София диша опасно мръсен въздух. Къде е проблемът?

И в най-богатите квартали се греят с въглища, отсече Каролев
Обновена: 28 дек 2017 13:32 | 28 дек 2017 13:30, Петя Славова
103

Дишаме опасно мръсен въздух. И основният виновник за това не са автомобилите, а отоплението с твърдо гориво. В София се оказва, че дори жителите на едни от най-богатите квартали се греят с такова, отсече икономистът Владимир Каролев в студиото на "България сутрин".
Още по темата

"Разгневи ме фактът, че най-големият екологичен проблем в България не е изсичането на горите. Дори напротив - те растат с изключително бързи темпове въпреки бракониерските действия. Мръсният въздух очевидно обаче е политически нерешим проблем, а екологията отдавна се е превърнала в политика, а не в наука", подчерта още той.

Във връзка с протестите "За" и "Против" втори лифт над Банско, Владимир Каролев подчерта, че те са в съотношение 1:1000.

"На нито един протест, организиран от еколозите не ходят повече от 20-30 човека. И това са хората, работещи в тази сфера, както и техни роднини. В Банско проблемът не е само кабинковият лифт. Ски зоната има нужда от уплътняване, без да се излиза от рамките на сегашната концесия", каза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му сегашният план за управление на Национален парк "Пирин" отдавна е изтекъл поради обжалванията на еколозите. Каролев обаче допълни, че е напълно възможно да бъдат добавени нови лифтове във вече съществуващата ски зона.

Очаква се на днешното си заседание правителството да вземе окончателно решение за втория кабинков лифт в Банско. Точката не е в дневния ред, но е възможно да бъде включена извънредно.

Спорът между еколози и бизнес по темата изостри отношенията в управляващата коалиция в началото на месец декември.

Преди Коледа екоминистерството оттегли временно предложението за промяна в концесията на "Ски зона Банско". Като причина за това беше посочено, че трябва да има обществено обсъждане на плана за управление на парк Пирин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
8
 
! Отговори
АНТИЛОБИСТ преди 6 години
Твърдото гориво-дърва,въглища са..........НЕЗАВИСИМОСТ!!При това достатъчно евтина и без аналог!!Друго си е да ги изхвърлим от употреба и да попаднем в ръцете на ЕРП-та и топлофикации!!И там се започва една..1500-2000 киловата на месец,за топло само,такса пренос,такса електромер,такса загуби по трасе,такса инвестиции,изравнявания разни,предплати,ДДС..които с едни прости дърва и въглища си спестявате като разход в семейният бюджет!!Да,ама не им отърва!!И влиза локума за опасно замърсен въздух!!
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щото селяните които идват тука и карат джибове се греят на дърва в новите жилища.
68
1
 
11
 
! Отговори
Четете! преди 6 години
Колите са относително малък замърсител на въздуха при това е резонно да очакваме да се увеличават, защото България изостава от средното за ЕС. Зад нас са само 5 държави от ЕС, а пред нас са всички останали 22 държави от ЕС по брой коли на 1000 човека. Който иска да знае как по света са се справили със замърсяването да прочете за Големият смог в Лондон през 1952 година и защо са забранили отоплението с твърдо гориво.
67
2
 
13
 
! Отговори
Беден преди 6 години
човек - жив дявол. Не щяхте нови жигули - на ви резултата. Мислите си, че като имате пари и сте се оградили с 2 метра дувар, сте друга работа - не, и вие се движите в ***, и вие дишате помията.
66
2
 
19
 
! Отговори
77777 преди 6 години
Специалистите винаги са знаели, че замърсяването на въздуха в София се дължи преди всичко на използването на твърдо гориво, но специалистите нямат думата, Знае се и че мръсните улици и тротоари са два пъти по-голям замърсител от колите, но и на това не се дава публичност.
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Остана ли по улиците едно дърво неотсечено??Колко паркчета и градинки по квартали се затриха??Някой в последните да речем 10 години от тази община засадил ли е един храст,едно дърво в инфраструктурата на една столица??Колко нещо се затри от парк Витоша,белият дроб на София??Сега два реда сълзи и сополи за мръсният въздух!!Не печките са виновни,откак се помните се отопляват с такива!!А лобистите точно това чакат,да се отоплявате с електроенергия,на газ за да вървят печалбите и вериша!!
64
1
 
6
 
! Отговори
ПРОБЛЕМА ФАНДЪКОВА преди 6 години
ПРОБЛЕМА Е ФАНДЪКОВА И ПОЛИТИКАТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
63
5
 
10
 
! Отговори
ivan преди 6 години
Естествено че автомобилите са причината за мърсотията, това Красно село около бул България , ул Дойран са ке_фите на София пренаселено и презастроено , изнася се кал от всевъзможни площи върху които се паркира и така стои по цяла година до следващия пороен дъжд .ВСЯКА КИФЛА С кола и разни дистрибутори със стари дизели се режат цял ден по това дето му викат БЕЛИ БРЕЗИ .СМРАД и не се вижда изход. С тоя билет 1.60 всяка кифла иска автомобил вместо да се натиска в трамвая
62
8
 
1
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
И да ми цъкате минуси, с тях ще си останете мишки,*** ***,що на светофара и на пътя не ми цъкате минуси, щото като сляза и немога да ви стигна да кажа че се шегувам.Смешници......Щото при мене няма полиция, няма застрахователи,като сляза и господ няма да ви спаси
61
2
 
6
 
! Отговори
Каролев преди 6 години
Проблема е в печките на твърдо гориво! Услужливо в жълтите контейнери изхвърляме пластмаса на скъсаняците да си я измъкнат от там и изгорят! Намерените гуми са им бонус за печката.
60
13
 
6
 
! Отговори
до Анонимен 56 преди 6 години
Смръдльо, заври са платените измишльотини по-дълбоко отзад. В София има повече от 1 милион автомобила. Колко да намалеят по празниците бе *** платен, далеч не всеки е хукнал в провинцията и в чужбина с личния си автомобил. Кой се топли в София с твърдо гориво бе, издухан? 1000 печки и 10 000 да са срещу 1 000 000 автомобила. *** продажни сега печките на бедняците ли ви са трън в очите? Банкноти да ядете дано. И да ги повръщате несмлени.
59
4
 
15
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ако се направи едно изследване ще се види че в София колите на 1000 човека са повече от във Виена, Прага, Будапеща.В тези градове е СКЪПО да имаш кола и се ползва масово градски транспорт. Тук се допусна да е обратното - евтино с кола -скъпо и неудобно с градски транспорт. Резултата - непроходими улици и издушаване с всякакви частици. Един вика да миели по-често. Какво да мият като паркирате в бившата градинка - настоящото блато на Шрек и излизате от там като малаци.
58
3
 
10
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Вместо да ми давате наклон на х..я вземете се замислите защо всички идват в София.Защо няма работа в провинцията? Защо няма бизнес и работодатели, защо няма инвеститори там.За да си стоят хората по села и градове.Колко народ опитаха с европрограми да започнат земеделие,животновъдство?? Ама няма кой да краде. Като искате столицата чиста и без пришълци си дигнете мазните Софийски зад....ци и протестирайте.Направете промяна за всички нас за да сме доволни и ние и вие.ама Гаьо си гледа неговия г..з
57
5
 
2
 
! Отговори
56-ти преди 6 години
Колега по твойта логика излиза че след като няма коли няма и хора следователно и печки не се палят .
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къщите в богатите квартали се отопляват с парно което работи с котли на пелети. В пелетите освен дървесина май има и нещо друго за слепване на стърготините. Решението е централно парно достъпно за всички
55
9
 
12
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Аз за тая кола плащам всичко което държавата иска от мен, и данъци и граждански и винетка и всичко.Вие ли ми плащате горивото та ще ми кажете кога и колко да си карам колата? Дай да се върнем на каруците и да ми трябва 1 час за да ида с градския до детската градина за да си заведа детето? Ай сиктир вече.....
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами сега като се разбра че проблема със замърсяването не е основно от колите, защото по празниците като нямаше коли в София продължаваха да отчитат високи стойности. За мен основният проблем са печките на твърдо гориво.
53
11
 
15
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Айде, престанете с тия глупости бе, да не съм карал кола като съм нямал пари за нова,да не съм идвал в София щото било пренаселено. Мислите ли че ми е приятно да зарежа апартамент и две къщи с два декара двор в провинцията за да ви дойда в смрадливата столица? От Чудо сме дошли тук.Защото по моя край заплатата е 410 лв независимо от образованието, щото в по-малките градове няма места, всичко е шуробаджанащина. Кои сте вие да ми кажете да не карам колата си?
52
9
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Това дето се допусна бедни хора да имат коли в 1.5 млн. град го няма никъде по света. Всеки ден в София се регистрират коли които няма как да се паркират законно. Задръстени са тротоари, градинки площадки. Улиците непроходими. Всичко се оправя с пари. При разумните хора - при лумпенята - не.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кого му пука, какъв въздух дишат софиянци? Да се прибират на село да дишат чист въздух.