Сирене ли? 60% от него на пазара – с растителни мазнини

Купувайте вакуумирани продукти по БДС, съветват експерти
21 мар 2016 14:52,
128
Сирене ли? 60% от него на пазара – с растителни мазнини
Снимка: архив, Bulphoto

Над 60% от сиренето в търговските вериги съдържа растителни мазнини. Десет от големите мандри у нас влагат подобни суровини, твърдят от Асоциацията на млекопреработвателите, без обаче за момента да посочат конкретни имена.

Според асоциацията контролът, който инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществяват в търговската мрежа, е занижен.

От асоциацията твърдят още, че често на етикетите на тези продукти не са отбелязани растителните мазнини, а продукти не са отделени на специален щанд, както изисква законът.

От Асоциацията съветват потребителите да купуват опаковано и вакуумирано сирене, което е с етикет и код на производителя, както и продукти по БДС, тъй като при тях контролът е по-силен.

Как да разпознаваме подобни продукти: По цената, която може да е до два пъти по-ниска от обичайната, както и по вида на продукта, който обикновено изглежда по-добре от истинското сирене.

Масирани проверки на БАБХ, Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Националната агенция за приходите започнаха в мандрите преди две седмици.

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви пред bTV, че в някои мандри има открити нарушения. Имената на нарушителите обаче ще бъдат обявени в края на месеца, след като приключи проверката.

От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обявиха, че имат готовност да се самосезират и да започнат разследване след доклада на министерството.

Същевременно животновъди организират протест пред МЗХ в четвъртък. Млекопроизводителите са недоволни от ниската изкупна цена на суровината, която е около 50-60 ст. за литър, и смятат, че сред млекопреработвателите вероятно има картел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mамка ви гадна печалбарска! България която се славеше с хубаво сирене, сега прави само лaйна!
9
4
 
21
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Другарю евроатлантически демосрат, от къде знсеш какво е било през социализма като си се родил след 1990 годона ?.
8
20
 
8
 
! Отговори
Капиталист преди 8 години
Пазарът е най-добрият регулатор. Щом влагането на растителни мазнини и други съставки в сиренето носи по-големи печалби на фирмите производителки значи това е нормално. Пазарът е най-добрият регулатор. Капитализмът е най-съвършената система, никой не е измислил по-добра.
7
1
 
7
 
! Отговори
Василев преди 8 години
По БДС или по БДЖ???
6
1
 
39
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Щом дадена стока има палмово масло а не е написано да си изтеглят целия продукт от търговската мрежа и да бъдат незабавно глобявани.От БАБХ ако работеха поне 2 дни в седмицата като хората нямаше да сме на това дередже.
5
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на комунизма и 45 годишната руска окупация когато управляваше диктаторът Тодор Живков всички храни бяха менте и смесени с изкуствени съставки, народът ядеше само сурогати, но комунистическата власт криеше това от хората.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма картел в млякото, все пак 50-60 ст е литър мляко при производителят, взимаме всичко хубаво от него и хоп 2лв на магазина.
3
1
 
33
 
! Отговори
Бо преди 8 години
Демек - купувайте колкото може по-скъпо, па може и да е истинско? БАБХ да си вършат работата, вместо да дават безумни съвети в стил Попов.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дайте списъци и именакви са тия потайности, ама вече
1
0
 
12
 
! Отговори
супер преди 8 години
Как да го познаем? -по вида, изглежда по-добре от оригинала . Ще припадна с нашите млекопроизводители