OneCoin – фалшивата криптовалута на д-р Ружа. Как е работила схемата?

Официално Ружа Игнатова се издирва от 2017 година
12 мар 2019 10:50,
107

Прокуратурата в САЩ все още издирва българката Ружа Игнатова, обвинена за откраднати милиарди долари чрез фалшивата криптовалута OneCoin.
Още по темата

Според официалната информация на американското правосъдно министерство Игнатова и брат ѝ Константин са натрупали над 3 млрд. долара чрез измами. Малка част от тази сума е инвестирана в имоти в България.

Официално Ружа Игнатова се издирва от 2017 година. Неофициално 40-метровата ѝ яхта "Давина", за 15 млн. евро, кръстосвала Черно море цяло лято.

"Това е класическа измамна схема от типа пирамида. В България имаше не един и два подобни случая преди години. OneCoin просто притежава легитимно лице и достатъчно добър маркетинг. Използва се модерната дума "криптовалута". Инвестициите в нея, както и очакваният ръст, липсата на инфлация и възможността всяка една трансакция да бъде контролирана, подлъгва хората, че е нещо изключително сигурно и няма как да не бъде доходоносно в бъдеще" коментира в студиото на "България сутрин" експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Според финансови консултанти хората, инвестирали във фалшивата криптовалута, трябвало да се усъмнят още в самото начало, заради високата първоначална вноска и обещанието да си върнеш инвестицията посредством вноската на други хора, а не от продажбата на продукти. Това е сигурен белег, че става дума за пирамида.

Адресът на OneCoin в България е на емблематичния площад "Славейков" 6А. Сградата е закупена от Ружа Игнатова през 2014 година за 3.7 млн лв. Инвестициите ѝ в скъпо недвижимо имущество продължават само на метри от сградата на парламента с имот за 5 млн. евро.

"През 2016 и 2017 година беше най-големият бум на криптовалутите. По това време имаше десетки, дори стотици подобни компании. Липсата на всякакви регулации привличаше много хора. Това обаче безспорно е нож с две остриета, тъй като няма никакъв контрол", отбеляза финансистът Преслав Райков.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че Ружа Игнатова е предлагала OneCoin на хора от Азия, Индия и Африка, където хората са неинформирани и много лесно могат да бъдат подлъгани.

"В САЩ или в Европа, където гражданите са осведомени, тази пирамида се разпознава много лесно и не би пожънала успех", подчерта още Райков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
6
 
! Отговори
www преди 5 години
Много ме съмнява тази дебела ц*****а да е създала цялата тази структура. По-скоро го играе лицето на измамата и един от участниците, но други хора са измислили схемата. Дано американците стигнат до всички и ги хванат. За разлика от Европа в САЩ поне правосъдието,разследването и финансовото разузнаване работи здраво и присъдите във федерален съд са сурови и дълги.
73
1
 
7
 
! Отговори
До 94 преди 5 години
Ето акциите какво са? Същото естествено.
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не става дума за сградата на БАН, а за къщата на бившия кмет на София Димитър Моллов, проектирана от арх. Никола Лазаров - много елегантна триетажна сграда в бледожълт цвят
71
1
 
8
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Това, което казват, важи за криптовалутите като цяло. На практика, те се превърнаха от платежно средство (основно в престъпните среди), в инвестиционно. Повечето хора си вложиха парите, с очакването, че цената ще се покачи и ще натрупат бързи и лесни пари (както и стана) . Това е възможно обаче единствено, ако след теб се появят нови хора, които също искат да купят. Повишеното търсене, качва цената. Тогава спекулантите продават, цената пада, първите печелят, последните губят. Класическа пирамида
70
2
 
3
 
! Отговори
До 8, 33, 34 преди 5 години
Като гледам какво си написал и като сравнявам с казаното в статията, че тази Ружа е купила имот за милиони на метри от парламента, се замислих. Да не би пък да става въпрос за сградата на Централното управление на БАН?Хич няма да се учудя, ако се окаже, че наглите феодални старци са започнали да разпродават скъпите имоти. Те ще намерят начин да оправдаят и такова деяние, нали са специалисти по високопарни приказки без покритие и първенци по виртуозно пълнене на собствените им джобове.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майката и бащата са, поне по документи, съсобственици на фирмите в схемата по препирането, бащата е осъден с нея за умишлен фалит на фирма в Германия, а не разбирам, как може някой да се довери на брат й - нашарен с татуси като централноамерикански гангстер, но лакомията няма акъл
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е да бръмчи в Созопол, докато я издирват - при доказаните й зависимости и контакти в България, е сигурно, че никой няма да я пипне с пръстче. Само че американският адвокат е започнал да пее за по-лека присъда, нашата се е сдобила с украински паспорт и е хванала гората, или май по-точно - морето
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Райков да се гръмне, били са много активни в Австрия и Италия, в Холандия е издадена забрана за дейността им още преди няколко години, а за да се стигне до сегашното ниво на разследването, заповеди за арест и издирване от Интерпол, заслугата е на финансовия надзор и прокуратурата на Германия
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още преди около 2 години я разледваха германците. Уж копаели с ферма в хамерика, уж били обезпечени с биткойн - дрън та пляс се оказа още в началото.Самата им оферта си беше пирамида, насочени към алчни и незапознати с материята хора и типичните обещания за бързо възвръщане на инвестицията и голям % печалба, но СЛЕД като доведеш още 3ма на хорото.За да се вържеш на ПОНЦИ схема в 21 век... човека взе парите и каза "чакай малко" и му верваш цели 800 дни :)
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бяха понанили и лесовъд да ни обясни в какво точно е нарушила закона Ружа!
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 5 години
До АнонименТи да не си Ружа, че така яростно защитаваш с повече от 10 коментара на различни потребители?
63
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Финансист и експерт по сигурност ни обясняват, че OneCoin било измама и нарушавал закона, но така и не стана ясно в какво е нарушен закона? Имала яхте в Черно море - да арествуваме всички с яхти в Черно море! А юрист защо не поканиха да каже точно какво престъпление е извършено.
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е работела схемата? !!!!!!!!Ами питайте и нашите мастити финансисти и политици,катоХърсев,Пръмов,Плевнелиев,ЦветановКаролев.Нали са големи финансови експерти.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжът на Ружа се е скрил дълбоко. Той не е единственият, адвокат, замесен в голямата измама - единият от тях пее като канарче в САЩ.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има достатъчно информация онлайн за измамническата схема на Ружа Игнатова, както и конкретни факти, които я свързват солидноПоне един факт от достатъчната онлайн информация за измамническата схема на Ружа да бяха споменали тия двамата експерти, а те само общи приказки - OneCoin са лоши, биткойн са добри и това го дъвчеха през цялото време.
59
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От приказките на двамата "експерти" не става ясно какво е било престъпното на това което е правила въпросната дама? Продавала криптовалута на платформа каято не била като блокчейн и биткойн. Ми те и банките не ползват блокчейн, дай да арестуваме собствениците на всички банки. Обещавала печалби - ми всяка фирма обещава печалби на инвеститорите, но после... дай сега да арестъваме основателите на всички старт-ъп фирми! С какво е нарушилз закона?
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е организаторите на псевдоконкурсите за жени, мъже и не-знам-какво-си на годината, където всеки, достатъчно нахален и навит да си плати едни пари, може да бъде обявен за каквото си поиска, да бъдат привлечени под отговорност като съучастници на подобни мошеничества, за да си дойдат нещата на мястото.
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има достатъчно информация онлайн за измамническата схема на Ружа Игнатова, както и конкретни факти, които я свързват солидно с Таки, Цветелина Бориславова и други известни герои от българския криминогенен пейзаж. Обвинителният акт срещу нея и брат й също са достъпни. Не е нужно да се надприказвате, кой знае повече за криптовалутите - нейният случай си е чиста измамна схема и профукани пари на алчни ***.
56
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Ако искате да разберете повече за това, как е работила схемата попитайте адвокат Бьорн Щерл (мъж на Ружа Игнатова и виден немски адвокат, който работи в Линклейтърс - една от най-известните адвокатски кантори!). Със сигурност ще има какво да каже. Ама не ви изнася :) Вместо това разпитвате "експерти" от България, които нямат никаква идея за какво иде реч.
55
2
 
11
 
! Отговори
анон преди 5 години
само аз ли не разбрах (от статията) "как е работила схемата?"... да ви имам заглавието...