София диша опасно мръсен въздух. Къде е проблемът?

И в най-богатите квартали се греят с въглища, отсече Каролев
Обновена: 28 дек 2017 13:32 | 28 дек 2017 13:30, Петя Славова
103

Дишаме опасно мръсен въздух. И основният виновник за това не са автомобилите, а отоплението с твърдо гориво. В София се оказва, че дори жителите на едни от най-богатите квартали се греят с такова, отсече икономистът Владимир Каролев в студиото на "България сутрин".
Още по темата

"Разгневи ме фактът, че най-големият екологичен проблем в България не е изсичането на горите. Дори напротив - те растат с изключително бързи темпове въпреки бракониерските действия. Мръсният въздух очевидно обаче е политически нерешим проблем, а екологията отдавна се е превърнала в политика, а не в наука", подчерта още той.

Във връзка с протестите "За" и "Против" втори лифт над Банско, Владимир Каролев подчерта, че те са в съотношение 1:1000.

"На нито един протест, организиран от еколозите не ходят повече от 20-30 човека. И това са хората, работещи в тази сфера, както и техни роднини. В Банско проблемът не е само кабинковият лифт. Ски зоната има нужда от уплътняване, без да се излиза от рамките на сегашната концесия", каза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му сегашният план за управление на Национален парк "Пирин" отдавна е изтекъл поради обжалванията на еколозите. Каролев обаче допълни, че е напълно възможно да бъдат добавени нови лифтове във вече съществуващата ски зона.

Очаква се на днешното си заседание правителството да вземе окончателно решение за втория кабинков лифт в Банско. Точката не е в дневния ред, но е възможно да бъде включена извънредно.

Спорът между еколози и бизнес по темата изостри отношенията в управляващата коалиция в началото на месец декември.

Преди Коледа екоминистерството оттегли временно предложението за промяна в концесията на "Ски зона Банско". Като причина за това беше посочено, че трябва да има обществено обсъждане на плана за управление на парк Пирин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каролев К//^$воо питат те за мръсния въздух у софето не от къде получаваш пари в банско за да лобираш
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петровски, а бракмите по 15 -20 години дето са и пушат като печки викаш не са проблем? Те да си се движат?
28
1
 
13
 
! Отговори
Петровски преди 6 години
Единственото правилно решение за чист въздух в София е газифициране на столицата.Вместо да се харчат милиарди за саниране ,парите да отидат за масово ГАЗИФИЦИРАНЕ - както цяла Европа ,Русия, и др.страни.Всяко семейство след това може да си плаща около 150 лв.месечно за отопление с газ.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 26 Къв висок данък, бре? Здравето няма цена.
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И през лятото, и през зимата, като погледнете София от Копитото ще видите добре очертани от смога булеварди. Ако през зимата е виновно твърдото гориво, през лятото каква е причината?Въпросът пак опира до това, че 80 % от колите са над 15 годишни бракми и очевидно трябва или да се забрланят, или да се обложат с много висок данък.
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРИВИЛЕГИЯТА ДА ЖИВЕЕШ В СОФИЯ, ДА СЕ НАРИЧАЩ СТОЛИЧАНИН И КОГАТО ТЕ ПОПИТАТ ОТ КЪДЕ СИ, НЕБРЕЖНО И С ОСОБЕНА ИНТОНАЦИЯ ДА ОТГОВАРЯШ "ОТ СОФИЯ", та тази привилегия изисква жертви.Така че ще дишате и песен ще пеете.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ne znam Fandakova kak uspq da pravarne v takav grozen i mrasen grad. Prilicha na razbit i mrasen konzlager. Sofiqnci sme besni, nikoga ne e bilo tolkova mrasen i razbit gradat. Izlezte na ulicata i se ogledaite
23
1
 
22
 
! Отговори
куку преди 6 години
В печките на твърдо гориво и в нашите "братя"по *** които горят каквото им попадне, къде за отопление къде за скрап. Да не се правят на ощипани тия в парламента , много добре знаят. Това са избиратели и не се докосват.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На едни им пречат старите дизели на други кюмура на трети праха от килимите които се тупат по балконите.Всички тези хора да напуснат България и да останат само тези с новите коли,които се отопляват на газ и тези от малцинствата които нямат пари ,за дизели,нямат пари за кюмура,нямат дипломи,не говорят български ,но имат Купени шофьорски книжки.Тези хора дано останат в България и да работят за Каролев.
21
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каролев, а лятото що има СМОГ над София...пак ли заради печките? ***!
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 16 Тоя *** Каролев винаги е бил смахнат. Няма забравя преди годи в едно предаване на Росен Петров как имаше спор с едни хора и тръгна да събира един числа и не може да ги събере, не за друго, а от нерви. Опонента му се хвана за главата. Истеричен смотaняк отвсякъде.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя каиш го каня в Пловдив лятото ще го кача на най-високото след Белащица да види за какво става въпрос . То по планината не се ходи само зимата .като дял колите са най много щото печките са само четири месеца освен товя са много повече в пъти.
18
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
старите коли и гр транспорт тои с какво се движи печките с твьрдо гориво итова че улиците не се мият тази година видях в люлин да мият улиците когатовалеше дьжд и от тогава краи презастрояването още повече хора и коли повечебоклук и като се сумира аз не мога да дишам
17
1
 
18
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
До Анонимен 11. Във Факултета горят гуми, пластмаси, дрехи събрани от контейнерите (които хората оставят, защото си мислят че някой беден м.ан.гал ще ги вземе да ги носи и даже и пре ум не им минава, ще тоя до.би.тък ги ползва за горене). Вечерно време в Красна поляна и Западен парк е мъгла и трудно се диша. Пушилката отива към Овча купел и слиза към центъра до бул. Константин Величков. Там предства да се вижда, ама отровите са си във въздуха. В кв. Христо Ботев сигурно е същата работа.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На къролеф откакто му свалиха регистрационните номера на колата малко изтреще ми се струва.Да подиша малко чист въздух сега по празниците и ще се оправи.
15
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В село като всичките къщи са на дърва и въглища, защо въздухът не е мръсен, бе, Каролевски олигoфрен?Даже зимата в спомените ми от детството обожавах тази мирзма в село сред сняг по улиците...съчетана с миризма на свинско печено на жар. Автомобилите са причината, ***!
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
проблемът е в такива специалисти като каролев, защо ги каните тия корумпета по телевизии да говорят врели-некипели?!? поканете специалсти, експерти, тръгнали каролев да канят...
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако в София дишат мръсен въздух ,какво да кажем ние , в Кюстендил!!?
12
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяха колите и лятото щеше да емръсен въдуха.
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаше натоварено движение в КРасна поляна около Коледа, но вонеше ужасно, какво горят във Факултета, не знам и се виждаха пушеците как слизат надолу към ниското между блоковете в квартала.