Българите за България – тук и сега: Не, благодаря!

Всеки четвърти иска да емигрира, от младите - всеки втори
21 фев 2017 10:40,
341
Българите за България – тук и сега: Не, благодаря!
Снимка: Reuters

Мнозинството българи смятат, че България не е мястото, където могат да живеят спокойно, да си намерят добра работа и да имат по-добър живот. Всички те са потенциални емигранти и най-вече младите.

Това сочи проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на в. "24 часа". То е реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Проведено е лице в лице и е представително за пълнолетното население на страната.

Само около една трета от българите са съгласни с твърдението, че България е място, където могат да си подобрят жизнения стандарт. 62% обаче са на обратното мнение, показват данните.

Те отчитат и друго – че макар и малко, хората с висше образование изглеждат най-големи оптимисти, че в България могат да подобрят жизнения си стандарт.

51% от участвалите в изследването не са съгласни с тезата, че в България може да се живее спокойно. 45% са на обратното мнение.

Малко под една трета са съгласни с твърдението, че в България може да си намериш добра работа, докато 61% са на обратното мнение.

Изследването показва, че хората с по-високо образование, които живеят в столицата, виждат по-добра социална перспектива пред себе си.

Над половината от българските граждани определят за себе си, че живеят с известни лишения. Над една четвърт от хората със завършено висше образование обаче живеят без лишения.

В столицата живеят повече хора без лишения, отколкото такива с големи лишения, показва изследването.

Образованието се отчита като ценност - 80% от всички, участвали в изследването, смятат, че е важно да си добре образован, за да успееш в живота. Интересното е, че сред по-младите около една четвърт не смятат така, но въпреки това мнозинството застава зад важността на образованието.

Над една четвърт от българите са готови да работят повече, за да изкарват повече пари, а над половината биха се задоволили със стандартния 8-часов работен ден.

23% от всички анкетирани искат да сменят работното си място. Сред тези между 18 и 29 г. този процент е най-висок, което е логично.

Процентът на хората, които искат да сменят работното си място, е най-висок в София. Според изследователите това е обяснимо, защото столицата предлага много други възможности, докато в малките градове и селата далеч не е така и хората са доволни от работата, която имат.

На фона на останалите данни не изненадват и тези, че всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България. Тревожни са отговорите на младежите между 18 и 29 г., където малко над половината обмислят възможността да живеят извън България.

Сред по-възрастните почти не се установява готовност за вътрешна миграция или емиграция, показва изследването.

Най-предпочитаната дестинация, към която гледат кандидат емигрантите, е Германия. Следват я Великобритания и Испания. По-надолу попадат САЩ и Италия.

Поставени пред три опции – да емигрират, да живеят, където живеят сега и да мигрират в друго населено място в България, близо 70% искат да останат там, където живеят сега. Само 7% са склонни на вътрешна миграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
2
 
2
 
! Отговори
GG преди 7 години
Човека с фирмата в провинцията ... щом плащаш ДДС значи имаш оборот над 50к. Затова не ми мрънкай ...
214
5
 
3
 
! Отговори
очевидно преди 7 години
До ДОЙЧЛАНД - МОЙЧЛАНД."КЪДЕ ДА ЕМИГРИРАМ , В ДОЙЧЛАНД ИЛИ В русия ?!"В ДОЙЧЛАНД ти си чистач или строител,нали. В Руссия простаци-чистачи не трябва.Много имаме от други сов.республики: украина, узбекистан и.т.н. Чтобы получить разрешение на работу в России, надо сдать испит на русск.език и история России.Медицинское обследование пойти. Когда получиш разрешение всеки месяц платиш на государство примерно 80 евро налог (данък). А бывший посол США в Болгарии теперь работает в Москве,
213
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не ви е добре тук заминавайте, не всеки е роден в богато семейство или е в позициите да си прибира мин 50% от обществените поръчки описани като изпълнени! Ама да карате насила хората да остават, при положение, че е тотална мизерия и ***, че е тотална корупция и мафия, където всеки краде от всичко, където заплатите са супер ниски, а цените все по-високи и като биеш чертата на месеца не ти е останало почти нищо, е мега нагло, дори искате да спирате пенсиите на такива хора, да го dухате пак!
212
5
 
7
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Само се погледнете къв необразован матреял сте се събрали тук да виете... Вашия *** прайм-министър ви го каза в очите (*** тека)?!?! Колега-съфорумец ви го каза - развиваш се цял живот, бориш се, понякога успяваш - понякога не. Когато правиш нещо от сърце, обикновено успяваш. Това е и моя случай. На темата - емиграция/великата чужбина - ами, живял съм в Западни държави, постигнах доволно много, но ми липсваха близките, планините, билките, гъбите, Слънцето. Върнах се. А тук море от гладни ***
211
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mнозинството българи смятат, че България не е мястото, където могат да живеят спокойно, да си намерят добра работа и да имат по-добър живот.Когато фактите говорят, и жабите мълчат!
210
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Или провинцията или чужбина . София е ***
209
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тъй като съм роден в провинцията и съответно бизнеса ми е позициониран тук, след 10 години като стане тотална мизерия и трябва да избирам да отида или в софия или чужбина, никога не бих избрал да остана в България в тази мизерия и с тази крадлива политическа, чиновническа пасмина от ненаситни 0лигофрени!
208
0
 
10
 
! Отговори
НОСТРАДАМУС преди 7 години
НАДЕЖДА ВСЯКА,ТУКА ОСТАВЕТЕ.
207
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един ден като разберете реално в какво състояние е тази държава и се зачудите защо се стигна дотук, знайте че е заради алчността и егоизма на политическата класа, роднините им държавни чиновници и масоните робовладелци, както и на глупаците, които не разбраха за какво става въпрос и останаха слепи за реалната ситуация, защото получавах добри доходи и не се налагаше да се замислят за такива неща.
206
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давам ви *** пример, имам фирма в провинцията, живее се добре, има някакъв оборот, като изплатиш заплати, внесеш осигуровки, платиш ддс, платиш сметки и какви ли не други тъпотии на някой, който след това краде тези пари, реално ти остават няколко лв за да поддържаш живот м/у дъното и средата, обаче тук в провинцията ромите стават все повече, а българите все по-малко, няма пътища, всичко е в дупки, хората са намръщени, нямат пари, всеки втори е изтеглил заем за да си позволи нещо, не ме кефи
205
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре бе, виж колко сте елементарни, защо трябва да го отнесат тези, които са си по рождение от бедни семейства и са избрали да живеят по-добре на запад, и да не слугуват на мутрите тук за жълти стотинки и в прогнила, западаща, мърлява обстановка, а не тези, които се разбиха да крадат, на вместо да създадат условия хората да си стоят тук, живеят и работят в родната им държава, не ви схващам логиката, проблемите се решават в основата за да има различни резултати.
204
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си ***, неграмотен на дъното на социалната таблица, в която и страна да живееш все ще си зле - ето това трябва да проумеят масата хора. Само с мрънкане и оплакване не става, тези които не могат тук, не могат и в чужбина - примери всеки има. Иска се работа и упоритост и най-вече човек да е доволен от това, което има във всеки един момент, защото иначе никога няма да има повече! и достатъчно!
203
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако трябва да има възмездие, всички от парламента и държавните институции трябва да влязат в затвора! Така че не говорете за възмездие, че може и да си го получите скоро!
202
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде, ТОТО, Чоко, Таню, явно сте интелигентни хора, цял живот учите, обяснете от къде ще събира пари държавата, за да си покрива дълговете и да поддържа ситуацията.
201
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама не ми давайте минуси, обяснете ми какво ще правите, когато остане един град? Най-мръсният и беден в цяла Европа.
200
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я кажете според вас успелите българи, чувстващи се добре в страната си, защото е чудесна, устроена, постоянно има условия за качествен живот, я кажете какво ще правите, когато след 10 до 15 години, тези които ще заместят онези, които предстои да се пенсионират са наполовина като брой? С какво ще се запълни дупката? Частният бизнес ще се свие, ще останат само милионерите крали през годините, както и чуждестранните инвеститори, няма да има кадри, буквално? Плюс все по-висок външен дълг и инфлация?
199
19
 
4
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Тези високи доходи в България се постигат с труд , с учене в порядъка на цял живот, за да си в течение на всичко ново. То доходи не се постигат с едва избутан 12 клас и със смешна диплома.
198
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждам мн хора разглеждащи ситуацията от мн ограничена гледна точка, селинжърите като се махнели щяла страната да се оправи :D Точно в тях е проблема, те поставиха страната в такова положение :D Горките деца, още колко има да учат, докато схванат истинското изображение на картината :D
197
2
 
8
 
! Отговори
Таню преди 7 години
До ТОТОАбсолтно идентични наблюдения :)А и т'ва плашене с емиграция, не малко ами много като "дръшти мйе, ша *** убия". Некой седи и ги чака с пачките малките сoпoлаковци. Според мен - най-добре да отиват с илюзиите, че ше шанят цел ден като на село/Витошка/малкия градец и като огладнеят и свършат бурканите, да усетят със собствените си диpници, що е капитализъм в действие.Иначе на големи думи и плашене на гаргите сичките са гоуеми...
196
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За последно ще кажа на заспалите с добрите доходи в БГ, че когато се усетите, вече ще е късно.