Под дърво, върху кашони, без пари, храна, лекарства

Инвалид трогна хиляди, настаняват го в социален дом във Варна
12 юни 2018 20:30, Златко Желев
20
Под дърво, върху кашони, без пари, храна, лекарства
Снимка: Facebook

Снимката на безпомощен инвалид с разтърстваща история, публикувана във Facebook, предизвика реакциите на стотици хора във Варна. Според автора на поста, мъжът е на 65 години и се казва Светлозар Антонов. След прекаран инфаркт преди месец, претърпява операция и остава на улицата пълен инвалид.

В момента живее под дърво, върху празни кашони, без пари, без храна и лекарства до пазара на квартал "Чайка" във Варна. Близките на Светлозар са извън страната, а той вече 9 месеца чака да бъде настанен в Дом "Гергана", след като си е подал документите, но процедурата се оказва твърде тромава. Утре трябва да му махнат конци след претърпяната операция в УМБАЛ "Света Марина".

Мъжът няма средства и е в напълно безпомощно състояние, алармира варненецът, който казва, че е поискал да му даде пари, но човекът му отказал.

Друга жена, на име Мария потвърждава, че преди да му ампутират крайниците, Светлозар пак живеел на улицата, като обитавал изоставена постройка на пазарчето.

"Най-често съм го виждала да седи до магазинчето за плодове и зеленчуци, което се намира точно срещу снимката, която е направена сега. Около него винаги е имало бутилки от алкохол. И така, от сутрин до вечер. Докато съм пазарувала съм чувала да го поздравяват със: "Здравей, морски". Това ме навеждало на мисълта, че е бил моряк и е пътувал. Сега не му е възможно, но и когато можеше,  той пак не е работил“" настоява тя, цитирана от "Монитор".

След стотиците коментари в социалната мрежа, от община Варна се намесиха в случая, като по-късно информираха, че експерти от дирекция "Социални дейности" са се самосезирали и са взели незабавни мерки за Светлозар Антонов.

Уведомена е дирекция "Социално подпомагане", за да издаде заповед за приоритетно настаняване в Дома за лица с физически увреждания "Гергана", където е уредено той трябва да бъде приет днес следобед.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Виктория преди 2 години
Не е бил моряк, а барман на Златните.Имал е не едно жилище, но всичко е продал.Бохем, човек живеещ ден за ден.Дори когато е бил здрав е отказвал да работи.Не бих нарекла " близки" първата му съпруга (има и други бракове ),с която съвсем умишлено не е поддържал връзка 30 години, нито дъщеря му, за която не се е интересувал никога.Когато дъщеря му го издирва преди 3 години, той не можал да я познае ( това са негови думи) .Поискала да го заведе в Холандия, но той отказал....
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че е фейсбук, Господари на ефира за да се случва нещо в тази държава. Полицаи сменят гуми, носят количка по стъпалата в подлез, плащат хотел на изхвърлено семейство с бебе от работодателя, пращаме смс за да спасяване животи и това не е никаква гордост да се бием в гърдите, това показва че не само институциите а цялата държава работи така.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приберете го най-накрая, да се махне от главата на Б.Б.
15
2
 
2
 
! Отговори
муспи преди 2 години
Социалния срив е право пропорционален с процента нисши в страната - евреи, роми, араби, *** и разни китайци и мексиканци. В САЩ такава гледка си е натурална. В същото време идват легиони араби, и получават апартаменти на които държавата плаща наемите, и работа - секюрити, - разхождане по коридори с връзка ключове на колана и разговор с другото секюрити - кога ще свърши това фъкано работно време?
14
1
 
15
 
! Отговори
Така е преди 2 години
При капитала. Човек за човека е вълк. Ценностите свършват там, където почва кешът. Най-съвършената система. Докато не застанете на мястото на инвалида.
13
1
 
1
 
! Отговори
не народ а мърша преди 2 години
да си пускат предизвестията, тея си помислиха че им е сигурно мястото и ще им го па,ят, който не бачка вън, всичките ще ви изгоня в северна македония, ама не тая новата ми оная на ким ун кун
12
1
 
0
 
! Отговори
ИВ употребяващ преди 2 години
епа браво кво? айде давай другата страница
11
1
 
2
 
! Отговори
Ramadan преди 2 години
Vai, nema li pop, vladika, episkop, patriarh s sarca i chovestina v tva rebege?!
10
4
 
23
 
! Отговори
Човек преди 2 години
Не човека, държавата ни е жалка!!!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аве Цецовци разни там .
За какво са ви по 6 апартамента бе.
Дайте един на човека.
8
1
 
32
 
! Отговори
шматка преди 2 години
Що ми слагате минуси бе.
Значи човека е бил моряк най вероятно защото и пенсията му е 350лв тоест си е изработил неговото.Моряците бяха доста добре материално.Къде му е жилището че е на улицата.Да не се окаже че роднините са го продали и са духнали на м.а.йната си.Има една поговорка
Една майка 10 деца отглежда но 10 деца не мога да догледат майка си.
7
5
 
14
 
! Отговори
шматка преди 2 години
До 6

А близките му.Тях как да ги уволним
6
2
 
47
 
! Отговори
Хм... преди 2 години
"Близките на Светлозар са извън страната, а той вече 9 месеца чака да бъде настанен в Дом "Гергана", след като си е подал документите, но процедурата се оказва твърде тромава"...
Егати процедурата, егати бюрокращината, егати безразличието към човешкото достойнство. Ей, хора, 9 месеца! 9 месеца чака този абсолютно безпомощен човек да бъде настанен в някакъв си дом. Уволнения до дупка! А за близките му... без комоентар.
5
1
 
6
 
! Отговори
Vosac преди 2 години
Aaaaa, bulgarin na chorbadji Sultankata...
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом има прясна операция му трябват лекарства и антибиотик,иначе може да се влоши.
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано помогнат на човека и го настанят на топло!
А има ли кой да информира близките му в Холандия?
2
3
 
36
 
! Отговори
sram преди 2 години
И там разните геберасти , и още повече представителите на ОП / гадни долни продажници/ , ще ни обесняват , че в България всичко е наред .
Точно обратното е - нищо в България не е е наред , ама нито една сфера
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, че геребарските министри са непоклатими.
И никой не може да им иска оставката.