Създателят на такса "стол": Сезонът е кратък, разходите са големи!

Министърът на туризма: Това е недопустима практика
10 авг 2017 10:57,
373
Създателят на такса "стол": Сезонът е кратък, разходите са големи!
Кадър: "Нова телевизия"

Собственикът на ресторанта, поискал по 20 лв. такса "празен стол" на свои клиенти, обясни, че това е изолиран случай. Идеята била негова и била само за конкретните гости.

"Разберете, сезонът е кратък, разходите са ни големи, събота ни е пиков ден", каза собственикът Тони Матеев.

Междувременно министърът на туризма Николина Ангелкова пък отправи критики към него и обясни, че събирането на пари за празен стол е недопустима практика.

Скандалът избухна вчера, когато потърпевша клиентка публикува във Facebook касовата бележка с начислената такса "резервиран стол" - 80 лв. за четири незаети стола на масата.

Още по темата
Според собственика на заведението това се наложило, защото те резервирали маса за 10 души, но пристигнали 6-има. Жената, публикувала сигнала, не се появи публично, но в поста си в социалната мрежа се оплака от лошо отношение на персонала към нея и приятелите й. Тя твърди и че групата е предупредила, че ще е по-малобройна още при влизането си.

Тони Матеев отрича това. Той отрича и хората му да са се държали грубо и връща обвинението – клиентите се държали лошо и сервитьорът дори отказал да ги обслужва.

Иначе той е категоричен, че такса "празен стол" е  лоша практика.

"Това е мое решение, това е лоша практика, може и да сме взели неправилно решение", каза Матеев пред "Нова телевизия". Собственикът обясни и че заведението му предлага не просто храна, а цялостно изживяване.

"Абсолютно недопустимо е да има такса празен стол", отсече в ефира министърът на туризма Николина Ангелкова и допълни, че човек няма как да предвиди всички обстоятелства, когато резервира маса.

Тя припомни, че още снощи е направена проверка на заведението по разпореждане на премиера. "Като цяло услугите отговарят на двете звезди", каза тя.

"За мен е учудващо и като потребител, и като министър как може да се начислява такса празен стол и да се иска от хората да присъстват на място", каза още Ангелкова.

Според нея всеки трябва да си калкулира рисковете и да има план Б, когато пропадне резервация.

"Искрено искам да вярвам,  че това е единичен случай и се надявам хората които имат такива богати преживявания да сигнализират и медиите и министерството", каза още министърът.

Собственикът на ресторанта пък отвърна, че трудно намира персонал и тази година се е наложило да взима хора от Украйна. Според него причината за това не е само в изолирания случай на неговата такса.

От Комисията за защита на потребителите пък обявиха, че ще наложат санкция на заведението. Председателят й Димитър Маргаритов също обяви такса "стол" за недопустима.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако намалее посещението на заведението вероятно ще се наложи премахнат артикула "празен стол" от асортимента си. Най-сигурната обратна връзка за такива заведения би бил отлив на посетителите.
286
1
 
5
 
! Отговори
До: 282 преди 6 години
А теб какво толкова те интересува? И какво общо има със случая? Не е на държавна заплата. Като можеш направи и ти заведение и си карай каквато кола искаш, купувай си имоти и т.н. Проблемът тук е, че е некоректен, а не какво кара.
285
3
 
13
 
! Отговори
286 преди 6 години
Хаха това с театъра ме трогна дълбоко. Вече като резервирам в ресторант ще питам дали трябва да имам билети, ако са ми дошли двама повече в компанията. Очаквам обаче сервитьорите да ми редят менюто с оперни арии. Има едно желязно правило в индустрията - клиентът винаги е прав. Винаги! Ако кръчмарите не ги кефи, да садят картофи.
284
0
 
14
 
! Отговори
до б преди 6 години
Какво значение има каква му е колата и какви имоти има?И откога това каква кола имаш е критерий?Познавам много богати хора, които карат нови автомобили от среден клас - Опел, Тойота, Форд!Познавам и много прошляци, дали последните си пари за стари S класи и A8-ци!Пресен пример - един познат работи в Англия, задели някакви пари и си купи А8-ца за 10 хиляди лева!Няма пари да го поддържа, а смята за *** хора, които са си купили нови Голфове и Астри за 3-4 пъти повече пари! Комплекси!
283
0
 
1
 
! Отговори
aa1830 преди 6 години
До АнонименEvala !!!
282
1
 
6
 
! Отговори
до 283 преди 6 години
Длъжни са да пуснат 6,а за останалите 2ма,ако евъзможно.А защо трябва да правите резервация за 6 а да отидете 8.Направете си резервация за 8.Толкова ли е сложно,да правиш това,за което си се уговорил
281
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LanЕстествено, че винаги може да има причина някой да не отиде и ако и двете страни са грамотни, това никога няма да е проблем. Тъпо е когато със сигурност сте 5 човека, ама резервирате за 10 (за всеки случай), после закъснеете малко... Яко сме некоректни и като клиенти, и като кръчмари. То затова е и толкова посредствен резултатът. Има 10 ресторанта по морето, където ти е кеф да идеш и не си заобиколен или от хора по потници с диагоналки през рамо, или пък от мутри с придворните кифли.
280
1
 
5
 
! Отговори
До: 283 преди 6 години
Ами като си купиш билети за театър (ако ходиш изобщо) и вземеш някой без билет, при изцяло продадена зала, мислиш ли, че ще влезе? Няма такъв *** спор. Ако има места ще ви вземат естествено, нали пари ще им оставите. Ако няма - не. Ей това е национален спорт в тая държава - празни приказки по безумни теми.
279
1
 
6
 
! Отговори
Lan преди 6 години
279Когато резервираш за 6 човека, не знаеш дали на някой жена му не е припаднала, дали някой не се блъснал у някой стълб, дали ти самият не си се подхлъзнал банята и не си изкълчил крак и дали братовчедът от Каспичан не е забравил, че имате сбирка! Това е. За това ресторантът определя дали да сподели отговорността с теб (като ти вземе капаро/куверт) или да поеме изцяло риска от твоето неявяване. А ти щеш не щеш приемаш условията на резервацията каквито са.
278
0
 
9
 
! Отговори
хахахах преди 6 години
Ами де да знам... И двете страни са били некоректни и резултатът е 0:0. Като ходиш в ресторанти, пълни с мутри, не мога да те мисля. Аз си ходя на нашето море, в частност в Созопол и района и винаги сме изкарвали страхотно, като не съм стъпвал при тези. Проучвай преди да ходиш. Не мога да изпадам в крайности тука и да примирам по гръцките селяни. Който където иска да си ходи. Нали затова е ваканция - да си я прекараш добре според твоите очаквания, а не според това кой какво мисли.
277
2
 
4
 
! Отговори
до 279 преди 6 години
значи ако резервацията е за 6, а дойдат 8, няма да ни пуснат в заведението, така ли да разбирам...?
276
3
 
5
 
! Отговори
б преди 6 години
Разберете, сезонът е кратък, разходите са ни големи,,,,, оба4е каква ли му е колата?какви имоти има....
275
0
 
15
 
! Отговори
до НА МОРЕ В БЪЛГАРИ преди 6 години
Има си още читави места за почивка и в България...номерът е да не е там, където ходят английските и скандинавските прасета!В този ред на мисли - места като Слънчев бряг, Созопол, Свети Влас, Несебър и Златни Пясъци се избягват!И в Крапец бях на почивка, и в Кранево, и в Шкорпиловци - ами чудесно си прекарах, спокойно е, не е толкова скъпо!То голям проблем, че не съм се тагнал от Какао Бийч :D :D :D
274
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и тази година ще пропусна родните курорти.
273
3
 
7
 
! Отговори
До Тони преди 6 години
Тончо,когато резервираш за 6 човека,трябва да дойдат 6 човека.В противен случай резервацията е безсмислена..Аман от безхаберници,които една резервация не знаят какво означава,а да дават мнение ги бива
272
1
 
15
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Случая има и две страни. Тоя ресторантьор си е нагляр ама не се знае и клиентката каква наглярка и гевезе е била.
271
1
 
13
 
! Отговори
Jon преди 6 години
Кажете името на заведението за да знаят хората къде да не се ходи. По този начин заведението ще е вечно празно и за няколко месеца ще фалира.
270
2
 
16
 
! Отговори
НА МОРЕ В БЪЛГАРИЯ преди 6 години
Как да не отидем на море в БГ? Безплатните неща които получава всеки турист - бубулечки, фасове, стъкла и др *** заровени от бай тошово време , люпене на семки (звук и светлина), псувня през 2 мин по всякаква тема, черните братя с царвевицата и гевреците и тн, та сега и ТАКСА СТОЛ! :) Другия път може да е 1000 лв таксата стол, а може и 10 000, зависи накъде ще е наклонено пардесюто на кръчмаря, все пак сезонЯ е крив, а бай *** гледа да припечели ;)
269
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A в Хепи и др. заведения начисляват такса сервиз. Там обаче всички си "бодват" и мълчат. Самият факт, че автора на публикацията във FB мълчи и не застава с лице зад думите си, ме кара да мисля, че нещата не са точно така, както са написани. Не защитавам нито една от двете страни, но ме може да изтропаш някъде нещо и после да се покриеш като мишка.
268
0
 
6
 
! Отговори
Нацепен от Сливен преди 6 години
Ето как никога не е късно да станеш за резил.Незнам според чии норми и компетентно мнение това е най-хубавия ресторант в Созопол,но неприятното чуство си остава като чуеш името му вече.В една каза мед като сложиш една лъжичка гУвно вече си е една каца гУвно на вкус.В крайна сметка не става въпрос за Ники Бийч в Монако,където има и още по-големи странности в менюто.По дяволите та това е селцето Созопол,хайде да не си вярват толкова много ,а????