Доживот в панел, но и панелът има живот – приключил! Решение?

Коментар на юриста Ламбро Попов и арх. Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 окт 2018 13:30 | 4 окт 2018 10:15,
157

Панелните блокове у нас са към края на своя жизнен цикъл, а много от тях се оказват без документация, което затруднява бъдещите им ремонти.

Вчера бе обявено, че 1 млн. жилища са необитаеми, като от тях 20 хиляди са стари панелни жилища.

Още по темата

"Учредихме браншова асоциация, която да покрие под своята шапка всички професионални домоуправители. Вярваме, че експертният подход е правилният подход", заяви юристът и експерт в областта на етажната собственост Ламбро Попов.

Той се съгласи, че изгубената документация за много сгради е безспорен факт.

"Всяка сграда има жизнен цикъл. Правилната поддръжка и управление имат възможността да удължат жизнения цикъл", посочи той пред Bulgaria ON AIR и добави, че програмата за саниране е прекрасен инструмент, но поглъща огромен ресурс.

"Тези панелни сгради имат бъдеще. Годността до голяма степен зависи и от поддръжката. Тези сгради са в определена среда. Пътят е самоорганизацията на хората", каза от своя страна арх. Димитър Димитров в студиото на "България сутрин".

По думите му вече 50 години собствениците на апартаменти в панелни сгради плащат данъци, които обаче потъват в държавата.

"Столичната община разполага с 1,5 млрд. лева. Гражданите си плащат абсолютно добронамерено, но не получават нищо адекватно. Опасността е, че няма национална стратегия", подчерта арх. Димитров.

"Безспорно има сгради, които спешно трябва да бъдат ремонтирани", съгласи се Ламбро Попов. Но по думите му тук идва въпросът за средата, за да се създадат условия за самоорганизиране на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ква е тази асоциация, ... неколко човека са решили да взимат пари без да работят. Да ходят да ремонтират сградите, а не асоция да ми правят.
77
1
 
11
 
! Отговори
До майнаа преди 5 години
Ти верно си Т. пловдивска майна. Това, че е изтекъл експлоатационният живот на сградата или съоръжението, не означава веднага изселване и бутане. И не - не съм го чул от телевизията, а го знам като инженер проектант. Аман от лаладжии.
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав си. Не се замислих. Клетката на банята не е носеща.тя е само 4 сантиметра.
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не всички стени в панела са носещи. Примерно тези обграждащи санитарните възли, или дрешниците - не са носещи и могат да се местят. Но при усвояване на тераса, над стената има носещ трегер. Е това в никакъв случай не трябва да се маха!
74
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото което ме притеснява при панелите е това, че всички стени са носещи, а нашего брата преустройва, ли преустройва. Преди само месец попаднах на един така преустроен, че чак изтърбушен. Какво да се прави, обаче когато няма институции.
73
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При строежа на панелните блокове контролът е бил огромен. Строителите строят, заваряват, после минава контролата... Съвестно се е работило. Смееш ли през пръсти и по тънката ла,йсна? Нали, ако падне панел след 5 години и ти си още жив, цялата документация стои, кой е строил, защо, кой е правил заварката.... ИНаче казано - НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕШ ОТ ЗАТВОРА, ако ти падне панела дето си го заверявал и убие хора.... Затова е строено както трябва. Споко! Виж, новото строителство е БОЖА РАБОТА!
72
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сооаре, "бедния" комунизъм построи АЕЦ, понеже е нямало пари и е било яка беднотия, та за ветрогенератори не е имало :)
71
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соларе, пии нещо за стомаха, щот явно не ти е в ред. А за евтиния недей да говориш, защото един квадрат железобетон излиза по-скъп от един квадрат тухлен зид! Казвам го като човек построил къща.
70
0
 
21
 
! Отговори
34654567 преди 5 години
Еми за бедняци са или за млади семейстав, които тргват от нулата. Това не се отрича. Обаче от алчност става така, че панелките за бедняци са за предпочитане пред скъпите апартаменти в новите квартали. До моята панелка има парк, извеждам си детето, пълно с деца, има и тротоари (много обрушени, но ги има). Където има ново строителство се строи толкова алчно, че няма нищо друго. Освен това разпределнията при новото също е като за бедни - маломерни стаи за по-ниска цена.
69
3
 
24
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
р0бе, усещате ли как (Г)рабиме (Е)вропа (Р)ушими (Б)ългария искат да ви вземат и жилищата и да ги разрушат, защото видиш ли били от панел!
68
3
 
18
 
! Отговори
Мислеща преди 5 години
Казват, че панелките са по-устойчиви при земетресение. Може и така да е , но трябва да се поддържат с истинско саниране /укрепване на заварки, нови Вик и Ел. инсталации/, и не трябваше да се разрешава усвояване на тераси и местене на панели, пък било то и неносещи.
67
25
 
18
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 51: Глупости. Като съм в тоалетната и като пръдна се чува на горния етаж. Сигурно е и проверено ! Панелките са пълна простотия. Бедна държава през комунизма и бедни постройки какво очакваш. И сега не е много 6 положението, но поне който има средства може да си направи свободно по добро жилище. Точно както навремето хората с възможност си правеха кооперации а не панелки :)Не се сърдете но панелките са за бедняци.
66
1
 
12
 
! Отговори
Майнаа преди 5 години
За паркоместата веднага ще се защитя... Да купили сме ги. Панелните блокове, когато ги взимахме бяха към предприятия. Моето жилище беше към Заводите на Марица. В договора за покупко продажба е обособено, по едно паркомясто на апартамент. На нашия блок 6 хода по 18 апартамента са точно 108-а коли. Ако ги няма "преселниците" местата си стигат. След 1989-а местата минаха към общината Трябва който си вземе апартамента да е длъжен или да задължат общинарите да ги продават с местата, дотогава..гуми
65
13
 
9
 
! Отговори
ДДТ преди 5 години
Панела е на късмет ако е праен от строителни войски от Дисцип и роми заваркаджии и бригадири пияници се държи на молитвите на някой вярващ в блока...
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като са толкова лоши защо не ги събориха герб и да построят нови жилища . Сега нали сме гъсти с Германия ,Франция да дойдат да построят новите евро жилища.Нали руснаците тука дойдоха да ни строят едно време. Ама истина е че никой не го е еня за България . Ще си живеем по старите комуно кибритки и по лошото е не само че живеем в тях ,а че някой дори убиват роднини за тях !Абе не ме занимавайте с глупости , я дайте ми лотариен билет нали това е националния спорт днес?
63
0
 
41
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ТЕХНИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ не панелните блокове не може да се определя от архитекти и юристи. Строителните инженери са тези, които рабират тези неща, но странно, в този разговор на "експертно" ниво тях ги нама.Всичко това ми прилича на търсене на евтина сензация.
62
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се притесявай за заварките! Когато изгние заварката на лоста за тупане на килими пред входа, хем е на открито, след още 30-40 години моженда се замислиш за заварките на панелите. А и те не са носещи, а фиксиращи.
61
0
 
17
 
! Отговори
34654567 преди 5 години
Обаче как леко ни подготвят хахахаха :) Няма да стане, да знаете.Иначе се сещам за оня блок в Ямбол, където целия беше изтърбушен от *** и не падаше, едвам го събориха. Много бетон и желязо има в панелките, не ги мислете. Ако бяха проблемни много отдавна Европейската Комисия щеше да се произнесе и да каже, че е време да се замислим.
60
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия се направи реално укрепване на панелките, там с заварки между панелите, където трябва и едва след това вече пенопласт и измазване. А тук няма такова нещо. Това тукашното не е саниране. Там се хвърлиха луди пари за да може да се оправят нещата от комунизЪма. Но тук тези пари ги няма.
59
3
 
35
 
! Отговори
zeus преди 5 години
В Рим Пантеона е с бетонен купол, вече 2 000 години не е паднал. Нашите панелки ако не им текат покривите и всички фуги по свръзките на панелите са добре измазани, са практически вечни. Вместо да санират трябваше да оправят всички покриви и фуги.