Експериментът със Северозапада – първо ТКЗС-та, после... автономия

Хората там искали самостоятелност, защото се чувствали осиротели
Обновена: 30 яну 2018 09:12 | 30 яну 2018 09:10,
121

Кой ще инвестира в Северозападна България, където няма никаква инфраструктура? Хората там не искат независимост, искат централната власт да не им пречи да си развиват собствени проекти, като не им помага. Това каза писателят Стоян Николов - Торлака в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че няма бизнесмен или компания, която да инвестира в земя, която е обречена на гибел от държавата и собствените ѝ управници.

Още по темата

"Реално няма нормален основен път, който да води от столицата на България до Северозапада. Всъщност това е най-близкият контролен пункт, по който може да се стигне до Европа. Нали все пак сме в Европейския съюз?", допълни писателят.

Според Торлака, когато за пръв път чул идеята Враца, Видин и Монтана да се отделят от България и да станат автономна област много се е смял, но след това осъзнал, че държавата е оставила тези хора на произвола на съдбата.

"България е разделена на няколко сектора още от Освобождението, а да не говорим как се случват нещата сега. Северозападът е територия, на която се правят експерименти от много отдавна. Оттук тръгват първите ТКЗС-та и т.н. Това се оказва доста сериозна спънка за развитието на този край", отбеляза Николов пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че нещата все повече се задълбочават и не се вижда светлина в тунела, а едно от доказателствата е, че Северна България се движи много по-бавно в своето развитие отколкото Южна.

В своите книги "Северозападен романь" и "Автономията ????" Торлака разказва за реалната ситуация в Северозападна България, а наскоро е излязъл и неговия исторически роман "Иваил Цар".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
18
 
! Отговори
Северозападна преди 6 години
България е регион с изключително красива природа и богато историческо наследство. Има невероятен потенциал за транспортни интерконекторни връзки. Граничи с европейски държави, има богата земеделска земя и храните, които се продават са обикновено чисти и качествени от местни производители. Има минерални води, потенциал за ски туризъм, алпинизъм и водни спортове.Хората са мили, задружни и отзивчиви. Но е откъснат от света
88
19
 
12
 
! Отговори
бг преди 6 години
северозападът е най-податлив на противобългарски действие и в услуга на сръбски и руски интереси .Нали точно тук "избухна" антибългарския метеж наречен септемврийско въстание.
87
14
 
18
 
! Отговори
инфрата не е важна преди 6 години
"Кой ще инвестира в Северозападна България, където няма никаква инфраструктура?"--------ААаааааа, чеки, чеки малко...Ние асфалт не ядем, нали така, другаре?
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 87 ПРОСТО НЕ ВЪРВЯТ ТКЗС - та
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 78 В ЮЖНА БЪЛГАРИЯ ПРОСТО ОБРАБОТВАЕМАТА ЗЕМЯ НЕ Е СТАКИВА РАЗМЕРИ ЗА ТОЛКОВА МНОГО ХОРА И ТКЗС ТАМ ПО МАЛКО ВЪРВЯТ.
84
0
 
7
 
! Отговори
Bob преди 6 години
Справка от лятото, в Монтана Лукоил продава Газта за 1.07 в Пловтив за 85. Една и съща фирма на едни и същи хора едно и също гориво 300км разлика. В момента Марешки продава за около 97 (ако не се лъжа) в монтана е 1.09 на повечето бензиностанции, не видях някъде 1.05 или по -малко. Знаем че горивото влиза с голям процент в крайната цена на услугите и продуктите. И 3 тунела да направят се тая, когато имаме сектор който печели +20% от цената и е в основата на повечето бизнеси. Няма монополи!
83
7
 
7
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
До До Анонимен 59По спомени на възрасни хора заживяли са добре мързеливите, дето са нямали нищо. Внуците на някои от тях сега са с по няколко криминални регистрации. Дядо ми цял живот псуваше комунистите. С братята си парче, по парче доста земя бяха събрали, докато баща им пиел в кръчмата и правел дете, след дете. Един месец в годината работели здраво. По жърва.
82
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам много индивиди от северозапада, работил съм там дъги години като мениджър, просто материала там не е качествен, не става за нищо, винаги ще си останат бедни.
81
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на диктатора Тодор Живков и 45 годишната руска окупация на България северозападът беше много по-беден от сега, но вестниците тогава не пишеха за това.
80
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че това положение е напълно логично. Бил съм 2 години в казармата с хора от този край. 90% от тях не ставаха за нищо, живи ypoди.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 76 това не е мечта Това е реалност във ВОЙВОДИНА.
78
13
 
6
 
! Отговори
от Норвегия преди 6 години
Аз живея в Норвегия от 8 години, оправил съм си живота, заплатата ми е 80 хил крони.
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 73 ами като ти вземат- кащата, земята , добитъка и ако не се сработваш с колектива. СТАВАШ ГРАЖДАНИН В ПАНЕЛКА.
76
15
 
17
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Те и в Южна България предприятията се сринаха умишлено, но там хората са работливи и никога не са твърдяли, че "асфалт не се яде".Добре, че на вас ви от не 10 години да разберете, че без магистрали всеки район е обречен на фалит и разорение!
75
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и в Израел има кибуци. Но те нямат нищо общо с нашите ТКЗС. Затова през соца Москва уби Трайчо Костов. Отказа да дава житото на Сталин и търсеше друг начин за такива колективни обработки.
74
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с автономията е пълен фейк! Иначе казано - добре тиражирана лъжа! Аз твърдя това с абсолютна увереност, само се досещам кого ползва тази иdiотия! Време е ДАНС да се намеси, а след тях - прокуратурата!Навремето някакъв влах искаше да прави влашка партия. Не можа да събере и един файтон хора! Нашите власи са по-българи от мнозина патриотари, дето се тупат по гърдите, а разправят за Терминал 2! Лично на мен майката на виден спортен деец ми каза: "Аз съм българка!".
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 74 ОПЛЕСКА РАБОТАТА С ТАЯ ДАНИЯ. Датчанина е по голям хитрец от българина. На датчанина законодателството е такова , че той е управител на ферма, зем. стопанство. Чужденеца от бивша югославия, виетнамци, пакистанци, турци /кюрди са малко или липсват/ са роби . Те работят защото в техните страни за такъв труд взимат малко
72
5
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 59 преди 6 години
Кооперативите не са измислица на комунистите. В Дания съществуват от края на XIX в.А приносът на Северозапада към кооперациите е пак от това време - Петко Дичев, роден през 1867 г. в Кула е написал първата статия за кооперациите във в."Орало". Занеграмотниците ще спомена само имената на Т.Влайков, Т.Йончев и Я.Забунов.Когато ТКЗС стъпиха на краката си, народът започна да строи нови къщи, да ходи на почивка на море и планина. По стар нашенски обичай крадяха и живееха доста добре!
71
10
 
5
 
! Отговори
месара преди 6 години
още един "капацитет" се изказа. да си бехте седели по родните места, и да си обработвате нивите, а не да се преселвате в София и да ставате "граждани"!
70
9
 
2
 
! Отговори
месара преди 6 години
още един "капацитет" се изказа. да си бехте седели по родните места, и да си обработвате нивите, а не да се преселвате в София и да ставате "граждани"!