две седмици.

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви пред bTV, че в някои мандри има открити нарушения. Имената на нарушителите обаче ще бъдат обявени в края на месеца, след като приключи проверката.

От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обявиха, че имат готовност да се самосезират и да започнат разследване след доклада на министерството.

Същевременно животновъди организират протест пред МЗХ в четвъртък. Млекопроизводителите са недоволни от ниската изкупна цена на суровината, която е около 50-60 ст. за литър, и смятат, че сред млекопреработвателите вероятно има картел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Варна преди 8 години
А за сиренето добре .Ама какво прави сизварата дето остава .Смесва се сиренето с изварата и никой нищо не усеща .Това познати хора и т.н .остави .Познати няма има само Бизнес .
29
0
 
3
 
! Отговори
A преди 8 години
до 33 ...ти добре ли си ?*** до Франция или Испания или където и да е и виж какво се предлага за респективно 15-20 евро.
28
2
 
1
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Ако се търси мляко с 60 % масленост просто се добавя повече масло към водата и на етикета се пише задължителното прясно мляко нищо че крава повече от 4 % масленост няма .За прясното мляко на етикета стандарти няма .Има стандарт за краве мляко Просто зависи от това пазара каква масленост търси и се прави мляко от казеин вода масло и калций нищо повече .
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе сиренце с канцероген, вместо мляко и 300 грама ракийка.. Да си доволен ако ти остават 6 месеца живот! Сирене купувам само от чужбина или от мандрата у някое село, ако познавам производителя!
26
1
 
1
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Само знам че на кутията с прясно мляко трябва да пише краве мляко .Защото прясно мляко може да се прави и от соя .А когато шише краве мляко поне отговаря на даден стандарт .Другото ече прясното мляко се прави от казеин масло водаи калций .Казеинът дава характерният бял цвят .Трудното е водата и маслото да се смесват .Без да се утаява водата от долу А маслото от горе .За това се хомогинезира .А калций се добавя на воля .Така че мляко може да се направи и с 15 % масленост ако се продава 60 % ***
25
11
 
3
 
! Отговори
ДобРУтро! преди 8 години
Всъщност истинско сирене в магазините почти няма. Реално над 98% от всички сирена, включително и най скъпите се правят със растителни мазнини. Това отдавна е световна практика. Палмовото масло внос от южна Америка е във пъти по евтино от всички останали суровини. Ако повечето производители спрат слагат палмово масло и решат да правят истинско сирене, за нула време ще фалират. Истинското сирене(100% от мляко) ще струва между 20-30 лева за килограм.
24
2
 
4
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Естествено, че по БДС. На Жоси, на Зоров.. и на Маджаров също има по БДС.
23
2
 
3
 
! Отговори
Първо... преди 8 години
...навсякъде по света е така, щатите, Англия, Германия, продукти за бедни и за богати. Второ, кажете кое е хубавото, да се ориентираме към него. На женския е по 4 лв. кг., аз купувам от десетина години ситово по 7лв., зимата за чай и баница, лятото за шопзалат с мезе изстудена грозданка. Хехе...
22
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
edin pat 10 bona globa vtoriq pat 50 bona i ako pak nastoqvat zakrivane na mandrata
21
0
 
10
 
! Отговори
Цвъко преди 8 години
Интересното в случая е,че тези *** ги ядем не само ние от матрияло,а ги ядат и хората който уЖ осъществяват контрол по храните!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С всичко е така ! Детските дрехи и обувки са със същите цени че и по-високи , като за големи ...нали по-малко материал отива ? Конкретно за сиренето , купувам от частна мандра на 7,60 килограма . Дали е истинско не знам , на вкус ми харесва .
19
5
 
6
 
! Отговори
Ало , Чекиста.... преди 8 години
ДА ТЕ СВЕТНА :ОЩЕ ПРЕЗ 1978 Г. В ИНСТИТУТА ПО "МЕСОПРОМИШЛЕНОСТ"----правеха опити в Габрово и В.Търново да вкарват казеин и картофено брашно в колбасите , ПОРАДИ ЛИПСА НА МЛЯКО И МЕСО В НРБ!/....МАЛКА ПОДРОБНОСТ:...от "КАЗЕИН"--ПРАВЯТ КОПЧЕТА ....ХА,ХА,ХАААААААААААА// ..по късно ---вкарваха сухо мляко от Украйна --НИЩО ,ЧЕ БЕШЕ ПОСЛЕ РАДИОАКТИВНО... /ЧАТ ЛИ СИ ........./или ----това беше "ПАРТИЙНА ТАЙНА"!!!?????????????
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има едно на Сердика, с тъмно син етикет.. много е добро..
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A zashto ne kazvate che sireneto go pravyat sus suho mlyako?????????????!!!!!!!
16
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Ако това се случи в Китай,познайте колко бесилки щяха да бъдат издигнати.Само бесило ги оправя тия.
15
3
 
6
 
! Отговори
ДОБРО УТРО..ХА,ХАХАА преди 8 години
....ВСИЧКО Е "МЕНТЕ".. В ТОЯ ПОСТ-СОЦ-***.......ха,ха,хаааааааа ....ЦЕНАТА Е-------БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ!!!!!!!ЦЕНАТА Е--------САМО ЗА НАИВНИЦИ НА СРЕДНА И НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ !НАЛИ НЕ ИСКАТЕ ДА ПАСЕТЕ ОВЦЕ И КРАВИ .......ЯЖТЕ *** , ТОГАВА И СИ ТРАЙТЕ!!АМЕРИКА --ЗАТОВА Е "АМЕРИКА" .......ЗАЩОТО Я ХРАНЯТ "КРАВАРИ"------А НЕ ТКЗС И АПК!!!!!ЕВРОПА ----СЪЩО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14
1
 
16
 
! Отговори
предложение преди 8 години
ББ да уволни всички от БАБХ или както се казва дисциплинарно, както се прави за несвършена работа.
13
9
 
2
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Да не се окаже, че палмовото масло е по безвредно от пълномасленото холестеролно сирене???А селяни, възможно ли е това според вас???
12
1
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
до 8Абе прав си, ама когато искам да си купя вино, а ми продават за същите пари чешмяна вода, не е много правилно. За това са измислили надписи, за да може човек сам да решава какво да си купи.
11
1
 
4
 
! Отговори
маке преди 8 години
хи хи хи ами яжте си силенцетоя от мойто млеко от офците си варим ракийка