Питбули-убийци? В САЩ навремето са ги използвали за бавачки!

Няма лоши породи, има лоши стопани
Обновена: 11 фев 2019 13:28 | 11 фев 2019 07:10, Екип на Dnes.bg
159
Питбули-убийци? В САЩ навремето са ги използвали за бавачки!
Снимка: Dnes.bg
Няма лоши животни, има лоши стопани. Дори когато се отнася за питбулите.
 
През последните години по медиите започнаха да се появяват статии от типа: "Питбул нахапа петима души", "Питбул подивя", "Питбул-убиец". Плашещите заглавия и типичното стадно поведение на обществото "каквото прочета в интернет е вярно" успяха да спечелят на породата изключително лошо име. 
 
Здравата физика на питбулите и навика комлексирани хора да ги гледат и тренират с цел злоба и агресия, пречат да се видят милите очи и гальовният характер на тези животни. Задайте си въпроса защо пуделите не са с подобна репутация? Защото не са със същата физика и няма как да се ползват за злупотреби. Нима в боя с петлите, те са виновни? Или хората? В каквито ръце попадне животното, в такова се превръща.
Още по темата
 
И за тези, които не са добре запознати с питбулите, ще обясним що за животни са. Разбиранията за тях са погрешни заради неправилно отглеждане и заплашителния им вид. В САЩ навремето питбулите са били наричани Nanny Dogs. Използвали са ги за бавачки, защото са любящи, весели и семейно ориентирани кучета. Причината, поради която са били оставяни насаме с децата, е, че са особено привързани към семейството и търпеливи с малките.
 
Те често са общителни и с непознати и затова са считани за лоши пазачи. Всички нормални хора, които отглеждат питбул, могат да потвърдят този факт. Това са лоялни кучета, които са с лоша репутация заради дезинформация. Много изследвания показват, че питбулът е второто най-добро куче след голдън ретрийвъра. Те често се използват за търсене и спасяване.
 
Всеобщо схващане е, че това са "бойни кучета", но такива не съществуват. В такива ги превръщат лошите хора. И за това често са замесени в случаи на нападение. Много проучвания показват, че проблемите с питбулите идват от неправилно отглеждане, не от самата порода. Грешките са лоша социализация, липса на кастрация и злоупотреба. Грешки, на които всяка една порода може да стане жертва.
 
Агресията на питбулите се дължи до голяма степен на предотвратими фактори и породата не е един от тях. Всичко опира до отглеждането на животното. Да, питбулите са пълни с енергия. Могат да изядат краката на кухненските ви столове, но лабрадорите, пекинезите, дакелите и помераните също могат. 
 
Искаме да ви запознаем с няколкото питбула от приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров. Това са Ким, Клои, Макс, Блеки, Бамби, Рая, Демон, Рони и още много други. И са там, защото не те, а стопаните им са били жестоки. Някои от тях наричат приюта "свой дом" от почти четири години, защото са прекалено страшни за обществото.  
 
Знаете ли какви са техните истории? Бити, изоставени, използвани, осиновени и захвърлени обратно в приюта. Но те не губят надежда в хората, напротив. Големи и добри, те търпеливо чакат техният човек да дойде и да им позволи да спят на канапето, да го оближат за добро утро и да тичат с все сила след някоя пръчка.
 
Ако отидете, ще видите тези "страшни" кучета да се гушкат като кутрета, да гонят топка, да ровят дупки в земята и безкрайно щастливо да се търкалят в локва с кал. Не искаме от вас да ги обичате. Искаме само да ги разберете. А ако някое от тях спечели душата ви, ще бъде успех. 
 
И за край не е лошо да си припомним тази добре позната максима - няма лоши животни, има лоши стопани.
 
Йоанна Коларова за Dnes.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: кучепитбул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 61Заедно с кучето не си за апартамент.
66
2
 
4
 
! Отговори
До 61 преди 5 години
Ти колко кучета си отгледал през живота си?
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лилия Всеки има право на мнение. Мойто е, че разбирам и двете страни. И на тези, които ги обичат, и на тези, които ги е страх, или просто не ги обичат. Важното е да бъдат контролирани от собствениците си. Защото не всички са безотговорни. Трябва да бъдат наказвани безотговорните собственици. А колко хора избиват невинни кучета, тровят ги, стрелят по тях... Без да са направили нищо??? И то домашни!
64
6
 
2
 
! Отговори
До 58 преди 5 години
Определено човек като теб, завършен социопат, мразещ хората е обществено опасен. Но от такива не бива да се плашим, а да ги залавяме и въдворяме в специализирани заведения .
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи кучета и котки МОЖЕ ,а прасета НЕ МОЖЕ
62
10
 
11
 
! Отговори
До 61 преди 5 години
Твърдението, че куче не трябва да се отглежда в апартамент е лишено от всякаква логика. Нищо вярно няма в това, което си написал. Преди 20-30 години съм гледал куче в апартамент и много добре знам за какво говоря. Искането кучето да е само на двора е селския манталитет, който не е за градски условия.
61
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз имам куче ама го гледам в двора и го храня с ярма
60
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се гледат кучета в апартаменти, особено големи такива е тормоз както за околните хора, така и за самото животно. Кучета трябва да се отглеждат само в двор, а стопаните им трябва да носят цялата отговорност за тях, в това число да ги кастрират, регистрират в общината, за да им плащат данъци, да се отглеждат и разхождат според установените законови правила, ако това се случи инциденти и конфликти няма да има, или ще са сведени до минимум. А бездомните кучета да се изпарят от улиците.
59
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, което пише авторката, много добре се знае от всеки, който е отгледал поне едно куче от малко през живота си. Страх и ужас от кучетата изпитват най-вече селяните дошли да живеят в големият град. За тях мястото на кучето не е в апартамента, а на двора на село да пази и да е зло.
58
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Определено кучетата са много по-добри от хората. От хората трябва да се пазим, а не от кучетата.
57
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На страхът очите са големи, но а се опитай да го обясниш на страхливеца.
56
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаме пари за деца, но пък имаме пари за кучета, имаме милиони за куче-приюти, имаме пари за милиони субсидии за НПО кучезащитници. Лудостта очевидно е станала норма, вече дори не се поставя на въпрос, защо се случва всичко това.
55
8
 
5
 
! Отговори
кучкарски притчи преди 5 години
А в Африка са използвали едно време лъвове за отглеждане на бебета.
54
4
 
13
 
! Отговори
Другия с коня преди 5 години
Най-накрая нещо смислено .Аз осинових двумесечно питбулче.Сега тя е на пет години и никога не съм позволявал да се стигне до инцидент.Къса верига и никога свободно.Тя си избира с кой да си играе в парка в заграденото и се отплаща с много вярност.
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога СО ще започне да контролира изпълнение на наредбета си? Някой да е видял контролен орган на улицата да налага глоби?
52
5
 
5
 
! Отговори
крокодил гледа жално преди 5 години
Ами и той и крокодилът рони сълзи да ти стане жал,ама да те догони и Бог не може да те спаси.
51
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо им се чудя на акъла като помъкнат със себе си 30-40 килограмови мастиии и как ги гледат в апартаменти от 60 квадрата .
50
9
 
7
 
! Отговори
Нестор преди 5 години
По логиката на тази, няма проблем да се отглеждат и големи котки, дори ми се струва че е по - безопасно от това да отглежда питбул..
49
3
 
9
 
! Отговори
Наредба на СО преди 5 години
Чл.13. Собственикът на куче - домашен любимец е длъжен:1. На обществени места да води кучето - домашен любимец винаги и задължително на повод до 1,5м., а при кучета - домашни любимци над 10 кг. на неразтеглив повод до1,5м. или с намордник.
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Особено в Бургас е мога лапета на анаболи да разкарват такива кучета . Ама в повечето случаи кучето води тях ,не те него