Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна

Да се намали ДДС за храните, поиска експерт
Обновена: 22 сеп 2018 16:05 | 22 сеп 2018 14:00, Петя Славова
236
Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна
Снимка: архив, Булфото

Изследване показа, че българинът често бърка по-дълбоко в джоба си за храна, отколкото го прави европеецът. Става дума за закупуването на едни и същи хранителни продукти. Една от причините, оказва се, е ДДС-то. Въпреки че страната ни е считана за най-бедната в Европейския съюз, данъкът върху храните е един от най-високите.

България е една от едва трите държави, в които е без значение дали си купуваме кола, телевизор или вафла - ДДС-то, което плащаме е 20%.

Още по темата

Най-голямо облекчение за храните и лекарствата има в Малта. ДДС за тях там няма. В Полша също, но не за всички - там освободени от данък са само някои основни храни.

Данъкът, с който облагат храните си в Люксембург - една от най-богатите държавите членки на ЕС, е едва 3%. В Чехия процентите са 5, в Белгия - 6, в Германия и Испания - 7. В съседна Румъния, с която традиционно се сравняваме, процентите са 9. Доскоро толкова бяха и в Гърция, но заради кризата в момента временно са повишени.

Единствените, които нямат намалена ставка като нас, са Дания и Словакия. В Словакия обаче и така ДДС-то пак е по-ниско отколкото у нас - 19%.

"Намаляването на ставката у нас би било нормализация на данъчната система в България. Не може да плащаш 20% ДДС, когато си купуваш яхта и същия данък, когато си купуваш хляб", коментира пред Нова тв Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Всяка такава данъчна намеса изражда пазарните пропорции", каза от своя страна финансистът Емил Хърсев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: ДДСхраниЕСЕмил Хърсев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЪЛГАРИНА СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА СЛЕД КАТО ДОПУСНА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ ДА СИ КУПИ МЯСТО В ПАРЛАМЕНТА СЛЕД АТО СЪЩАТА РИТНА 12 БАНКИ И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО БГ Я ИЗБИРАТ- А РОЖБИТЕ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ ОЛИГАРХИЯТА СИ РАЗПРЕДЕЛИ ТЕГЛЕНИТЕ МИЛИОНИ БЕЗ ПОКРИТИЕ И КУПИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ- БГ НЕ ГЛАСУВА ПРАВИЛНО- ФАЛИРАТ КАКВОТО ТРЯБВА
27
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ББ-смята ,че лъжете ,всичко е ОК хората са по Гърция---пенсионерите са си го заслужили ,навремето не са работили ,а за тези дето са работили / военни и полицаи / за тях има.
26
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още преди 20 години разбрах гадната схема на нашите управници. Взима се най-тегавото нещо от някоя държава и се прилага тук. Като се възмути някой му се казва "Какво искаш, във Франция е така!" А това, че има 100 други механизма във Франция, които компенсират това "така" не се обяснява. Нищо, комунистите ни започнаха, а Тиквата и Цвък ще гасят лампата скоро!Който е млад да се спасява докато може!
25
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
33, ГА ПОЛУЧАВАШЕ 2700ЛВ МИН ЗАПЛАТА- НЯМАШЕ И ЕДИН ДОЛАР, ЗАЩОТО ТОЙ БЕШЕ 3000ЛВ, А СРЕДНАТА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА БЕШЕ 5 ДОЛАРА И БЯХА РИТНАТИ 12 БАНКИ ОТ ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА- ТИ БЪЛГАРИНО БЕШЕ СВОБОДЕН ЛИ, НО СЕГА РОБ ЛИ СИ, А
24
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 30 Битовизми? да изхвърляш хубава храна годна е битовизъм?Където шефа ми милионер съм го виждал да остават две филийки хляб пресни и си ги завива в торбичка и ги слага в хладилника? Това не е битовизъм, младеж, а въпрос на самосъзнание.
23
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иде Клексит, иде зима, свински пръжки пак ще има! Лютеницата обче, ще поскъпне - няма друго яче! Ще наблегнем на компота за да продължим живота!
22
2
 
44
 
! Отговори
диктатора преди 5 години
р0бе, ти и да ядеш ли искаш, 1000 камшика, казах и след това на тръстиката!! нагли май муни... я донеси 2-3 телешки стека, да хвърля на песа ми, миличкият изгладнял е!
21
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поветкин може да яде голям бой, но не се страхува от Джошуа, докато нашия Опулев нацапа гащите от страх и се покри срещу британеца.ФАКТ!
20
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Мисля, че прекалено много внимание влагаш в битовизми...
19
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
23, Много ясно че ги попитах- аз съм им пръв приятел и си споделяме всичко. Тези двамата нито канят хора, нито ядат по много. Просто да имало... И като ги питам не изхвърляте ли храна..и те " Е, може ли всеки ден да се яде една и съща манджа??И аз си замълчах. Нямам думи просто.
18
4
 
43
 
! Отговори
коце преди 5 години
До Анонимен 1 А сега сериозно.При тази огромна бюрокрация(неработеща),корупция,не събирани данъци,почти без данък сгради,+далавери,кражби,мързеливо и неграмотно поколение(днешните 20-35 год.) се чудя само как тази държава оцелява с 20% ДДС.За вас и 40% е малко.
17
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Не мисля, че можеш да си вадиш генерални заключения за всички. Попита ли ги, защо държат храна така ? Аз лично пазарувам за напред, зщаото иначе губя мноо време по магазините. Надявам се, скоро да имаме евтина доставка от супер марктеите. Тогава, няма да се налага, да си тъпча хладилниите.
16
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 18 Моето село е 90% от територията на България- тоест 90% от българския народ ще е за Поветкин, папагал сорoсоиден!
15
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът не е ли европеец? Какво значи европеец? Ако е западноевропеец, не може ли да се напише коректно?
14
1
 
50
 
! Отговори
до 16 преди 5 години
ния сме богати колкото севернокорейците - Бо Тик Вун е първи братчед на Ким Чен Ун и двамата не са си сдали още партийните книжки. Освет нова Майката на Нацията е стругарка от РабФак и партийна секретарка! Комунизмът е жив!
13
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поветкин ще яде такъв бой какъвто досега не е ял, а твоето село не е цяла България и слава Богу !
12
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поветкин, брат, разбий Джошуа довечера. Сега или никога!Цяла България е зад теб, братушка!
11
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не искате да сте 'бедни като българите' ... бъдете богати като руснаците или севернокорейците.
10
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 13 Те не искат да са бедни като нас, но ние искаме те да са бедни като нас...пардон с мизерно мислене.
9
0
 
61
 
! Отговори
Martin преди 5 години
Сакън, не пипайте бюджета. Тука данъци само се вдигат и се обяснява, че е за добро!