Стягат Чинията на Бузлуджа, правят я хотел или ресторант

Паметникът струвал на социалистическа България, 14.5 млн. лв
16 юни 2016 21:12,
114
Стягат Чинията на Бузлуджа, правят я хотел или ресторант
Снимка: архив, Bulphoto

Четири варианта за възстановяване на Чинията на Бузлуджа предлага архитект Дора Иванова. Основното предложение е порутеното съоръжение да се превърне в монумент на националната историческа памет. Второто е Чинията е да стане Музей на комунизма, а най-екстравагантното е тя да стане хотел или ресторант.

Екипът на арх. Георги Стоилов, построил Дом-паметника на БКП на Бузлуджа през 1981 година, и младата арх. Дора Иванова ще обединят сили, за да възстановят уникалния обект, който от години се руши. "Това е паметник на идеята, затова той е интересен на целия свят – има паметници на хора, на събития", коментира междувременно арх. Стоилов.

Археологът проф. Николай Овчаров пък обясни, че по време на честванията на празника на розата в Казанлък миналата седмица е запознал премиера Бойко Борисов с проекта на арх. Иванова за обновяване на монумента. На среща в Министерството на културата където Овчаров е съветник на министър Вежди Рашидов, представители на Съюза на българските художници Съюза на архитектите, община Казанлък, оригиналния авторски колектив и арх. Иванова е решено да се започне съвместна работа, припомни проф. Овчаров пред BTV.

Освен изготвянето на проект за обновяване на паметника, ще бъде изяснен статутът му, както и отношението на БСП към него, след като през 2011 година той беше даден на партията, но тя още не го е приела.

"Целият колектив е готов да работи", категоричен е Георги Стоилов, който ще ръководи архитектурния екип.

"Това е един важен обществен факт. Аз не мога да се налагам на обществото, то трябва да реши какво иска да види", добави Стоилов.

Над 14,5 млн. лв. е струвало някога изграждането на старопланинския монумент, по предварителните пресмятания на арх. Дора Иванова за санирането на обекта сега ще трябват 2,5 млн. лв.

Достъпът до рушащия се и ограбен през последните 25 години дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа е забранен поради опасност за здравето и живота на евентуалните му посетители, напомниха от Старозагорската областна управа.

Окрадените през десетилетията кабели не позволяват нормално електрозахранване, силно корозирала е армировката по част от стените.

Като цяло обектът е с нарушена конструкция, в лошо техническо и архитектурно състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: ПаметникБузлуджачиния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
12
 
16
 
! Отговори
s преди 7 години
Струвала 14,5 мл, но все още стои цяла. А колко струват няколко метра Бойкова магистрала? И след колко дъждове е вече унищожена? Ха!
19
3
 
7
 
! Отговори
susi преди 7 години
ще стане най-посещаваната туристическа атракция, но не мисля, че хотел и ресторант е добра идея. трябва да стане музей с милтимедийни инсталации. Тогава успехът му е гарантиран. такава чиния даже и зелените човечета нямат.
18
7
 
20
 
! Отговори
Актуален преди 7 години
В момента - Чинията е най-големия серилник на Балканския полуостров. Червената звезда като светне да се знае отдалече, че е заето и никой друг да не влиза.
17
3
 
4
 
! Отговори
WunderBar преди 7 години
Bitte, нека да е хотел с ресторант.Чужденците отдавна знаят за тая летяща чиния и ще нощуват тук gerne! :)
16
1
 
6
 
! Отговори
Я преди 7 години
Ветко като го вземе да го развива като хотел и наоколо ще засади пластмасови палми.
15
1
 
9
 
! Отговори
11 преди 7 години
Айде, няма ли да излита туй нящо?
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да я направят на нещо, защото така да стои и да се руши няма смисъл. Ако се превърне в музей на каквото и да е било няма да има смисъл тъй като иска подръжка а от музеите не се печели. В дългосрочен план вероятно би трябало да се направи самофинансиращо се предприятие /хотел, ресторант/ и едновременно с това музей за да помнят поколенията. Компромис.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сещам се за поне двеста крадливи, уредени,червени, ченгесарски, нещастника, които могат да възстановят паметника самостоятелно,със собствени откраднати от народа средства. Можем да започнем със свинаря гаргов, който и до ден днешен краде като див,все едно ще живее милион години,но не е на първо място по крадливост.Друг е оня масонски ***, приятелят на гоце,човекът който от лакомия взриви сина си, в цех за утилизация на боеприпаси. И още много други червени хиени, както и изгерберастели такива
12
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една торба барут му е майката. Голям сеир ще падне
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам да я направят газова камера за електорота на БКП
10
1
 
6
 
! Отговори
Идея преди 7 години
Предлагам да я направят хотел за гости от космоса !
9
1
 
9
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Решението е лесно- да обявят че има проект магистралата да минава в подножието на паметника и ще се избият кой да го купи и кой да го стопанисва.
8
4
 
13
 
! Отговори
Тео преди 7 години
Подкрепям идеите.Само музей на комунизма не-не за друго,ами защото имаше прекрасна сграда за него-бившият мавзолей.А и името му щеше да отива-"Мавзолей на комунизма".Не за друго,ами на него мястото му е там-в мавзолея.Сега времената са други-добро или лошо,трябва да мислим за България.Но има едни чичковци,които знаят само как да рушат,като господина ви Бакърджиев,който ще остави мавзолея в историята като сградата разрушена за повече дни отколкото трае разрушаването и. Некадърник!
7
3
 
8
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Преди време имаше една статия за странните паметници останали от соца из Източна Европа и България беше представена от чинията. А иначе е жалко че е оставен да се руши -винаги може да се направи нещо.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истински комунизъм, разберете веднъж завинаги, е имало единствено в комуните на първите християни, после при богомилските общини, а сега има само в разни селца и манастири, където хората наистина живеят в ОБЩНОСТ, т.е. комуна. Нашите "комунисти", особена тия сегашните са порнография, те са гротеска на този идеал.
5
3
 
6
 
! Отговори
масларова да сервира преди 7 години
До клиентлоша идея, ако са голи двете и ветераните с кебапчетата бау-бау за 7 стотинки ще избягат и кой ще яде тогава спешъл каймата, ще фалира пак идеята, после дай още сто милиона за трети ремонт.най-добре да монтират двигателя и да я изстрелят с ненужния ядрен реактор за половин милиард на Марс, че ще ни трябва за колонията бригадири след 45 години
4
0
 
23
 
! Отговори
Я преди 7 години
Хотел-ресторант в соцстил.Ще има по-голяма посещаемост, отколкото музей
3
13
 
10
 
! Отговори
Креативен преди 7 години
Абе даго оставят така, както си е - паметник на глупостта. Или да го гръмнат като мавзолея. Ама пак има кинти за лапане....
2
6
 
18
 
! Отговори
СС преди 7 години
Качвайте се всички на нея и отлитайте !
1
4
 
18
 
! Отговори
Stani Krastev преди 7 години
Изкарахте ми акъла.....!Аз си помислих, че я стягат да излитат с нея!