Доживот в панел, но и панелът има живот – приключил! Решение?

Коментар на юриста Ламбро Попов и арх. Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 окт 2018 13:30 | 4 окт 2018 10:15,
157

Панелните блокове у нас са към края на своя жизнен цикъл, а много от тях се оказват без документация, което затруднява бъдещите им ремонти.

Вчера бе обявено, че 1 млн. жилища са необитаеми, като от тях 20 хиляди са стари панелни жилища.

Още по темата

"Учредихме браншова асоциация, която да покрие под своята шапка всички професионални домоуправители. Вярваме, че експертният подход е правилният подход", заяви юристът и експерт в областта на етажната собственост Ламбро Попов.

Той се съгласи, че изгубената документация за много сгради е безспорен факт.

"Всяка сграда има жизнен цикъл. Правилната поддръжка и управление имат възможността да удължат жизнения цикъл", посочи той пред Bulgaria ON AIR и добави, че програмата за саниране е прекрасен инструмент, но поглъща огромен ресурс.

"Тези панелни сгради имат бъдеще. Годността до голяма степен зависи и от поддръжката. Тези сгради са в определена среда. Пътят е самоорганизацията на хората", каза от своя страна арх. Димитър Димитров в студиото на "България сутрин".

По думите му вече 50 години собствениците на апартаменти в панелни сгради плащат данъци, които обаче потъват в държавата.

"Столичната община разполага с 1,5 млрд. лева. Гражданите си плащат абсолютно добронамерено, но не получават нищо адекватно. Опасността е, че няма национална стратегия", подчерта арх. Димитров.

"Безспорно има сгради, които спешно трябва да бъдат ремонтирани", съгласи се Ламбро Попов. Но по думите му тук идва въпросът за средата, за да се създадат условия за самоорганизиране на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
15
 
! Отговори
пецата преди 5 години
ще ви изгонят от жилищата ви за да ви построят нови ама ако си платите де , очаквайте всичко глада започва скоро
57
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези дето мислят, че панелите се държат от заварките са в страшно заблуждение.Панелите имат сглобки. Всеки панел ляга в улей или засек. Нещо като "Лего". Заварките са за начално фиксиране.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До майнаХубаво е, че слушаш какво ти говорят по възрастните, но слушай и по компетентните.
55
3
 
13
 
! Отговори
Майнаа преди 5 години
Това за експлоатационния срок ...по телевизията ли го чу.... В Пловдив, на 2\3 от панелите са завършени края на 50-те до 70-та година ( без Тракия). *** обясни на хората, че са им изтекли сркоовете. Опа къщите в стария град са на по 150 години. Жената е реститутка там, (къщата е правена 1845-а) оправял съм една фасада и няколко счупени керемиди... Толкова здрав гредоред, даже Чирпанското земетресение не го е пипнал
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МИДАми продай си новото и си купи панел, дори ще ти е повече квадратурата. Но май пак не искаш. Зависи колко ти е "проверен" строителя. Винаги има кой да си остави ръцете.
53
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В немско ги събориха панелките още преди 30 години
52
11
 
3
 
! Отговори
До анонимен 45 преди 5 години
Експлоатационният живот на всяка жилищна сграда, включително и на панелките, е 50г. Тези 80г. откъде си ги изсмука?
51
0
 
21
 
! Отговори
лично впечатление преди 5 години
Новото строителство е пълен въздух!От проектирането до изпълнението си е чист грабеж!Само изчисляването на квадратурата е предостатъчно!Повече не ти трябва!
50
7
 
15
 
! Отговори
Майнаа преди 5 години
До АнтиПанелния, когато почнат да се откъртват панели, масово, а не частни единични случаи .... В България има точно 2 такива... ела ми се обади.... Живея в 92 квадрата реални панел, без тераси, в добър квартал,обособени 2 спални, хол, кухня, баня и баня и тоалетна отделно, перално, мазе 12 квадрата, Целия вход си го санирахме сами 2011-а. Лошото е ,че тия от новите кооперации идват да ни паркират на местата, взели апартамента ама без паркомясто ( по 120 паркоместа стоят празни). Пукаме Гуми ;)
49
0
 
28
 
! Отговори
мид преди 5 години
Аз лично съм чедо на кремиковски работници и съм отрасъл в панелки.Винаги съм мислел, че новите тухлени кооперации са по-добри. Когато си направих мое семейство взехме дом в нова кооперация от проучен строител според възможностите ни. Фактите са, че шумоизолация практически няма докато в панелките никога не съм чувал комшиите. Топлоизолацията е прилична ама от дограмите вее повече от панелните дори. Предимство е, че мирише на ново като влезеш и е много по-красиво иначе има много недостатъци
48
8
 
11
 
! Отговори
Арсений преди 5 години
Не е зле форумните "разбирачи" да четат повечко! Животът на панелките не се определя от качеството и дълготрайността на бетона, а на заварките, свързващи панелите. Те корозират и компрометират здравината на цялата конструкция.
47
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Панелките са отмъщението на соца към народа.
46
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И виждам, че упорствате, че панела има здрав бетон, което никой не оспорва, но се държи на заварки и този здрав бетон тежи, а заварките си гният...
45
2
 
17
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Аз пък незнаех, че панелът имал живот бе, значи-викат, живота му приключил и тия дето си живеят в него, живеят в умрял панел, ама ако вземеш та ги питаш, нито са разбрали, че е умрял, нито им пречи да си живят дорде той си седи умрял...и сега-дай да ги бутнем, та да живеят в нещо живо бе, вечер кога е тихо да слушаш как стената ти приказва...ама кой си говори със стените нали знайте от кои е, та лудите вече са на привършване и няма кой да им се върже на калинките-на нас ни харесва умрелия панел
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, нещо трябва да се пише.... Щом е тухла от 1930г проблеми няма. Помните ли панелния блок в Русия, в който се беше блъснал самолет. По средата на блока дупка, отгоре над дупката последните 2 етажа си стояха - над нищото висяха. Да са паднали.... Това е пълна глупост, че животът на панелните блокове бил 50г, животът е поне 80години..... Един от първите панели е от 1958г в северните квартали, хората ги изнесоха от него, защото се нацепи, а се нацепи, защото е строен върху лош терен, не за друго
43
2
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Ето и днес предиобед,със това инфо готово,пак ме омайват приятно.Тресне ли як земетръса,вашто строителство ново,си е отишло безвъзвратно.
42
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МИД,ами джамията в центъра е на 500-600 г., при тухленото няма заварки, които да изгният, при ЕПК също. Иначе и тухла при определени условия и нулева подръжка ще рухне. Докато не вземат да се откъртват панели, някои хора няма да го разберат. Ама да опукаш 98900 евро за панел с кредит за 35 г и като го изплатиш да се окажеш бездомен пенсионер? Nice, a?
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По разчет бетона има 150 години срок на износване!Но никой не го е проверил!Така че това е само твърдение!А колко са реално,никой не може да каже!Така че,по-кротко с панелките!
40
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди години ми се наложи да поставя дюбел в панела граничещ със съседите за да поставя стенен часовник. Повярвайте ми, много зор видях, а когато извадих бургията от стената, така се не нагряла, че и изпадна видията. Та това исках да споделя. Иначе, ако няма течове, панелките са си супер и не бих си продал панелката за да си купя ново.
39
1
 
20
 
! Отговори
мид преди 5 години
Добре де, а каква е ситуацията с тухлените кооперации в центъра дето са много по-стари от панелките. За тях никой не казва нищо. Те нямат ли експлоатационен срок или са вечни ...