Столичаните – повече: Не българска, световна тенденция!

Защо всички са в София, коментират Иво Райчев и Любен Дилов-син
13 яну 2019 11:45, Петя Славова
160
Столичаните – повече: Не българска, световна тенденция!
Снимка: БТА

Софиянците са станали с четвърт милион повече за 10 години, показват официалните данни на ГРАО. Това са хората, регистрирани официално. Ръст на жителите обаче има в почти всички областни градове, без един.

Според най-новите данни в София по лична карта живеят 1 478 045 души. Увеличението им само за година е колкото цял малък град – с 23 000.

Още по темата

Най-голям ръст, освен в столицата, има във Варна, Русе, Кърджали и Благоевград. Според официалната статистика на регионалното министерство за последните 10 години повече хора живеят във всички областни градове. С едно изключение - Ямбол. Там постоянните жители по лична карта са намалели с почти 6 000 души за 10 години.

Софиянците - с четвърт милион повече за 10 години

"Все още нямаме проблема на Атина, където живее почти половината население на цяла Гърция. Но натам сме се запътили", коментира пред Нова тв писателят и сценарист Любен Дилов-син.

Журналистът Иво Райчев пък допусна, че в столицата живеят много повече хора, отколкото показват официалните данни, защото много от жителите нямат адресна регистрация.

"Грешка е, че градът не започна да се развива на изток и на север, а само на юг", каза още Дилов-син.

Според него заселването на все повече хора в града се дължи донякъде на световната тенденция хората да имат повече свободно време, което да запълват с различни забавления. А София предлагала много такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
1
 
! Отговори
postradal pasi преди 5 години
До Млад българин Това е отмъщението на самоковци понеже управляващите масони издърпаха всичкия бизнес на самоковци и го натириха в София. А по едно време София е била в Самоковска околия
130
0
 
2
 
! Отговори
postradal pasi преди 5 години
Нали не сте забравили че навремето с колективизацията натириха хората от селата в града а сега претендирайки че са забравили това от тях по големи граждани няма
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На дъното... София заема 119 място в класация за най-добрите градове за живеене в света и на последно място в Европа. Правете си извода
128
2
 
1
 
! Отговори
Начо преди 5 години
В областните градове виждам само пенсионери,какво да правят там младите хора.естествено е да търсят своя среда и отиват в софия
127
0
 
4
 
! Отговори
Ю кортес преди 5 години
Във всички области градове населението намалява.статията е тотален фейк
126
1
 
4
 
! Отговори
Пендел Бахур преди 5 години
София вони
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По малко и от плюнка са останали в бг. Закривай
124
1
 
8
 
! Отговори
Извънземен преди 5 години
Каква провинция в България бе. Провинции има само в Германия, Канада и Китай. Това са територии със собствено самоуправление, парламент, полиция и училища. Провинцията е държава извън държавата, която е била превзета чрез военни действия. В България сте останали население колкото една плюнка ама все се делите на провинция и кореняци, сини и червени, русофили или американофили и т.н. Светът не ви бръсне за с-ва поне от 6 века...
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХИ-ХИ-ХИСОФИЯНЦИ БИЛИ...ПОТОМЦИ НА *** - ШОПИ ОТ ПОДУЕНЕ И СЛАТИНА.ВИЖТЕ СИ КАЛНИЯ И МРЪСЕН ГРАД НА СНИМКИТЕ В САЙТА "СТАРА СОФИЯ"
122
7
 
5
 
! Отговори
Сиси преди 5 години
София си е страхотен град ,просто му трябва по-качествено управление.
121
8
 
11
 
! Отговори
Млад българин преди 5 години
Така че София далеч не е пренаселен град, проблемът е, че го управлява една женица, която няма капацитета да управлява дори Самоков. Иначе град София далеч не в лош, сравнително спокоен е, с доста зеленина и хубав център около Парламента, по ул. Раковски и Софийския университет. Аз лично не държа да живея в някой мегаполис, градчета с около 1 млн. души като София са ОК.
120
6
 
10
 
! Отговори
Млад българин преди 5 години
София не е толкова голям град. Не повече от 1.2 милиона. Вярно, че много провинциалисти се довлякоха, но предимно такива, които идват да си купят дипломи в УНСС и да купонясват до зори в дълнопробни софийски чалготеки. Иначе семействата с деца от провинцията ходят в Англия и Германия. Ромите за щастие обаче не идват в София, а в Германия. А кореняците софиянци далеч не емигрират последните години, а този техен процес датира още от 90-те! Дори през 90-те населението на София е намалявало.
119
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НИЕ СМЕ СОФИЯЕ да де,точно защото вие (с е ляните) управлявате държавата затова държавата е в това положение.Най бедна и изостанала в Европа,последна по доходи и качество на живот в ЕС,без армия,без работещи институции........
118
7
 
6
 
! Отговори
преди девети преди 5 години
не ме интересува.Преди десети софиийско жителство "даваха" на ватмани,металурзи в Кремиковци,милиционир-роднина и т.н.Естествено родата на активните и пасивните.След десети-фул.Всички управници,политици,журналисти,певци,водещи -каквото се сетите,дойде от градовете и селата извън София.И се наложиха.Утре пуснете телевизорите си,сменяйте каналите и ще видите-този от Разград,онази от Русе,арменчето от Ст Загора,от Хасково.Мъка,мъка за панелните стари софиянци,деца и внуци на ватмани и металурзи.
117
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кви "софиянци" в повече?! По-скоро селяне в излишък! Живеена 2 туби бенцин от центъра софиянец. Както е тръгнало Пазарджик и Враца ще са квартали на София.
116
10
 
15
 
! Отговори
До Всички Софиянци преди 5 години
Като сте толкова ,,граждани''. Я вземете да ми изброите ,,старите'' софиянски фамилии от преди-освобождението.Знаете ли че до тогава София е била съставлявана единствено от 5-6 села околовръз,днешните квартали,и е имало само един конак по средата,и 4 хана за преспиване.Та там воъбще не имало град никога.Плевен и Враца са били по големи и важни административни центрове ,по това време. В Пловдив има издаден Алманах на старите фамилии.Това са търговци,златари ,занаятчии,учители,доктори цветът на БГ
115
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще говорим за граждани,то такива съм виждал единствено в Пловдив.Чувал съм че имало и във Варна,силистра и Русе.Гражданинът е човек с по различно поведение.Той никога не прави разлика м/у селяни и граждани.Говори много тихо и кротко.Не е агресивен,нафукан самозванец.Никога няма да ти каже лоша дума,не сплетничи,и не клюкарства.Ако не го познаваш,ще го помислиш за ,,бунак''.Ако го преметнат в магазина,няма да каже и дума скандална,ще подмине.В София ,,гражданите'' се появиха след 9/9/1944г.
114
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжа! Столичаните оставаме все по-малко (емиграция и смърт), но селяните в София се увеличават главоломно. Затова и София вече на нищо не прилича, а след намесата на селянката от самоковска околия-съвсем.
113
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 107Да бе.Още като войник преди 25 години служех в София и имам поне 20 бройки софиянки само тогава.Бях си наел една квартира и вместо да се прибирам вкъщи събота и неделя оставах в София.И никога не съм лъгал някоя,че съм софиянец-директно им говоря за секс и от 4-5 винаги някоя е навита.Стига да знаеш как да си поискаш.Кой знае колко деца имам,които се водят на друг.Все ми разправяха едно и също-не могли да си намерят приятел,щото софиянците били меки китки,или мъжете им не ги оправяли.
112
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....