Експериментът със Северозапада – първо ТКЗС-та, после... автономия

Хората там искали самостоятелност, защото се чувствали осиротели
Обновена: 30 яну 2018 09:12 | 30 яну 2018 09:10,
121

Кой ще инвестира в Северозападна България, където няма никаква инфраструктура? Хората там не искат независимост, искат централната власт да не им пречи да си развиват собствени проекти, като не им помага. Това каза писателят Стоян Николов - Торлака в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че няма бизнесмен или компания, която да инвестира в земя, която е обречена на гибел от държавата и собствените ѝ управници.

Още по темата

"Реално няма нормален основен път, който да води от столицата на България до Северозапада. Всъщност това е най-близкият контролен пункт, по който може да се стигне до Европа. Нали все пак сме в Европейския съюз?", допълни писателят.

Според Торлака, когато за пръв път чул идеята Враца, Видин и Монтана да се отделят от България и да станат автономна област много се е смял, но след това осъзнал, че държавата е оставила тези хора на произвола на съдбата.

"България е разделена на няколко сектора още от Освобождението, а да не говорим как се случват нещата сега. Северозападът е територия, на която се правят експерименти от много отдавна. Оттук тръгват първите ТКЗС-та и т.н. Това се оказва доста сериозна спънка за развитието на този край", отбеляза Николов пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че нещата все повече се задълбочават и не се вижда светлина в тунела, а едно от доказателствата е, че Северна България се движи много по-бавно в своето развитие отколкото Южна.

В своите книги "Северозападен романь" и "Автономията ????" Торлака разказва за реалната ситуация в Северозападна България, а наскоро е излязъл и неговия исторически роман "Иваил Цар".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
8
 
7
 
! Отговори
северопападняк преди 6 години
За да се опрайме треба сичките да се изкараме ***.Че ни ранат и поат от Брюксел яко до 9-то колено!
48
3
 
20
 
! Отговори
Киртак преди 6 години
До РАЗМИСЛИ и СТРАСТИБедни и гладни. По банкети, кръчми и ловни излети. По Коледа няма човек да ти помогне прасето да заколиш. Дай му пазач да бъде и след смяната да си тръгва с колкото може да открадне??!! Седнали в кръчмата през деня и се присмиват на момчето минаващо с трактора си, че взел европари и обработва земя. "***".
47
4
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Примерата ти е наивно-глуповат! Нима твърдиш, че ние сме деца-овчици и че бащицата-овчар, трябва да ни бие с гегата, за да вкарва в правия коловоз, ако които излезе от него да се отстрелва на място? Днес всеки е свободен да си избере и купи каквот си иска сладолед, както и е отговорен пред себе си и семейството си, да осигури нужните му средства. Няма такъв филм, ако получиш 50 ст., а пък друг 1 лев, не може да е така, парите не се получават, а се печелят.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 45 МНОГО ФАНТАЗИИ. А ми ако едното дете не обича много сладолед
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този писател много чел, но не казва за НАСИЛСТВЕНАТА КОЛЕКТИВИЗАЦИЯ. Как то се образуваха ТКЗ
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЕДНАГА СЕ ПОЯВИ МАНИПУЛАТОР. Като в тангото- две напред една назад. ОТ БЕДНИЯ СЕВЕРОЗАПАД ИСКАТ АВТОНОМИЯ, ТОЯ ПА ПЪРВО ТКЗС.- ДА АМА ЗАПАДНИ БАНКИ ОТПУСКАТ КРЕДИТ САМО НА ИНДИВИДУАЛНИ ПРОЕКТИ - НЕ НА МЪГЛЯВИ КОЛЕКТИВИ , БЕЗ ИМЕ.
43
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стара истина е,че съединението прави силата.Но също така е вярно и че неравенството поражда завист,а завистта омраза.Особено,когато това неравенство е предизвикано целенасочено.Редно е в едно семейство ако едното дете получи 50 ст.за сладолед,другото да получи също толкова.Но ако едното получава потртмонето,а другото мотиката,разривът рано или късно е неизбежен.Това се случва и в България в момента и тези процеси на сепаратизъм ще се засилват,ако държавата не предприеме спешни реални действия..
42
1
 
16
 
! Отговори
Видинчанин преди 6 години
До 38 Тази опорна точка на виновният комунист-кмет,е много прозрачно-лъжлива!Никога не е постъпвала при кмета на Видин ,който и да е бил той приватизационна сделка за ,,Видахим",по простата причина ,че ,,Видахим"беше държавно предприятие,не общинско!Беше продадено от ,,Агенцията по приватизация".Предложения е имало при ген.директор на ,,Видахим" и Министрите в София!Кметът дори нямаше право чистачка да назначи ,камо ли директори на ,,Видахим"
41
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е добре де нали асфалта не се ядеше, сега извъднъж се оказа, че другарите от северозапада не просто го проядоха, а са пристрастени към него. Нямало инфраструктура, добро утро, когато ви се говореше, че трябва да се строи, вие казахте не ни занивамавайте с глупости, искаме да пием и ядем днес, пък утре каквото стане. Ще ли да се отцепят? И какво ще стане, кой си мислите, че плашите, като се отцепите умирате прави, за много кратко време - като няма акъл, така става.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 37 ЧУЛ СЪМ ЧЕ ИМА КАЧЕСТВЕННИ ЖИВОТНИ И ТЯХ ЛИ Е ЗАГРАБИЛ.?Чул съм , че БСП, ДПС И ДР. ПАРТИИ СА ГО ТЪРСЕ ЛИ ДА ИМ ПОМАГА.В ИЗБОРИТЕ.НЕ ГИ Е ТЪРСИЛ ТОЙ.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За частен проект ти дават 1 милион евро от ЕС но ако намериш останалите 99 милиона евро от банки и си заложиш къщата.
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мишелин искаха да го купят и затворят и после ще внасят и горят отпадъчни гуми от Германия.
37
2
 
8
 
! Отговори
с индивид.проект преди 6 години
до 32 Централната власт в БГ. Приема само МАЩАБНИ ПРОЕКТИ НА КОЛЕКТИВИ ПО ПАРТИИНИ КРИТЕРИИ. Отпуска милиони но на партиини колективи,. За индивидуални НЕ ГИ БРОЙ ЗА ПРОЕКТИ.
36
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Видин имаше завод за гуми . Най голямата фирма за производство на гуми Мишелин искаше да купи завода. Кмета от БСП обаче почва да ги юди за рушвет и хората се махнаха и отидоха в Румъния. Този край ги друса комунизъм, искат си ТКЗС-тата да си крадат и те това е . Апропо нали асфалт не се яде .
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен34Чоков е заграбил чужда земя или общинска с фалшиви документи и я пише за частна негова.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и в Русия нещат колхозите. Тоя за колхози мечта е
33
9
 
24
 
! Отговори
северозападен българ преди 6 години
Прочетете днешния 24часа - 44% от индустрията е в софия!? Това са умишлени неща, нарочно се съсипват цели региони от евро-травеститите . Целта е дисбаланс в страната и обезлюдяване чрез вътрешна и външна емиграция. В същото време се стимулира заселването с имигранти. Ние сме във война!
32
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 30 Ценко Чоков, каква мутра е бе човек. ?Той си обработва неговата площ, не иска чуждо. Сее си на негова площ и не желае да е в комбина с партии. Затова и го бутнаха в затвора и му измислиха че е лихвар.Разходисе по софииските улици и ще видиш хиляди телефони на пихвари за бързи кредити , а *** на свобода, а де , а *** на свобода.
31
4
 
10
 
! Отговори
Дон Базилио преди 6 години
То централната власт е направена, за да пречи на всички извън нея, не само на пущиняците - просто спрете да плащате данъците, осигуровките, акцизите, ДДС-то и другите приходи на бюрократите и ето ви автономия, пък ако могат да си ги вземат насила.
30
7
 
12
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
В цялата лавина от ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ, така и не се разбра КАКВИ "собствени проекти" имат хората в Северозападна България и КАК точно им се пречи да ги развиват.