Сирене ли? 60% от него на пазара – с растителни мазнини

Купувайте вакуумирани продукти по БДС, съветват експерти
21 мар 2016 14:52,
128
Сирене ли? 60% от него на пазара – с растителни мазнини
Снимка: архив, Bulphoto

Над 60% от сиренето в търговските вериги съдържа растителни мазнини. Десет от големите мандри у нас влагат подобни суровини, твърдят от Асоциацията на млекопреработвателите, без обаче за момента да посочат конкретни имена.

Според асоциацията контролът, който инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществяват в търговската мрежа, е занижен.

От асоциацията твърдят още, че често на етикетите на тези продукти не са отбелязани растителните мазнини, а продукти не са отделени на специален щанд, както изисква законът.

От Асоциацията съветват потребителите да купуват опаковано и вакуумирано сирене, което е с етикет и код на производителя, както и продукти по БДС, тъй като при тях контролът е по-силен.

Как да разпознаваме подобни продукти: По цената, която може да е до два пъти по-ниска от обичайната, както и по вида на продукта, който обикновено изглежда по-добре от истинското сирене.

Масирани проверки на БАБХ, Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Националната агенция за приходите започнаха в мандрите преди две седмици.

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви пред bTV, че в някои мандри има открити нарушения. Имената на нарушителите обаче ще бъдат обявени в края на месеца, след като приключи проверката.

От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обявиха, че имат готовност да се самосезират и да започнат разследване след доклада на министерството.

Същевременно животновъди организират протест пред МЗХ в четвъртък. Млекопроизводителите са недоволни от ниската изкупна цена на суровината, която е около 50-60 ст. за литър, и смятат, че сред млекопреработвателите вероятно има картел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
7
 
! Отговори
Варна преди 8 години
До 47 Даола .Не си права че зимата млякото е по ниско маслено .Точно през зимата кравите и добитъка се храни със сухи фуражи и заради това млякото е маслено .А пролетно време добитъка пасе зелена трева и водното съдържание в зелената трева е в пъти повече от сухият фураж и заради това и пролетното мляко е по ниско маслено ..Така че зимно време си купи от краварин мляко да пиеш пълно маслено краве мляко .А пролетното мляко е в по голям обем и количество но водата е повече и маслото му пада .
49
0
 
5
 
! Отговори
king_for_a_day преди 8 години
#47 Даола - ти наред кли си? Точно Роса и Жоси са абсолютното дъно. А Маджаров напротив - имат доста качествени продукти, включително и сирене. Да не говорим за другата глупост, която си написал/а - за маслеността през зимата.Най-добре вземи разпитай мама и тате как да познаваш истинсото сирене, защото от това зависи здравето ти. И не заблуждавай хората по форумите.
48
0
 
6
 
! Отговори
Djin преди 8 години
Контрол ли? Забравете!
47
2
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Това със сигурност не се прави от наши сънародници, а от чужди агенти, които прилагат плана РАН-ЪТ за унищожение на някога великата и опасна раса за извънземните рептили! ЦРУ разработи отровното сирене през периода 85-90 година за да отрови цвета на нацията ни и да ни остави без стругари, заварчици, шофьори на тежки камиони и комсомолски секретари, АМА НЕ СА ПОЗНАЛИ!
46
0
 
0
 
! Отговори
До Даола преди 8 години
Не ти трябва.
45
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уж млякото е евтино и няма цена, а продуктите са скъпи и пълни с ментета. Уж нефтът е евтин, а горивата са скъпи. Уж всичко е корумпирано и престъпно, а няма ни един в затвора. Да продължавам ли ???
44
1
 
13
 
! Отговори
Факти преди 8 години
Като искате сирене от мляко, трябва това мляко да го добивате от крави. Кога за последно сте виждали живи крави? Логиката е проста - добитъка беше изклан масово още преди 1996 година. Как може да очаквате някакви нормални "млечни" пък и "месни" продукти.
43
0
 
6
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Моля, препоръчайте ми някое сирене.
42
0
 
2
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 8 години
Може и ощеИ ощеИ още
41
0
 
11
 
! Отговори
Ко Ши Ям преди 8 години
Като всичко е менте, какво да ядеме бре?
40
0
 
7
 
! Отговори
Даола преди 8 години
До 46 - напълно споделям позицията, че българинът трябва да се върне съм земята и да -произвежда качествени храни - срещат се млади хора с такива идеи, но ако нямат наследствена земя, трябва да купуват на страхотни цени и това се оказва непосилно.В района на Плана един декар земеделска земя се продава над 10 000 евро - и то без ток и вода и по кални пътища.
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами санкционирайте. Нали за да се нарича сирене трябва да е направено от мляко. Кой следи за тия неща ?
38
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"През зимния сезон млеката са по-нискомаслени" - това е абсолютна глупост! Точно обратното е - през зимата млякото става по мазно(особено кравето).
37
7
 
5
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Има вакуумирани сирена, които са доста мазни и с лош вкус - това са сирена на Маджаров, Лакрима и др. , на които пише " По БДС". Напоследък дори традиционно добри марки като Роса и Сердика отстъпват от познатото качество и вкус. През зимния сезон млеката са по-нискомаслени и може би тогава им добавят мазнини. Жоси почти винаги е на ниво.
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който иска да яде качествена храна, ще трябва да си я произведе сам. Вместо народа да се тъпче в градовете, всички да се връщат обратно на село, да гледат животни и да работят земята! По хубаво от това няма. Ама как да го обясниш на днешния "модерен" човек?........това лакомията за пари е голяма работа. Друго си е да ядеш *** от супермаркета, да дишаш въглеродните газове и праха по улиците, и да бачкаш по 8 часа като плъх на изкуствено осветление под зоркото око на някой меринджей..
35
0
 
15
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Всеки по веригата за едната печалба гледа да го натегли на другия и какво става!Краваря гледа животните и им рине ***, дои ги и продава за някакви смешни стотинки литър мляко,на цена по малка от тази на минералната вода!Мандраджията и той първеню бизнесмен гледа да не плаща на работниците и да вкарва палмово масло в грамажа на крайният продукт!Търговеца опъва сладичко всички по веригата и от него зависят производителите и прекупвачите на млякото!А пък големите търговски вериги всички
34
4
 
6
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Ало до 33 .От 4 литра прясно мляко става 1 кг сирене .Така че при изкупна цена от 0,60 лв литърмляко килограм сирене струва 2,40 лв .Горницата над 2,40 лв за килограм сирене в магазина е печалба .От 6 литра мляко се прави 1 кг кашкавал .Така че цена над 3,60 лв за 1 кг кашкавал е печалба .Нищо че за по голяма печалба в сиренето ще добавя и изварата вътре .Така ти продавам извара на цената на сиренето .А за прясно мляко не ми говори .Само търся краве мляко да пише на кутията .
33
10
 
9
 
! Отговори
До А преди 8 години
Да добре съм! А това което се продава в западна Европа е точно толкова фалшиво колкото и в България. Даже в по голямата си част храните в западна Европа със по ниско качество и от българските. Навсякъде производителите са шмекери. Всичко е евтини суровини, химия и консерванти. А зеленчуците нямат никакъв вкус и изглеждат като пластмасови.(особено испанските). Месата пък са пълни хормони и антибиотици. Не си мислете че чужбина всичко е качествено. Навсякъде хората ядат ***.
32
0
 
6
 
! Отговори
от морето преди 8 години
Идвайте олинклузив туристи!Ядене и пиене на корем!
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И за бедни и за богати все същите лайнa!