Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза

На чело сме по застаравящо население, а ниската раждаемост се е превърнала в тенденция
21 яну 2019 19:02,
427
Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза
Снимка: Pixabay

България е на челните места по намаляващо и застаряващо население в Европа, а според статистиките ниската раждаемост в страната се е превърнала в трайна тенденция у нас.

Цифрите сочат, че за изминалата 2018 година броят на родените бебета е с около 4000 по-малко от тези през 2017 г. Според миналогодишното издание на Националния статистически институт (НСИ) "Население и демографски процеси", през 2017 г. в България са се родили 63 955 деца, а информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването отчита за 2018 година 47 340 живородени деца - спад от 26 процента, пишат от "Дойче веле".

Подобен срив в раждаемостта е характерен само за периоди на войни и масови епидемии. Досега челно място в отрицателната статистика държеше 2016 година, когато броят на родените деца отбелязва рекорден спад спрямо кризата през 1945 г.

Още по темата

Според експерти тенденцията през последните години е свързана с планирането на бременностите и диагностиката им. В момента съвременната репродуктивна медицина предлага възможността за избор на пола на детето, а повечето семейства изглежда предпочитат момчета. 

Освен това, значително се е повишила и средната възраст за първо раждане в България - 28 години, което значително усложнява обстановката. Българката, предимно в по-големите градове, избира да ражда в по-късна възраст при вече изграден професионален път.

Прогнозите са, че ако тенденцията се запаи такава, през следващите 30 години България ще загуби поне ¼ от насенелието си и до 2050 г. страната ни оглави класацията за депопулация.

Основен проблем е и проблемът с високото ниво на раждаемост сред момичетата на възраст между 10 и 14 години.

Явлението "деца да раждат деца" е опасно и вреди на физическото и психическото здраве на самата родилка, както и нейното дете.

На фона на това обаче страната ни отчита и положителни резултати. Според цифрите процентът на родените с проблеми деца е намаляла.

Според началника на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" д-р Донка Узунова причината за това е високото ниво на диагностиката и напредъка в областта на репродуктивната медицина.

Отчитаме и още положителни резултати. Нивото на детска смъртност в страната също е намаляло значително, като цифрите показват, че е най-ниска от всички изследвани периоди. Все още, обаче, България остава на чело на ЕС по детска смъртност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам какви дискусии вървят - на жените няма да угодите, карайте си кефа и си пийте качествено пиво.
229
5
 
5
 
! Отговори
3 преди 5 години
Защо секса го наричате спите като спането и секс са различни неща .А и жените понеже много уважавате мъжете ,затова правите секс само с мутра щото има пари.Докато ако е касиера в магазина или безработен слаб цъкащ баскетбол в някое училище примерно няма и да се заговорите с него.
228
0
 
3
 
! Отговори
до 240 преди 5 години
То има ли същност, въобще.
227
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така става като избирате такива управници,управиха ви перфектно мразите се ,не може да се гледате .И шведите се изнасят с бързи темпове.
226
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия тикви направиха така,че половете да се мразят и всеки да се изнася .Това което никой не можа да го направи за 1400 години,тиквите за 10 години го направиха .1400 имаше държава, и за 10 години съсипаха държавата.
225
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените си нямат идея, на колко мъже ни се иска, да бяжме жена поне за един ден.Сигурно и жени има които искат да са мъж, за един ден Прочети още на:
224
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 245.Дори и в книжарница/издателство познавам жени които работят, пак са с мутри...Така,че се оглеждам и за "скромнит и свестни жени".Ако си изключение може да оставиш кординати и да се опознаем,ще е хубаво .
223
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ежедневната статия за демографска криза.Е гледайте вие дете с заплата 500 700 лв и наем повече от заплатата
222
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 245,,Ти харесваш и се оглеждаш за тези жени,които са за мутрите,свестните момичета около теб не ги забелязваш,а те са скромни.
221
2
 
15
 
! Отговори
Геноцид преди 5 години
Скоро ще останат само от правилната партия.Ако не си от правилната партия емигрираш.С тия заплати е невъзможно да си плащаш сметките да имаш,камо ли да мислиш за деца.Геноцида е на макс
220
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да си говорим оферта е да си жена,ако си беден или безработен мъж или мъж с малка заплата не е оферта, и трябва да се емигрира за да се намери и една жена.Докато жената и да не е красива, винаги и грозна и дебела да е, ще има кой да прави секс с нея.На ден жените имат десетки, сторици предложения от мъже.Докато рядко може да се види, една жена да се предложи на мъж и тнт
219
5
 
6
 
! Отговори
Диджея преди 5 години
Наблюденията ми в заведенията са ,че бедните слаби момчета рядко намират някоя, която да им пусне .Докато мутрите с парите винаги са обградени от жени.Особено шефовете на заведенията.
218
4
 
7
 
! Отговори
Архитект преди 5 години
И мойте наблюдения са ,че жените фиксират мутри.Единици мъже които познавам, които са нормални са обвързани.По-заведенията, гаджетата на жените са яки,дебели батки.
217
9
 
6
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Масово наблюдавам неуважение на мъжете към жените,хем искате да спите с тях,хем ги мислите за леки,не разбирате женската същност,и от там ви тръгват проблемите.
216
12
 
16
 
! Отговори
до 208 преди 5 години
Аз нямам татуировки, не пия ,не пуша.Завърших СУ. Наложи се и да работя по 9 ч. докато учех, положих много усилия да завърша.Не съм ходила по купони или екскурзии, с парите от заплатата си плащах сметки и квартира. Мъжете,които харесвах винаги ме пренебрегваха, защото НЕ съм била от готините мадами, а ,,задръстена зубърка". Истината е,че вие мъже искате страстни развратници,а на обикновените скромни момичета не обръщате внимание. Не знам защо после се оплаквате,че са ви изоставили. Греша ли???
215
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На жените винаги им е по-лесно, особено ако са красиви.Красивите жени използват тялото си, за да намират мъже с пари за материални облаги.
214
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените се е..т с които им падне, а младите мъже не намират свястна работа с европейска заплата и емигрират. Прочети още
213
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен до 231 преди 5 години
Във всяко заведение или театър,място на което се събира наорд в което погледна ,централна улица виждам гологлави мъже,освинени мутри с жени.Докато познавам мъже учени с малка заплата дето са сами.И после мутрите не взимали жените....А повярвай ми, доста жени имат силикон не са само единични случай....Някой даже са вманиачени.
212
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен до 229 преди 5 години
Факт е ,че почти не познавам жена дето да не е имала поне няколко отбора мъже.А и на жените не им пука дали ги имат за лесни,ако беше така нямаше да са такива.Защо сравнявате един р.м със един да кажем българин, образован с езици.
211
6
 
13
 
! Отговори
истината е че, преди 5 години
И мъжете и жените се интересуват САМО от материалното. Животът в България стана такъв. Всеки иска по-добър живот,защото знае,че е твърде кратък и живее сякаш за последно.В такива вълчи времена,ако нямате собствено жилище и стабилна работа, дори и да имате такава, винаги има съкращения, не раждайте деца. Детето само ще страда от комплекси,че е по-бедно. Ще го унижават още от малко и учители, и други деца. И да го обичате, не стигат ли парите,то няма да е щастливо.И НЕ пишете как било едно време.