Министърът към еколозите: Хотели в защитените зони няма да има!

Нено Димов: Правителството е балансьор между еколози и бизнес
Обновена: 29 дек 2017 10:14 | 29 дек 2017 09:00,
111

"Природозащитниците могат да бъдат спокойни - хотели в защитените зони на Пирин няма да се строят, това е уредено със закон", заяви министърът на екологията Нено Димов.

Пред Bulgaria ON AIR министър Димов подчерта, че в приетото вчера решение на Министерския съвет единствено се заявява възможност за изграждане на втори кабинков лифт и друга спортна инфраструктура при конкретно инвестиционно намерение от даден инвеститор, а всяко предложение трябва да мине през всички екологични оценки..

Всяко предложение трябва да мине през всички екологични оценки, уточни министър Димов.

Още по темата

"Нито аз, нито правителството сме страна в този спор. Ние търсим баланс между опазването на околната среда и развитието на бизнеса в региона", каза още той по повод протестите в София в четвъртък вечер.

Снощи протестиращи блокираха кръстовището на Попа, а после се отправиха и към Орлов мост и скандираха, че искат природа в Пирин. За днес е подготвен и още един протест против решението на правителството да позволи строежа на втори лифт над Банско.

Министърът заяви, че няма данни протестите да са част от кампания, която подпомага ски туризма в други държави, а и това не било предмет на дейност на неговото министерство.

Според него вторият кабинков лифт в Банско ще намали стотиците автомобили, с които иначе скиорите стигат до лифтовете и замърсяват въздуха и природата.

"Протестите са елементи на демокрацията и в тях няма нищо лошо. В четвъртък протестираха три различни групи, което означава, че проблемът е многостранен и трябва да бъде решен", заяви пред "Нова" министърът на околната среда.
 
Нено Димов обясни още, че правителството му е възложило при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинка да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво полезно нещо са свършили т.нар. Зелени? Освен да протестират и да броят зелените еуглени .... Уж милеят за природата, а дейността им е все на жълтите павета и доходите - над средните за страната.
57
5
 
8
 
! Отговори
factotum преди 6 години
ОСТАВКА!
56
6
 
7
 
! Отговори
Нено Димов преди 6 години
Вервайте ми на мен и на ГРОБ и ние ще ви загробим за 800 дни.
55
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм фен на правителството, но изобщо не вярвам на "чистите" намерения на зелените грантаджии! Пирин е последна грижа и на едните и на другите. Едните ще си разширят бизнеса, а другите ще си заслужат остатъка от хонорара. Защо не протестират среку мръсния въздух, мръсната вода, незаконните малки ВЕЦ?
54
2
 
7
 
! Отговори
ss преди 6 години
на никой не му пука за втория лифт, нека има, а за това че 48% от парка бяха сдадени на един мафиот, а това че няма да има хотели .................
53
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банслашии могат дс решават как ще се развиват дворовете им, нищо повече, те са си техни, Пирин не принадлежи на шепа хора!!! Пирин е важна за екосистемата и въздуха на цяла България, а не саюо за бетонираното им селце!!!
52
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПирин го е имал преди ла/няното ви село, ще го има и след.И не е ваш.
51
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Напротив, Пирин си е точно на банскалии и те решават как да се развива региона им, разбра ли?"Провокираш ***, ясен си ми.
50
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив, Пирин си е точно на банскалии и те решават как да се развива региона им, разбра ли?
49
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С цел съживяване на местният бизнес и туризъм,има интерес към Царевец.Съборетината Балдуинова кула да бъде превърната в дискотека.Църквата на върха - елитен нощен клуб.Крепостните стени да бъдат съборени за да се използва строителният мат'риял.ГРАДИМ БЪЛГАРИЯ!Ваш Бойко.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се знае ДУМАТА НА ЕДИН МИНИСТЪР НЕ СТРУВА НИЩОООООООО!!!КАШИНКИТЕ да ходят да пасът. Ама не ходяяяятттт!!! Ще видим ....
47
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗащото идеята е не да има само още втори лифт.А да има и 3, 4, 6, 13-ти лифт...Докато Пирин не стане поредната туристическа, бетонна, осрна ***.Само че Пирин не е на банскалии.
46
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре защо не увеличиха капацитета на съществуващия лифт, има далеч по-големи и модерни лифтове с кабинки за по 20 човека, защо трябва да се сече наново, и това ако не е заради олигархичните зависимости на ББ здраве му кажи
45
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб и лично ББ за пореден път доказаха че са просто една м..афиотска организация
44
3
 
28
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Хотелите са на Доган и протежето му - Дебелян.На Петя Славова, любовницата на ген. Гоцев,и на отбор юнаци - "безпределно верни на Партията-кYчка".Местните банскалии са кофти хора, техният "местен бизнес" се свежда до барче, шкембеджиийница или сергия за дрънкулки.Отделно, един лифт има поерсонал макс 10 души.Ако това ще ви възроди бетонното село...
43
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб продадоха планината за жълти стотинки, ония вече са започнали чудовищна сеч и унищожаване на горите. мутри мръсни продажни
42
1
 
24
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Нямало да има хотели... Засега. По нататък щели да преценяват.
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Lies!More lies!Every day, more and more lies!
40
21
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Еколозите са шепа безделници пречещи на нормалното развитие на страната.
39
5
 
23
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Най-хубаеото от цялата работа е, че Борисов ще го отнесе и па няма да изкара Мандата от простотия и па сички ще му се смеят и подиграват на простотията.