Да си внесем бежанци, да запълним празните села!

При толкова българи в чужбина е кощунство, възмути се Божидар Димитров
Обновена: 14 юни 2016 09:01 | 14 юни 2016 09:00,
248
Да си внесем бежанци, да запълним празните села!
Снимка: архив Булфото

У нас има цели обезлюдени села и пусти къщи, които биха могли да се предоставят на бежанци и с подходяща интеграционна политика отчасти да се решат проблемите на трудовия пазар и демографията. Мнението изрази зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов при посещение в Швеция с наши делегати, съобщава в. "Труд".Българската група направи и работна визита на бежански лагер на 80 км от столицата Стокхолм.

"Шведските ни домакини останаха доста учудени, че у нас има обезлюдени цели села и пусти къщи, които биха могли да се предоставят на бежанци. По този начин с подходяща интеграционна политика могат отчасти да се решат проблемите на трудовия пазар и демографията", посочи той.

“Ако България вижда проблем в бежанците, то Швеция вижда възможност в тях да реши проблема с обезлюдяването и застаряването на населението си. Затова там инвестират в обучението и квалифицирането на бежанците", коментира още Иванов.

"Има 3,5 млн. души наша диаспора в Украйна, Молдова, Македония, Албания, Косово и т.н. - българи, които, притиснати от икономическата ситуация в тези държави, искат да се върнат в родината си, а ние нищо не правим по въпроса. Национално престъпление е при това положение да внасяме бежанци и да заселване с тях селата!". Така директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров коментира предложението на Иванов. По думите му, освен всичко останало, обезлюдените места, ниви и къщи у нас не са ничия земя, а частна собственост, най-често с повече от един собственик.

"Ако говорим за около 160 тотално обезлюдени села в страната, редно е да отбележим и всички онези, които пък от няколко къщи се превърнаха в градове или квартали на големи населени места", посочи още проф. Димитров, допълвайки, че тези процеси са свързани с промените на обществено-икономическия модел у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
32
 
! Отговори
Хан Крум преди 7 години
Ако толкова е загрижен за селата, нека улесни процедурата за бесарабските българи. Стига с простотии!!!Това е България, християнска страна, с християнски ценности. Не искаме ПРОДАЖНИЦИ да определят бъдещето на нашите деца! Народен предател, заслужаващ да му се отсече ЕЗИКА!Казах!
87
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ВЕ ПОНЯВГА И АЗ СИ ЗАДАВАМ ТОЗ ВЪПРОС ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТЕЗИ ЦИРКАДЖИИ ТАМ ГОРЕ НА ВЪРХУ,АКО НЕКОЙ ИМА РЕШЕНИЕ АЗ СЪМ ЗА
86
1
 
43
 
! Отговори
борчо преди 7 години
Какво ще заселвате, бе?! Да не би да ви е бащиния или с чуждо имущество ще се разпореждате?! Ако искат хората, тези къщи могат да ги държат празни или да ги изгорят, да залеят земята с нафта - техни са си. То ако ще е така, да тръгваме из София със сопите и да се настаняваме в празните апартаменти, понеже стояли празни, няма да плащаме ипотеки я. Вие за частна собственост и пазарни отношения (купуваш нещо с пари, изкарани с труд, а не си взимаш, понеже имаш нужда) чували ли сте?!
85
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иначе,за българи да направите една националноотговорна политика за живеещите на село хич ви няма,ама да заселвате бежанци в запустелите села еша ви го няма!!За българи пари НЯМА!!Как ще заселвате бежанци в запустелите села и откъде пари за развитието и интегрирането им?Защо изтървахте българите,а не им направихте преференции за развитието им в селските райони??Пръснаха се по света,а сега на тяхно място пари на бежанци ще даваме!!ОТКЪДЕ и КОЙ ще ги налива или ще теглим нови 20-30 милиарда!!Пфууу!
84
1
 
15
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Абе тоя *** агент на ДС от кога ще решава от името на народа ми кой къде и как ще се заселва и ще употребява българските къщи и земи бре !? Мамка му и предател продажен ! Още повече българите няма да се връщат след като разберат кой живее тук като мнозинство някакви арабески и още повече *** !
83
1
 
20
 
! Отговори
българина преди 7 години
Решението драги българи е 200 депутата националисти а не тези предатели в момента. От 27 г ни управляваха всякакви ***, дай да дадем шанс на националистическо патриотично правителство като в Унгария Полша Хърватия Чехия Австрия Русия и ще стават повече, и в това ли да сме на опашката? Европа се събужда а ние спим со иден сън
82
1
 
6
 
! Отговори
учтив преди 7 години
какво си играеш по села ами директно ги води в софия на прайда.
81
0
 
1
 
! Отговори
joni преди 7 години
До ужас toy e zam ptreszedatel na parlamentu brato ste te osidi za obida
80
0
 
30
 
! Отговори
СЪД преди 7 години
Съд за този Иванов! Присъдата да е най-малкото разстрел!
79
0
 
28
 
! Отговори
българина преди 7 години
На всеки който предлага от свое име но за наша сметка подмяна на населението с небългари го проклинам за коледа да му умрът децата в ръцете му!!! Да си върнем българите а не друга *** и ***' да живее България '
78
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре пусти къщи и села отколкото села пълни с талибани.Разбира се,шведите винаги са били търсачи на силни усещания,драма,трагедия и поради тая причина вече имат 2-3 града където емигрантите управляват и създават техни закони.Даже сега най-новата мода там е "за да не разсърдим емигрантите всички да живеем по техните правила,закони нужди.." Това ли е шведският опит? Ами това е наръчник за създаване на халифат.
77
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до сега въобще не го знаехме тоз Иbан Иванов, но вече ще го знаем и ще го любим!
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нужда да внасяме, те ни се падат по европейските квоти.
75
0
 
37
 
! Отговори
ужас преди 7 години
Абе къв е тоя заместник председател на парламента, я да ходи да се шиба с калинките, кой му дава право да говори такива глупости от името на народа...
74
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези къщи имат собственици ,тях пита ли преди да заселваш в тях ,,бежанци'' - питали ги *** долен !
73
0
 
35
 
! Отговори
6676767 преди 7 години
Швеция има много сериозни проблеми с имигрантите. Изнасилвания, редовни побоища, радикализиране и т.н. Тя не стана столица на изнасилванията в европа по случайност през 2015г. Те са последните, от които трябва да се търси пример.
72
1
 
11
 
! Отговори
демограф преди 7 години
От кога пледирам за смело решение на дамографската криза!! Гражданство за външните българи, политики за завръщане на емигрантите ни, селективно жаселване на бежанци, стимулиране на раждаемостта според образованието и 100% финансиране на инвитро...! Ако сега не се направи, ще бъдем удавени от тълпи, които не можем да спрем, защото няма да има кой дда ги спре.
71
0
 
31
 
! Отговори
НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ преди 7 години
Национален предател е този Иван Иванов! Няма какво друго да се каже! Думите не стигат!Докога ние българите ще търпим политици, които искат да ЗАКРИЯТ БЪЛГАРИЯ?
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 000 000 баро гошо-ромчета само в махалата бате по цял ден , няма интерграция няма работа няма нищо
69
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ако съм се преместил да живея в София, или съм отишъл временно да работя в Европа, значи ли това, че съм ви дал имота си на село, за да го раздавате на когото и да било? Селата пустеят, не защото няма хора, а защото сме бедни. Значи ли това, че няма да се борим за подобряване на икономиката си? Тази земя един ден ще струва по 4-5 хиляди евро на декар. Не пипайте наследството на 8 млн българи. Ако ще харизваме на някого, това ще са хората с българско самосъзнание, които са още поне 4-5 млн.